Interview: Marc Newson over kritiek op de Apple Watch

Apple rmens 5 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Topontwerper Marc Newson is onder Apple-gebruikers misschien niet zo bekend als Jonathan -Jony- Ive, maar zijn ontwerpen zijn rechtstreeks terug te zien in de Apple Watch. De van oorspong Australische designer is sinds vorig jaar in dienst bij Apple.

In een interview met The London Evening Standard vertelt de ontwerper over zijn werk bij Apple, draagbare technologie en reageert hij op kritiek die de Apple Watch uit het modecirquit kreeg.

Marc en Jony

Marc Newson is al 20 jaar goed bevriend met ontwerper Jony Ive. Hun professionele relatie begon nadat ze in 2013 een aantal producten ontworpen voor het goede doel (RED). Uit de koker van de twee kwam een ‘unibody’ aluminium tafel en een speciale Leica camera met rood tintje. Het was onder andere die samenwerking die ervoor zorgde dat Newson parttime bij Apple in dienst kwam.

In het interview vertelt Newson dat het ongeveer 60 procent van zijn tijd voor Apple werkt en de rest invult met andere projecten. Hij werkt vanuit zijn thuisbasis in Londen. Op de vraag wie meer verdient antwoordt hij lachend “Dat kun je denk ik wel raden!’.

Newson heeft nooit met Steve Jobs samengewerkt, maar ziet zichzelf samen met Ive als design-superduo. Waar Jony meer de ingetogen minimalist is, maakt Newson het graag kleurrijk en komt het gedurfde ontwerpen.

Kritiek op de Apple Watch

Vanuit de modewereld is de nodige kritiek op de Apple Watch gekomen. Stéphane Linder, CEO bij het luxe merk Tag Heuer zei dat het nooit een luxeproduct kon zijn, omdat luxe over uniek en exclusief gaat. Iets dat de Apple Watch als massaproduct niet is. Newson ziet het anders:

Er zijn een heleboel van die Louis Vuitton tassen. Ik denk dat op een gegeven moment iedere Japanse vrouw er wel een of meer had, maar het geldt nog steeds als een luxe object. Het gaat om de kwaliteit en integriteit van het product.

Er zijn ook zorgen over het feit dat de Apple Watch snel zal verouderen en waardeloos wordt, daarop zei Newson dit:

Ik zie het als evolutie, vooruitgang, we doen geweldige dingen. Bij de Apple Watch Edition dient het doosje van het horloge als oplader. Zo wordt het een nuttig object en niets iets dat je na een tijdje weg wil gooien.

De Apple Watch sportband is gebaseerd op een oud ontwerp van Newson (links).

De toekomst

Wat kunnen we nog meer van Apple verwachten? Volgens de designer hoeven we geen iPhone of iPad van zijn hand te verwachten. Hij is aangenomen voor ‘special projects’ en dat zegt volgens hem genoeg. Grote dingen waar hij verder niets over mag zeggen. Hij verwacht veel van draagbare techniek:

We zullen meer technologie ingebed in kleding gaan zien. Magie verweven met mode. Er zijn een aantal ongelooflijke dingen die gaan gebeuren.

Een andere grote evolutie zou een Apple-auto zijn. Zowel Ive als Newson zijn liefhebbers van auto’s en hebben Aston Martins, Lamborghinis en Bentleys in hun bezit. Newson heeft in 1999 een concept car voor Ford gemaakt en doet geen moeite om de geruchten te ontkennen:

Een Apple Car? Er is zeker enorme kans op dat gebied om intelligenter dan de bestaande fabrikanten te zijn.

Concept car voor Ford, gemaakt door Marc Newson in 1999.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen