10 WhatsApp-instellingen waarmee je het meeste uit de applicatie haalt

Apps Mark Hofman 4 feb 2022
Leestijd: 7 minuten

WhatsApp behoort met gemak tot de populairste applicaties van de gehele markt. Zowel op Android als op iOS is het platform dé manier om in contact te blijven met vrienden, familie en kennissen. We kunnen bijna niet meer zonder en toch halen we er niet altijd het meeste uit.

Om daar verandering in te brengen zet ik in dit artikel tien instellingen voor je op een rij, waarmee je dat wel kunt doen. Sommige zul je misschien al kennen, anderen openen deuren voor je. Ik hoop vooral dat dit artikel dat tweede voor je kan doen.

#1 Snelkoppeling naar WhatsApp-gesprekken

WhatsApp is net als het echte leven: er zijn mensen die je vaak spreekt en mensen die je nooit spreekt. Wat betreft die laatste groep kan je de boel lekker laten, maar voor die eerste is het misschien handig om een snelkoppeling te maken. Wanneer jij een snelkoppeling maakt is het mogelijk om naar het gesprek te gaan via het thuisscherm van je smartphone.

Android-gebruikers kunnen in WhatsApp naar een contact of groep gaan, het gesprek indrukken en vasthouden tot de optie verschijnen. Kies vervolgens voor Snelkoppeling maken en voila! Zet deze vervolgens op een plek waar jij het handig vindt.

WhatsApp
WhatsApp (Afbeelding: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

#2 Al je vrienden, maar dan zonder groepsgesprek

Moet jij al je vrienden snel een bericht sturen, maar heb je geen zin in weer een groepsgesprek? Goed nieuws! WhatsApp biedt je de mogelijkheid om dit volledig achterwegen te laten. Het is namelijk mogelijk om een bericht apart te sturen via de functionaliteit Verzendlijsten.

Android-gebruikers kunnen er eentje starten door WhatsApp te openen en via de drie puntjes in de bovenhoek te kiezen voor Verzendlijsten.
iOS-gebruikers kunnen de app open en zien linksboven de functionaliteit direct staan.

Wanneer je de functie gevonden hebt selecteer je een aantal contacten, typ je het bericht dat je graag wil typen en druk je vervolgens op versturen.

#3 Check waar je vrienden uithangen op WhatsApp

Het is soms best wel eens handig om te weten waar je vrienden zijn. Al helemaal als je elkaar zoekt op een festival of wanneer je in de stad hebt afgesproken. Met WhatsApp is het mogelijk om een locatie of live locatie te delen met je vrienden. Die kunnen vervolgens hetzelfde doen, waardoor je elkaar waarschijnlijk in no-time gevonden hebt.

Wanneer je het gesprek met de desbetreffende persoon opent op WhatsApp zie je aan de linkerkant een klein plusje staan. Druk dit plusje in en selecteer vervolgens de optie Locatie. Kies vervolgens of je de huidige locatie wilt sturen of liever een live locatie stuurt die constant bijgewerkt wordt.

WhatsApp
WhatsApp heeft nieuwe functies. (Afbeelding: WhatsApp/Torsten Dettlaff)

#4 Weg met de blauwe vinkjes!

Ach, de blauwe vinkjes! Door deze functionaliteit is het mogelijk om te kijken of iemand je WhatsApp-bericht al gelezen heeft. Voor sommige mensen misschien handig, maar er zit ook een keerzijde aan het hele verhaal. Het is namelijk voor andere contacten ook mogelijk om te zien wanneer jij berichten gelezen hebt. Iets waar je misschien helemaal niet op zit te wachten.

De functionaliteit staat standaard ingeschakeld op WhatsApp, maar die is met al het gemak van de wereld ook weer uit te schakelen. Ga naar Instellingen, kies voor Account en ga naar Privacy. Vervolgens zie je het knopje Leesbewijzen staan. Je schakelt deze functie uit. Niemand die meer weet of jij berichten hebt gelezen of niet.

#5 Een beetje stilte alstublieft!

Een groepsgesprek op WhatsApp kan voor twee dingen zorgen: altijd plezier met je beste vrienden of familie of een smartphone die om de minuut afgaat. Een beetje overdreven misschien, maar het is algemeen bekend dat groepsgesprekken soms helemaal los kunnen gaan. Wat dat betreft snappen wij het volledig als je het iets rustiger aan zou willen doen.

Het is mogelijk om een specifiek groepsgesprek lekker op stil te zetten. Dat doe je door in het gesprek op de naam van de groep te klikken en vervolgens voor de optie Demp Meldingen te klikken. Daarna krijg je de keuze om een bepaalde tijd te kiezen. Hier bepaal je of het gesprek voor acht uur, een week of een jaar stil moet blijven.

WhatsApp gesprek
Appen met de vrienden (Afbeelding: Marcos Paulo Prado)

#6 WhatsApp met een ander nummer

Het kan voorkomen dat jij opeens met een ander nummer op het wereldwijde web opereert dan normaal gesproken. Dat kan natuurlijk het geval zijn wanneer je gewoon een nieuw nummer krijgt of wanneer je een tijdelijke simkaart in je telefoon stopt in het buitenland. Mocht dat laatste het geval zijn is het best handig om te weten dat je WhatsApp gewoon kan blijven gebruiken.

Wanneer jij een nieuwe SIM-kaart in je telefoon stopt zal WhatsApp direct vragen of hij alles over moet zetten naar je nieuwe SIM-kaart. Dat kun je uiteraard doen en daardoor gewoon lekker doorgaan waar je gebleven was. Erg handig natuurlijk, maar het is niet allemaal koek en ei. De kans is namelijk best groot dat de applicatie een rotzooi maakt van al je contacten. Dus denk er goed over na of dat een risico is dat je wilt lopen.

#7 Aparte meldingen

Met talloze gesprekken en groepsgesprekken op WhatsApp kunnen we best begrijpen dat je het overzicht soms een beetje verliest. Dat is helemaal niet erg, maar het is misschien wel handig om te weten dat je voor ieder persoon een aparte melding in kan stellen. Zo kan je voor een bericht van Klaas een bel inschakelen als melding en smijt je een triangle in de strijd voor een bepaald groepsgesprek. Maar dan moet je uiteraard wel weten hoe je dat doet.

Je kunt in een gesprek simpelweg op de naam van de persoon of groep klikken. Wanneer je dat doet krijg je een lijstje aan handige zaken te zien, waaronder de optie Aangepaste melding. Kies voor deze optie, selecteer een beltoon die bij je contactpersoon past en voila!

WhatsApp Beta Dark Mode
Donkere modus (Afbeelding: WhatsApp)

#8 Back-up maken van je WhatsApp gesprekken

WhatsApp gaat natuurlijk al flink wat jaren mee en dat zorgt ervoor dat je een heel archief aan gesprekken hebt. Het maakt in deze niet uit hoelang je iemand niet spreekt, maar de gesprekken blijven staan. Mits je hetzelfde nummer behoudt dan. Zou het niet heel vervelend zijn als je al deze gesprekken opeens kwijt bent?

Gelukkig is het mogelijk om een back-up van al je gesprekken te maken. Ga hiervoor naar de Instellingen, selecteer de optie Chats en kies voor Reservekopie chats. Het is in dit venster mogelijk om te kiezen hoevaak WhatsApp automatisch een back-up maakt of je kunt het natuurlijk direct doen. Wat jou het beste uitkomt.

Het is overigens wel goed om te weten dat een back-up op een iPhone naar iCloud wordt geupload. Zit je op een Android-smartphone zal de back-up naar Google Drive gaan.

#9 Onzichtbaar in groepsgesprekken

Het kan zomaar eens voorkomen dat jij in een groepsgesprek terecht komt waar je niet iedere deelnemer kent. Dat is natuurlijk niet erg, maar we begrijpen het als jij liever niet hebt dat iedereen opeens je gegevens te zien krijgt. Misschien wil jij je profielfoto en naam gewoon lekker afschermen voor mensen die je niet kent.

Ga naar de Instellingen, kies voor Account en selecteer Privacy. In dit venster is het mogelijk om in te stellen welke mensen je foto, naam of status mogen zien. De keuze is vervolgens aan jou!

#10 Media van WhatsApp opslaan

WhatsApp neemt over het algemeen niet veel data in beslag, maar de media die je ontvangt kan toch al snel flink wat kosten. Daarom is het goed om te weten dat je niet alles direct hoeft te downloaden. In WhatsApp is het mogelijk om een functionaliteit te activeren die het automatisch downloaden, wanneer je niet op een Wi-Fi verbinding zit, tegenhoudt.

WhatsApp gebruiken op je iPad: het is mogelijk en zo doe je het

Ga naar de Instellingen van WhatsApp en selecteer Chats. Daar staat de optie Automatisch downloaden welke je, logischerwijs, uitschakelt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen