Schermrotatie iPad werkt niet meer? zo los je het op

Apple Rajno Van Wilgenburg 1 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Normaliter draait je iPad-scherm automatisch mee als je de tablet kantelt. Heb je hem een tijdje uit handen gegeven en werkt dit niet meer? Dan diverse oorzaken hebben. Wij zetten op een rij hoe je dit op kunt lossen.

Heb je een oudere iPad en werkt de schermrotatie niet meer? Check dan eerst welke functie je aan de zijschakelaar hebt gegeven. De standaard opties zijn het roteren van het scherm of het dempen van het volume. iPads nieuwer dan de vierde generatie of iPad mini 2 hebben deze knop niet meer.

Schermrotatie iPad in iOS 10, 11 en 12

Werkt je iPad op de meeste recente iOS-versie? Check dan in het bedieningspaneel of het ‘staanderichtingsslot’ is uitgeschakeld. Je kunt het bedieningspaneel oproepen door van onder naar boven te vegen (iOS 10 en iOS 11) of vanuit de rechter bovenhoek naar onder te vegen (iOS 12). Zie je daar een rood icoon met een slotje? Dan betekent het dat je iPad-scherm niet mag roteren als je de tablet 90 graden kantelt. Wil je roteren weer inschakelen? Tik dan simpelweg op het slot tot het zwart-wit kleurt, nu moet je het scherm weer kunnen kantelen.

iPad schermrotatie
Klik/tap voor groter

Werkt het nog steeds niet?

Heb je het slot uitgeschakeld? Dubbelcheck dan of ‘ie niet nog steeds boven in de informatiebalk staat. Het rotatieslot-icoon valt weliswaar niet erg op maar het duidt aan dat de iPad zijn scherm niet mag roteren.

schermrotatie
Klik/tap voor groter

Staat dit rotatieslot-icoon niet in de informatiebalk en wil de iPad evengoed niet roteren? Dan is het tijd om bij de Apple Store of een ander servicepunt naar je iPad te laten kijken. Het probleem zou in de gyroscoop kunnen zitten.

One More Thing-hulplijn

Heb jij een brandende vraag? Kom je ergens niet uit of ben je een instelling na de laatste iOS of macOS update kwijt? Ga dan snel naar de tip-pagina van One More Thing. Kom je er dan nog niet uit, leg je vraag dan voor aan de vele experts op ons forum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen