rmens
rmens Apple 23 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Nieuw in iOS 14: meer privacy bij het delen van je locatie

Het is inmiddels traditie. Bij iedere grote, nieuwe versie van iOS en iPadOS doet Apple zijn best om je privacy verder te waarborgen. Ook in iOS 14 en iPadOS 14 zitten weer de nodige verbeteringen voor je privacy. Een van de nieuwigheden is meer privacy bij het delen van je locatie.

Tot nu toe kun je bij het delen van je locatie alleen maar kiezen tussen altijd, wanneer de app die je locatie wil weten actief is, of nooit. In iOS 13 blijft die keuze, maar komt er een extra keuze bij. Je kunt namelijk apps je exacte locatie laten gebruiken, of een locatie bij benadering.

iOS 14: locatie bij benadering delen

De optie “Locatie bij benadering” doet precies wat de naam zegt. Het laat apps weten waar je ongeveer bent, maar toont niet je exacte locatie. Je kunt dit voor iedere app inschakelen. Je locatie zal dan bij benadering worden getoond. Apple geeft je locatie dan met een nauwkeurigheid van ongeveer 5 kilometer door. Dat is meestal genoeg om vast te stellen in welke stad of regio je bent, maar meer ook niet.

iOS 14 locatie bij benadering privacy 001
Nauwkeurige locatie (links) en locatie bij benadering (rechts) – Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Dit is een prima instelling die zorgt voor meer balans tussen gemak en privacy. Een locatie bij bandering is voldoende nauwkeurig voor bijvoorbeeld nieuws- of dating-apps om je relevante informatie of profielen uit de buurt te tonen, maar nooit je volledige locatie prijs te geven. Deze kan dan ook niet gedeeld worden met advertentienetwerken of dataverzamelaars.

Instellen per app

Of een app je exacte locatie of locatie bij benadering mag zien, kun je per app instellen. Wanneer een app de eerste keer om toegang tot je locatiegegevens vraagt, verschijnt op het kaartje dat getoond wordt een nieuwe optie die je de exacte locatie aan of uit laat zetten. Uiteraard is het via het menu Instellingen → Privacy → Locatievoorzieningen later ook aan te passen.

iOS 14 locatie bij benadering privacy 002
De instellingen voor locatievoorzieningen hebben een nieuwe optie: exacte locatie – Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Meer iOS 14

iOS 14 werd tijdens WWDC 2020 aangekondigd en bevat naast deze nog veel meer nieuwe functies en verbetering. In ons dossier “Nieuw in iOS 14” laten we je uitgebreid kennismaken met alle nieuwe functies. De definitieve versie van het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad (iPadOS 14) wordt in september verwacht. Later deze zomer zal een publieke testversie beschikbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!