Hoe Apple met iOS 18 de iPhone waarschijnlijk voorgoed verandert

Smartphones Jeroen Kraak 2 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

iOS 18 wordt waarschijnlijk de grootste iPhone-update in de geschiedenis van het bedrijf. CEO Tim Cook deed een aantal opvallende uitspraken tijdens de presentatie van de eerste kwartaalcijfers van Apple in 2024.

ChatGPT, Microsoft Copilot, Google Bard en andere AI-toepassingen zorgen voor een aardverschuiving in het smartphonelandschap. Ineens draait alles om AI. Samsung, Google en andere merken willen met hun nieuwste modellen allemaal laten zien dat ze er klaar voor zijn.

Apple daarentegen laat er niet veel over los. Het besturingssysteem heeft de afgelopen jaren niet echt grote veranderingen ondergaan. Dat gaat bij iOS 18 en de iPhone 16 veranderen, als we Tim Cook mogen geloven.

Apple en AI

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers zei Tim Cook dat hij ongelofelijk enthousiast is over wat Apple dit jaar gaat laten zien. Bovendien kwam ook AI terug tijdens het gesprek. Dat betekent dat we van iOS 18 veel kunnen verwachten.

Toch betekent dit niet dat de huidige iPhone geen AI kan ondersteunen. In de chips zitten al NPU-kernen die steeds geavanceerder worden en die aan machine learning doen. Zo kan je iPhone bijvoorbeeld personen en objecten herkennen in foto’s en teksten corrigeren. Dat is dus AI, maar niet zoals in de vorm van ChatGPT.

iOS 18 wordt een game-changer voor Apple en iPhone
(Afbeelding: Zana Latif)

Toch is er zeker nog werk aan de winkel voor Apple, en dan vooral bij Siri. Deze liep de voorgaande jaren al achter, en met de integratie van Google Bard bij Google Assistent zal dit alleen maar meer worden.

Flinke verwachtingen voor iOS 18 en de iPhone

Cook vertelde tijdens de bijeenkomst dat Apple een enorme hoeveelheid tijd en moeite zal besteden aan AI, en dat later dit jaar meer details bekend zullen worden gemaakt. Vermoedelijk gebeurt dit tijdens WWDC 24, dat ergens in juni plaatsvindt. Het is het ontwikkelaarscongres van Apple, en daar presenteert het traditiegetrouw de nieuwe versies van de besturingssoftware van alle Apple-apparaten, zoals de iPhone en Mac.

Veel meer wil Tim Cook nog niet prijsgeven. “Onze werkwijze is altijd om eerst het werk te doen en er dan pas over te praten, maar we zijn enorm enthousiast over de dingen die we later dit jaar kunnen delen.”

Het is dus nog even wachten om te zien wat Apple te bieden heeft in de strijd tegen ChatGPT, Microsoft Copilot en Google Bard. De verwachtingen voor iOS 18 en de iPhone 16 zijn echter torenhoog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen