WhatsApp gebruiken op je iPad: het is mogelijk en zo doe je het

Apps Mark Hofman 22 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Het maakt niet uit hoeveel concurrenten je er tegenover zet, maar WhatsApp blijft simpelweg de allergrootste. De populaire applicatie zorgt ervoor dat meer dan een miljard mensen wereldwijd met elkaar in contact kunnen blijven. Je zou wat dat betreft bijna niet geloven dat er nog geen iPad-app voor de dienst verschenen is.

Helaas is dat wel de realiteit waar we mee moeten leven. Al is er gelukkig wel een manier hoe we WhatsApp op de populaire tablets van Apple kunnen gebruiken. In dit artikel een uitleg van hoe je dat precies doet.

WhatsApp gebruiken op je iPad

Het is best wel jammer dat WhatsApp op moment van schrijven nog geen officiële iPad-app heeft. Je zou, gezien het aantal actieve gebruikers, bijna kunnen stellen dat het bizar is. Maakt niet uit, want de dienst is in ieder geval al beter op de iPad te gebruiken dan voorheen het geval was.

Dankzij een functionaliteit genaamd Multi-Device is het mogelijk om WhatsApp op meerdere apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Dat kan natuurlijk nu ook al, bijvoorbeeld op je computer, maar dan wel alleen wanneer je smartphone aanstaat. Dankzij de toevoeging van Multi-Device is dat niet meer nodig en gebruik je de dienst echt los op een ander apparaat.

WhatsApp Multi-Device
Meerdere apparaten tegelijkertijd (Afbeelding: Facebook)

De functionaliteit is op dit moment nog in beta, maar wel al te gebruiken door consumenten in Nederland en België. En dat is precies de manier hoe jij ervoor kan zorgen dat WhatsApp ook op je iPad werkt.

Hoe doe je het precies?

Om WhatsApp op je iPad te gebruiken heb je drie dingen nodig: WhatsApp, een smartphone en een iPad. Zorg er uiteraard voor dat je een actief WhatsApp-account hebt die staat geïnstalleerd op de telefoon. Vervolgens volg je de volgende stappen op die smartphone:

  1. Open WhatsApp
  2. Ga naar Instellingen -> Gekoppelde apparaten
  3. Druk vervolgen op Bèta voor meerdere apparaten en selecteer Deelnemen aan bèta
  4. Ga terug naar het vorige venster en selecteer Een apparaat koppelen

Nu is het de beurt aan de iPad. Pak je tablet erbij, open Safari (of een andere browser) en ga naar web.whatsapp.com, om je account te koppelen. Scan de QR-code die in beeld komt en de koppeling is gelukt.

WhatsApp Android
WhatsApp op je iPhone. (Afbeelding: Unsplash / Adem AY)

WhatsApp: Safari en privacy

Goed, het is nu mogelijk om WhatsApp te gebruiken op je iPad. Daar hoef je dankzij Multi-Device geen smartphone met een werkende internetverbinding voor te hebben. Fijn, maar je zit wel vast in je browser. Dat is misschien niet heel handig, maar wat dat betreft is Safari wel een goede optie op gebied van iPadOS. Het is via de software namelijk mogelijk om een tabblad als snelkoppeling op het thuisscherm te zetten. Zo kun je altijd bij je gesprekken alsof het een app is.

Het is daarbij ook goed om te weten dat je op dezelfde manier beschermd bent op je iPad als op je iPhone. De berichten die je stuurt en ontvangt zijn dus voorzien van een end-to-end versleuteling.

Zijn er ook beperkingen?

In principe werkt WhatsApp nu precies hetzelfde op je iPad als op je iPhone. Al is het wel goed om rekening te houden met een aantal beperkingen. Ten eerste is het goed om rekening te houden met het feit dat je mogelijk niet al je contacten kunt (video)bellen. Wanneer je WhatsApp Web gebruikt (en dat gebruik je op de iPad) is het namelijk niet mogelijk om naar mensen met een verouderde versie te bellen.

Daarbij kan de koppeling via Multi-Device ook de gebruikservaring aantasten. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een betaversie is de applicatie nog niet geoptimaliseerd. De kwaliteit en prestaties van WhatsApp kunnen dus afwijken van de normale ervaring.

WhatsApp: 5 geheime trucjes waar je het bestaan niet vanaf wist

Het is overigens wel goed om te weten dat je eens in de veertien dagen moet inchecken met je iPhone om de verbinding in stand te houden. Doe je dat niet wordt je iPad dus automatisch uitgelogd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen