Interstellar is na 10 jaar nog ontzettend accuraat dankzij zijn mooie zwarte gat

Films & Series Rik Claessen 11 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Het zwarte gat van Christopher Nolan in Interstellar blijft wetenschappers verbazen. Tien jaar na dato is het zwarte gat nog erg accuraat.

Hoe zou de wereld, nee het universum, eruit zien zonder de films van Christopher Nolan? Gelukkig hoeven filmfanaten daar niet over na te denken, want de regisseur heeft zijn stempel dik en wel achtergelaten op de filmwereld. Op de wetenschap trouwens ook.

En dat gebeurt niet snel. Meestal blijft het in films, zeker science-fiction, bij een opeenstapeling van fictie en mooie videobeelden. Maar met Interstellar zocht Nolan het wetenschappelijke randje op. Dat ging zelfs zo goed, dat de film 10 jaar na zijn release nog ontzettend relevant is. Al helemaal in de wetenschap. En dat allemaal dankzij zijn mooie zwarte gat.

Waarom Interstellar niet zomaar een ruimtefilm is

Interstellar blijft tot op de dag van vandaag een van de meest ambitieuze films van Christopher Nolan. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst waar het voedsel op aarde op begint te raken. Een groep astronauten gaat op reis door het heelal om op zoek te gaan naar een nieuw thuis voor de mensheid. En ja: ze reizen door een zwart gat.

Een origineel verhaal, maar niet revolutionair. Het klinkt als je typische science-fictionfilm. Het is juist dankzij de visuele uitwerking van Interstellar dat de film zo’n grote impact maakte.

Interstellar is na 10 jaar nog ontzettend accuraat dankzij zijn mooie zwarte gat
Dat is nog eens een zwart gat (afbeelding: Warner Bros.)

In plaats van zomaar wat ruimtebeelden te maken op de computer, werkte Nolan samen met een wetenschapper. Samen met Nobelprijswinnaar en natuurkundige Kip Thorne boog Nolan zich over de vraag: hoe ziet een zwart gat er eigenlijk uit?

Interstellar is zelfs na 10 jaar nog enorm realistisch

Natuurkundige Thorne en regisseur Nolan zijn lang bezig geweest om uit te werken hoe een zwart gat er nou eigenlijk uitziet. Daar komt Thorne’s expertise aardig van pas. De natuurkundige heeft meerdere theorieën geschreven over hoe het reizen door zwarte gaten zou werken.

Dankzij de berekeningen van Thorne en de computer hocus-pocus van Nolan’s crew, hebben we een van de meest iconische science-fictionsfilms ooit gekregen. En het zwarte gat van Interstellar blijkt niet alleen mooi te zijn.

Interstellar verscheen in 2014. Toentertijd waren er al wel beelden van zwarte gaten gemaakt door wetenschappers, maar die bestonden vaak maar uit een paar onduidelijke pixels.

Interstellar is na 10 jaar nog ontzettend accuraat dankzij zijn mooie zwarte gat
Het zwarte gat, vastgelegd door de Event Horizontelescoop (afbeelding: NASA)

In 2019 maakte de Event Horizontelescoop een duidelijke foto van een zwart gat. Hoewel het een beetje op een oranje donut leek, bewees deze foto hoe accuraat Interstellar wel niet was.

Interstellar blijft de wetenschap verbazen

Nu zijn we tien jaar verder van de release van Interstellar. En met de dag kunnen wetenschappers duidelijkere beelden van zwarte gaten maken. Iedere keer blijven de beelden uit Interstellar dan ook verbazen. De foto’s blijven namelijk iedere keer grotendeels op het zwarte gat van Nolan lijken.

Het bewijst maar hoe hard Nolan en Thorne aan de film hebben gewerkt. De recente beelden blijven keer op keer de theorie van Thorne bevestigen en de beelden van Nolan blijven verbazen. Sterker nog: Thorne en de visueel artiest van Interstellar hebben samen een wetenschappelijk paper ingeleverd. Dat is nog eens toewijding aan een film.

Ook de laatste film van Nolan, Oppenheimer, wist filmpubliek omver te blazen (letterlijk). Toch maakte de regisseur een aantal bijzondere keuzes voor de film. Je leest hier welke:

Christopher Nolan verklaart opmerkelijke keuzes in Oppenheimer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen