rmens
rmens Apple 15 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

iOS 13.6 uit: CarKey, uitbreiding Gezondheid-app, meer

iOS 13.6, voorheen bekend als iOS 13.5.5, is nu beschikbaar voor iedereen. Vorige week kwam de ‘Golden Master’ al uit voor ontwikkelaars, en nu kan iedereen de update op zijn iPhone of iPad installeren. De iPad krijgt iPadOS 13.6 en dat is ook per direct beschikbaar.

iOS 13.6 bevat twee grote nieuwe functies en een boel kleine verbeteringen. De meeste mensen zullen niets aan de twee grootste nieuwe functies hebben, want je moet er een BMW voor bezitten en/of in een land wonen waar Apple News beschikbaar is.

CarKey: BMW heeft met iOS 13.6 de primeur

Er gingen al lang geruchten over de komst van CarKey en tijdens WWDC 2020 onthulde Apple de functie die van je iPhone of Apple Watch een autosleutel maakt dan echt. Bijzonder genoeg zit “Digital Car Key” zoals het officieel heet, niet in iOS 14 maar nu al in iOS 13.6. BMW is de eerste automaker die de functie ondersteunt. Wanneer je iOS 13.6 hebt geïnstalleerd en een compatibele BMW hebt, kun je de functie via de app van de fabrikant activeren.

Wie Apple Pay al eens heeft gebruikt met zijn bankpas, zal de werking van CarKey meteen snappen. De autosleutel verschijnt in de Wallet-app van de iPhone of Apple Watch. Je kunt het toestel vervolgens bij een portier houden om de auto te ontgrendelen. Starten kan ook met de digitale sleutel: plaats de iPhone in de smartphonehouder en druk op de start/stop-knop van de BMW. We hopen dat de Duitse autobouwer door veel andere fabrikanten zal worden gevolgd. Een uitgebreide blik op Digital Car Key in ons losse artikel.

CarKey BMW 001
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: BMW)

Apple News met audioverhalen

Het tweede grote nieuws betreft de dienst Apple News+, die in iOS 13.6 ‘audioverhalen’ krijgt. Gebruikers met de gratis versie van Apple’s digitale kiosk kunnen profiteren van Apple News Today, een dagelijkse ‘audiokrant’ met het belangrijkste nieuws. De applicatie bevat in iOS 13.6 dan ook een tabblad Audio waarin al deze inhoud is gegroepeerd. Er is nog steeds geen nieuws over een lancering van Apple News+ in Nederland of België, wat deze nieuwe functies niet zo relevant voor ons maakt.

Uitbreiding Gezondheid-app

iOS 13.6 breidt ook de Gezondheid-app uit. Dit wordt nog meer je persoonlijke medische dagboek met de mogelijkheid om symptomen te registreren. Denk aan koorts, koude rillingen, keelpijn of hoesten. Het is ook mogelijk om deze te delen met apps van derden. Track je je menstruatiecyclus in de Gezondheid-app? Dan kun je met iOS 13.6 ook daar symptomen aan koppelen, net als aan met de Apple Watch gemaakte ECG’s.

iOS 13.6 gezondheid-app 001
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

En verder…

Verder zijn er nog een aantal kleine verbeteringen en bugfixes doorgevoerd. Een overzicht van de belangrijkste kleine dingen.

  • Het is nu mogelijk om updates automatische te laten downloaden, maar niet automatisch te laten installeren. Voorheen betekende downloaden ook altijd automatisch installeren.
  • iOS 13.6 lost een probleem op waardoor apps mogelijk niet meer reageren bij het synchroniseren van gegevens van iCloud Drive.
  • Bug die ervoor zorgde dat sommige iPhone 6S- en iPhone SE-apparaten zich niet konden registreren voor bellen via Wi-Fi opgelost.
  • iPad: soms verscheen het softwaretoetsenbord toch ineens wanneer een hardwaretoetsenbord aangesloten was, dat is opgelost.
  • iOS 13.6 lost stabiliteitsproblemen op bij het openen van het Control Center wanneer Assistive Touch was ingeschakeld.
  • Er is een nieuw mechanisme voor beheerders om domeinen op te geven die moeten worden uitgesloten van verkeer dat via always-on VPN-verbindingen loopt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!