iPadOS 13.4: veel nieuwe opties voor muis of trackpad bij iPad

Apple rmens 22 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Met iOS 13 en iPadOS 13 introduceerde Apple ondersteuning voor trackpads en muizen. Dit was toen alleen beschikbaar als toegankelijkheidsoptie. De cursor die op het scherm verschijnt, simuleert de vinger. Het was echter maar een eerste stap naar een veel completere ondersteuning voor een muis of trackpad op de iPad die nu in iOS 13.4 en iPadOS 13.4 zit.

iOS 13.4 en iPadOS 13.4 worden op 24 maart verwacht. In dit artikel alles wat je met een muis of trackpad op een iPad met Apple’s laatste software-update kunt.

Muis of trackpad verbinden met iPad

Na de installatie van iOS 13.4 kun je een muis of trackpad koppelen via het Bluetooth-menu. Wanneer een apparaat in pairing-modus staat, wordt het automatisch aan de onderkant getoond. Tik het aan en de verbinding wordt gemaakt. Dit werkt volgens Apple met praktisch alle muizen en trackpads. Wij konden een Magic Trackpad 2 zonder moeite verbinden.

Muis verbinden met iPadOS 13.4 (iOS 13.4) via het instellingen, Bluetooth-menu
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Geen pijl, maar een virtuele vinger in iOS 13.4

Na het verbinden van je muis of trackpad, verschijnt geen cursor op het tabletscherm. Het is geen pijl zoals op macOS, maar een kleinere ronde cursor. Deze is transparant van vorm en verandert afhankelijk van de context. Iconen, knoppen en balken in apps worden gemarkeerd.

Op het home-scherm kun je op een trackpad met twee vingers door je apps bladeren. Wanneer je over een app-icoon beweegt, wordt dit een beetje groter en blijft de cursor er magnetisch aan hangen. Gebruikers van een Apple TV zullen dit kennen. Het ziet er enigszins vergelijkbaar uit.

Gifje dat muisgebruik op het homescreen van een iPad met iOS 13.4 / iPadOS 13.4 toont
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Knoppen in apps worden bij het aanwijzen ook grijs gemarkeerd. Dat is echter alleen het geval als het om een standaard besturingselement van iOS / iPadOS gaat. De Twitter-app is een mooi voorbeeld. De knoppen aan de bovenkant van het scherm voor het opstellen van een nieuwe Tweet, zijn native elementen en worden geaccentueerd wanneer de cursor in de buurt is. De knoppen voor het toevoegen van een foto, locatie en poll zijn aangepaste elementen en worden niet verduidelijkt wanneer de cursor in de buurt komt.

Gifje dat het verschil tussen een standaard interface-element en custom element toont wanneer deze met de muis op een iPad aangewezen worden.
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Makkelijk tekst selecteren in iPadOS 13.4

Tekstverwerken met de muis of trackpad, wordt ook makkelijker. Wanneer je met de cursor in de buurt van tekst komt, wordt de cursor een streepje. Net als op de Mac of PC. Je kunt dan gewoon tekst selecteren en net als op de Mac met twee keer klikken een woord selecteren, of met drie keer klikken een alinea. Dit werkt overigens nog niet in alle apps. In Pages en Word functioneert het bijvoorbeeld nog maar matig. Ontwikkelaars zullen binnenkort echter met updates komen om dit te verbeteren.

Gifje dat het selecteren van tekst op een iPad met iPadOS 13.4 toont
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Vegen en gebaren met muis of trackpad

Naast de cursor zijn er ook gebaren die we goed kennen van de Mac geoptimaliseerd voor de iPad. Een overzicht:

 • Door een pagina of document bladeren: met een veegbeweging met twee vingers (trackpad) of een vinger (op de Magic Mouse);
 • Multitasking weergeven: met drie vingers omhoog vegen en dan pauzeren;
 • Van de ene app naar de andere schakelen: veeg met drie vingers naar links of rechts;
 • Zoom: knijp met twee vingers op het trackpad;
 • Terug naar het home-scherm: veeg met drie vingers omhoog;
 • Het contextmenu weergeven: “klik” met twee vingers op het trackpad, of klik met de rechtermuisknop van de muis;
 • Het dock weergeven: plaats de cursor onderaan het scherm en veeg omlaag;
 • Slide Over activeren: plaats de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm en veeg vervolgens met drie vingers naar links en rechts om van het ene appvenster naar het andere te schakelen;
 • Toon het controlecentrum: klik op de statusbalk rechtsboven in het scherm. Door op de bedieningsknoppen te klikken, worden de beschikbare opties weergegeven;
 • Het meldingenpaneel weergeven: klik linksboven in het scherm;
 • Van de ene Safari-pagina naar de andere gaan: veeg met twee vingers (trackpad) of één vinger (Magic Mouse).
Gifje dat het activeren van het controlecentrum en notificaties met de muis op iPadOS 13.4 toont
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Instellingen muis op iPad

Wanneer een muis of een trackpad is aangesloten op de iPad (en alleen de iPad, de iPhone is uitgesloten van dit feest), verschijnt er een nieuw menu bij Instellingen ➝ Algemeen ➝ Trackpad. Met dit nieuwe paneel kun je enkele opties aanpassen, zoals de bewegingssnelheid van de cursor, natuurlijk scrollen instellen en kiezen of je met twee vingers links secundair wil klikken.

screenshot instellingen trackpad of muis iPad
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen