Instagram, TikTok en X ineen: maak kennis met het indrukwekkende Fediverse 

Apps Jeroen Kraak 3 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

De Fediverse: het is een begrip dat steeds vaker voorbijkomt. Het combineert TikTok, Instragram, Facebook en X met elkaar zonder een nieuw platform te creëren. Snap jij het nog? Geen probleem, WANT legt het uit.

Hoe gemakkelijk zou het zijn als je TikTok, Instagram, Facebook, X en al je andere sociale media in één hebt? De Fediverse is de oplossing.

Wellicht heb je ooit wel van het Fediverse gehoord, maar heb je totaal geen idee wat het betekent. Toch kan het je hele internetervaring veranderen.

TikTok, X en Instagram in het Fediverse

Het Fediverse is een speciaal platform dat onderling sociale media zoals Facebook, Instagram, X en TikTok met elkaar verbindt. Dit alles op basis van een open protocol, waarmee inhoud, gegevens en volgers aan elkaar kunnen worden verbonden.

Dat klinkt misschien allemaal wat abstract, maar het zorgt ervoor dat je overal iets kunt posten en dat al je volgers het zullen zien, of ze nu op X, TikTok of Instagram kijken. Als je een platform wil verlaten, kun je bovendien al je gegevens verplaatsen naar een ander medium.

Instagram, TikTok en X ineen: maak kennis met het krankzinnige Fediverse 
De Chinese app is razendpopulair. (Afbeelding: Unsplash)

Wat opvalt, is dat het dan ook niet één sociaal netwerk is. X, Twitter, Instagram en TikTok zijn allemaal met elkaar verbonden. Je denkt dus misschien dat dit allemaal nieuw is, maar dit is gebaseerd op een protocol uit 2014.

Flinke voordelen

Het Fediverse zorgt er dus voor dat je niet vastzit op een bepaald platform. Je kunt het makkelijk van het ene naar het andere verplaatsen. Eigenlijk ben jij dus degene die controle heeft over je gegevens. Of ze nu op Facebook, X, Instagram of TikTok staan.

Het fijne aan het Fediverse is dat je jezelf nog makkelijker uit en niet aan allerlei verschillende platformen hoeft te denken. Alles staat dan op één plaats. Je hebt die TikTok-, X- of Instagram-app niet meer nodig.

Dit kan allemaal dankzij de zogenaamde ActivityPub. Een soort grote inbox waar verschillende content in ontvangen wordt. De posts die je dan weer produceert via de ActivityPub hebben dan weer een universeel formaat. Zo kun je tegelijkertijd TikTok, X en Instagram gebruiken.

Er zijn al verschillende diensten die hetzelfde proberen aan te bieden, maar de ActivityPub staat onder toezicht van het World Wide Web Consortium. Deze gaat bijvoorbeeld ook Threads ondersteunen. Meta heeft namelijk beloofd om de dienst te koppelen aan Mastodon. Deze zit al in het Fediverse.

Het Fediverse begint dus klein, maar kan enorm worden. Hoe fijn zou het zijn als straks ook nog Instagram, Facebook, X en TikTok worden toegevoegd.

TikTok wil Instagram de tent uitvechten met deze nieuwe app

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen