rmens
rmens Apple 29 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Video toont hoe kwetsbaar het MacBook-toetsenbord is

Over de toetsenborden van de 12-inch MacBook en MacBook Pro uit 2016 en 2017 is veel te doen. Er zijn veel klachten over toetsen die niet meer werken en vast komen te zitten door een klein stofje of kruimeltje. Apple is inmiddels een gratis reparatie­programma gestart. Maar hoe kwetsbaar zijn de toetsenborden nu écht?

Reparatiewebsite iFixit heeft het getest en toont aan dat een toets door een zeer klein stofje helemaal vast kan komen te zitten. Blazen om het object dat de toets blokkeert te verwijderen lukt bovendien maar zelden.

Vlindermechanisme toetsenbord MacBook (Pro)

Door vlindermechanisme zijn de toetsen maar een klein beetje in te drukken. Dat is problematisch wanneer bijvoorbeeld een stofje of kruimel onder het mechanisme komt. Het kan dan niet weg en blokkeert de toets waardoor deze niet meer gedeactiveerd kan worden en tekens zichzelf gaan herhalennnnn. iFixit heeft het met een minuscuul kruimeltje getest en wist een toets meteen te blokkeren.

Apple vervangt de toetsen nu vier jaar na aankoop gratis, maar dat is een bijzonder lastige klus. Volgen iFixit zijn de toetsen zo kwetsbaar dat het regelmatig fout gaat. Het vervangen van de spatiebalk zou zo goed als onmogelijk zijn omdat deze vrijwel altijd breekt. De vraag is nu wat Apple gaat doen. Komen er binnenkort nieuwe MacBooks met een verbeterd toetsenbord? Dat lijkt ons wel, want Apple kan geen MacBooks die een zeer kwetsbaar toetsenbord dat onderhevig is aan een kwaliteitsprogramma blijven verkopen.

(Zie ook → Meer details reparatieprogramma toetsenbord MacBook Pro)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!