iPad blijft koning: Google stopt met maken van tablets

Apple rmens 21 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple is met de iPad nog altijd koning van de tablet­markt en dat blijft zo. Google liet de afgelopen jaren veel ambitie zien met onder andere de Pixel C en Pixel Slate, maar stopt nu helemaal met het maken van tablets. Twee kleinere tablets die in de maak waren, zullen nooit uitgebracht worden.

Dat bevestigt Google’s hardware-topman Rick Osterloh op Twitter. Hij benadrukt dat de Google Pixel Slate uit 2018 software-updates blijft ontvangen, maar de zoekgigant brengt niet langer nieuwe apparaten op de markt. Andere fabrikanten die Android of Chrome OS op een tablet willen gebruiken, kunnen dat gewoon blijven doen.

Google klungelde op de tablet-markt

Hoewel de zoekgigant in 2013 met de Nexus 7 een sterke entree maakte op de tabletmarkt, is het succes van de iPad nooit geëvenaard. De Pixel Slate moest het in 2018 opnemen tegen de iPad Pro, maar kreeg veel kritiek van reviewers. De hardware was in orde, maar de software werkte slecht. Chrome OS bleek niet geoptimaliseerd voor tablets en Android-apps werkte niet soepel op het besturings­systeem dat naar de browser van Google is vernoemd. Een teleurstelling voor de eerste tablet die de zoekgigant in drie jaar lanceerde. De Pixel C kwam immers al uit 2015.

Volgens Computerworld had de zoekgigant plannen om dit jaar met twee kleinere tablets te komen. Die zouden vooral voor consumptie geschikt zijn en het van hun aantrekkelijke prijs moeten hebben, maar zijn ook geschrapt.

Google Pixel slate tablet 001
De Pixel Slate uit 2018 – Klik/tap voor groter.

Tablet met Android vs. iPad

Dat Chrome OS op de laatste tablet van Google werd gezet, is niet zo vreemd. Android is niet helemaal geoptimaliseerd voor gebruik op tablets. Dat laat zich ook zien in de beschikbaarheid van apps. Veel creatieve apps voor het maken van audio, video en tekeningen zijn exclusief op de iPad verkrijgbaar. Daarnaast hebben veel Android-apps wel een schermvullende interface op tablets, maar wordt die vooral opgevuld door witruimte, waardoor het idee van een opgeblazen smartphone-app bestaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen