De spectaculaire wijze waarop het International Space Station tot een einde komt

Wetenschap Wesley Akkerman 4 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Binnen nu en tien jaar is het gedaan voor het International Space Station. Dan stort het gigantische gevaarte met een rotvaart ter aarde. Het is de bedoeling dat het internationaal ruimtestation in 2031 in de Stille Oceaan belandt. Die oceaan wordt ook wel de Grote Oceaan of informeel de Stille Zuidzee genoemd.

Dat laat NASA weten in een geüpdatet ISS Transition-verslag (.pdf). Het is de bedoeling dat het station in 2031 bij Point Nemo belandt, waar het ontmanteld wordt. Point Nemo is een plek in de Stille Oceaan dat ook wel eens omschreven wordt als een “ruimtekerkhof”. Hier landen veel dingen (gecontroleerd) uit de ruimte.

International Space Station keert in 2031 terug

In 2030 stopt de NASA met het gebruik van het International Space Station. Tegen die tijd is de faciliteit ongeveer dertig jaar oud. Het kost heel veel geld en moeite om zo’n verouderend station in de ruimte te houden, waardoor dit dus noodgedwongen gebeurt. De ontmanteling vindt plaats in januari 2031.

Rusland Verenigde Staten ISS
Leden van het International Space Station (ISS), NASA astronaut Christopher Cassidy (L) en Roscosmos kosmonaut Anatoly Ivanishin (R). (Afbeelding: EPA/YURI KOCHETKOV)

Het International Space Station staat op zo’n 400 kilometer hoogte boven de aarde. Een deel van het station zal mogelijk opbranden op het moment dat het de aarde nadert, maar het grootste deel belandt in de zee. Daarna zinkt het naar de bodem en kan NASA aan de slag met de overblijfsel van het ruimtestation.

Nieuw station in de toekomst?

Ondertussen kijkt NASA alvast naar de toekomst. De North American Space Association is op zoek naar voorstellen vanuit andere partijen. De organisatie heeft inmiddels partijen als Blue Origin, Northrop Grumman en Nanoracks gevraagd om nieuwe ontwerpen voor een station in te dienen. Er zit dus mogelijk al iets in de pijplijn.

NASA wil een nieuw station in 2028 in de ruimte hebben hangen, zodat de menselijke aanwezigheid aldaar gewaarborgd blijft. Daarnaast bouwt China ook een eigen ruimtestation, waar drie astronauten al op verblijven. Rusland doet ook mee met de race en wil in 2025 een eigen station de ruimte in schieten. Of het dus om een nieuwe International Space Station gaat is dus maar de vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NASA (.pdf)

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen