iOS stoot door, Android zwakt af

Apple Koen van Tongeren 18 jan 2012
Leestijd: 2 minuten

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Nielsen is vooral bekend van kijkcijferonderzoeken voor televisiezenders, de zogenaamde Nielsen Ratings. Het bedrijf onderzoekt echter meer, zoals de verkoop van mobiele telefoons in de Verenigde Staten in het afgelopen kwartaal.

In een vandaag uitgebracht rapport over dit onderzoek komt Nielsen met een interessante conclusie. In de afgelopen maanden was er steeds meer vraag naar iPhones terwijl de interesse voor Android afnam. Zo koos in oktober 2011 nog 61,6% van de smartphone-kopers voor een Android-toestel en 25,1% voor een iPhone. In december daalde dit percentage voor Android naar 46,9% terwijl Apple de vraag naar iPhones zag stijgen tot 44,5% van alle smartphone-aankopen in de V.S..

Volgens deze cijfers nadert iOS dus Android. Nadat Android begin 2010 iOS voorbij streefde is het verschil niet meer zo klein geweest. Opvallend is daarbij dat er de laatste jaren honderden Android-modellen bij zijn gekomen, terwijl Apple zich nog altijd beperkt tot één nieuw model per jaar. Bij de uitkomst van de iPhone 4S was er zelfs kritiek te horen dat dit model te veel op zijn voorganger zou lijken. Toch is de iPhone 4S volgens Nielsen de voornaamste reden voor Apple’s verbeterde concurrentiepositie ten op zichte van Android.

Aandeel nieuwe verkopen Android, iOS en RIM Blackberry in de afgelopen 3 maanden

Nu doen beide mobiele besturingssystemen het nog altijd erg goed, zo blijkt uit de data van Nielsen. Zowel iOS als Android hebben hun marktaandeel in de afgelopen maanden weten te vergroten. Dat betekent natuurlijk wel dat er bij anderen ingeleverd moet worden. De bekende verliezer is RIM dat het aantal verkochte Blackberry’s in de afgelopen maanden zag teruglopen van 7,7% naar 4,5% van alle verkochte smartphones in de V.S.. Ook Windows Phone 7 weet (nog) geen voet aan de grond te krijgen op de Amerikaanse markt. Ondanks de door de pers goed-ontvangen Nokia Lumia 800 zag Microsoft het marktaandeel in de afgelopen maanden teruglopen tot 2,4%.

Marktaandeel per mobiel OS (links het totaal, rechts in de afgelopen drie maanden)

En zo blijkt maar weer eens dat diversiteit in aanbod niet gelijk hoeft te staan aan de grootste worden of blijven. In der Beschränkung zeigt sich der Meister!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen