Intel staakt ontwikkeling 5G-modem voor iPhone

Apple rmens 17 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple trok op dinsdag zijn chequeboek om na een lange juridische strijd vrede met modemmaker Qualcomm te sluiten. Had het bedrijf uit Cupertino echt een keuze? Waarschijnlijk niet. Want Apple’s vaste leverancier Intel was alles behalve klaar voor het leveren van 5G-modems voor de iPhone.

Nadat Apple en Qualcomm een deal hebben gesloten, heeft Intel laten weten te stoppen met het maken van 5G-modems voor de iPhone en andere smartphones. Het bedrijf blijft vooralsnog wel 4G-chips voor de iPhone maken.

5G voor iPhone komt niet van Intel

De beslissing van Intel komt niet uit de lucht vallen. Er gingen de afgelopen tijd veel geruchten over vertragingen bij de ontwikkeling van 5G-modems voor de iPhone. Bronnen binnen het bedrijf spraken uit dat er geen vertrouwen in een lancering voor 2021 zou zijn, maar publiekelijk zei Intel altijd dat alles op schema was en dat het bedrijf toegewijd was aan de lancering van 5G-chips.

Nu Apple weer met Qualcomm in zee gaat, heeft de chipmaker blijkbaar geen reden meer om de ontwikkeling voor te zetten. De toewijding was toch niet zo sterk. Volgens CEO Bob Swan was er geen manier om de ontwikkeling van 5G-chips voor smartphones winstgevend te maken. Intel richt zich nu weer op chips voor industriële toepassingen. Het bedrijf gelooft namelijk nog steeds in 5G, maar laat de smartphonemarkt na een avontuur met Apple’s iPhone voorlopig gewoon voor wat het is.

Intel 5G
Klik/tap voor groter.

Apple wil op termijn eigen 5G-chips maken

Het lijkt nu steeds duidelijker dat de toekomstige ‘iPhone 5G’ zal worden uitgerust met een chip van Qualcomm. Dat is echter een plan voor op de korte termijn, want Apple is ook druk bezig met het ontwikkelen van eigen 5G-chips. Er zou een team van meer dan 1000 engineers bezig zijn met het maken van 5G-modems voor de iPhone. Apple’s belangrijkste chipmeester overziet dit traject. (Zie ook → Apple zet zwaargewicht op ontwikkeling modems iPhone)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen