10 iPhone-functies waarvan ik oprecht niet wist dat ze bestonden

Smartphones Sam Dille 16 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Wie een iPhone heeft wil daar logischerwijs natuurlijk het meeste uithalen, alleen er zijn dusdanig veel functies dat WANT-redacteur Sam dagelijks nog nieuwe dingen leert.

De iPhone is vast een van je beste vrienden. Niet gek dus, dat je meer over je favoriete toestel wilt weten. Veel enorm handige features blijven namelijk onder de radar.

Het handige aan de iPhone is dat veel apps en features ook offline te gebruiken zijn. Zo heb je geen stress als je geen goede internetverbinding hebt.

10 handige iPhone-functies die je waarschijnlijk nog niet kent

Dat ik van de onderstaande features nog nooit gehoord hebt is dus niet geheel onbegrijpelijk. Vind ik zelf…

#1 Vind de weg terug met een iPhone

De Kompas-app op je iPhone werkt, ongeacht of je bereik hebt of niet, en kan je helpen als je verdwaald bent. Maar als je echt hoge nood hebt, dan heb je meer aan offline kaarten op je iPhone.

Tik in Apple Kaarten op de wijzerplaat om een peiling te markeren, zodat je weet hoe ver je verwijderd bent van de richting waarin je reist. Op het scherm zie je ook de huidige hoogte en je GPS-coördinaten. Zo vind je hopelijk snel weer de weg terug.

Hoe Apple kaarten een bedreiging wordt voor Google Maps
Lekker relaxt naar je bestemming. (Afbeelding: Unsplash)

#2 3D-modellen maken

Misschien wel een van de meest indrukwekkende iPhone-functies is de mogelijkheid om 3D-scans te maken door simpelweg je apparaat door een ruimte te verplaatsen.

Je kunt dit met een standaard iPhone doen door 2D-beelden om te zetten in 3D-modellen, met hulp van een app als Polycam.

#3 Laat je iPhone voor je spreken

Live spraak is een bizarre functie waarmee je iPhone namens jou kan spreken. Je smartphone imiteert je stem en kan dus letterlijk jouw woorden in de mond nemen.

Eerst moet je de functie inschakelen onder Instellingen > Toegankelijkheid > Live spraak. Hier kun je een aantal zinnen inspreken. Ga vervolgens naar Instellingen > Toegankelijkheid > Snelkoppeling en voeg Live spraak toe aan jouw lijst met snelkoppelingen. Hiermee kun je Live Spraak snel activeren door driemaal op de zijknop te drukken.

#4 Beperk jouw schermtijd

Social media neemt ongetwijfeld een groot deel van je leven in. Minderen kan vast en zeker geen kwaad. Met behulp van Schermtijd op je iPhone kun je beperken hoeveel tijd je op sociale media doorbrengt.

Ga naar Instellingen > Schermtijd > Applimieten om applimieten in te schakelen en te bepalen hoeveel tijd je per dag aan deze apps wilt besteden.

#5 Meet afstanden met de camera

Je iPhone wordt geleverd met een app genaamd Meten waarmee je, zoals de naam al doet vermoeden, afstanden tussen twee punten kunt meten. Als je de app hebt verwijderd, kun je deze gratis opnieuw downloaden in de App Store.

De app werkt met augmented reality (AR), waarbij je zelf punten kunt selecteren die je wilt laten meten. De app is redelijk nauwkeurig, maar maakt soms een foutje.

#6 Controleer of alles waterpas staat met hulp van je iPhone

De Meten-app heeft nog meer in petto. Je kunt de app namelijk ook gebruiken als digitale waterpas. Open de Meten-app en tik op het tabblad Waterpas. Plaats vervolgens je iPhone op een oppervlak om de hoek te meten. Bij 0º wordt de zwarte niveau-indicator groen.

#7 Achtergrondgeluiden afspelen tijdens het slapen

Er zijn genoeg apps in de App Store die rustgevende slaapgeluiden aanbieden. Maar wist je dat je iPhone standaard met deze functie wordt geleverd?

Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Audio/Visueel > Achtergrondgeluiden om de functie in te schakelen. Er zijn zes geluiden om uit te kiezen, waaronder drie variaties van ruis, de oceaan, regen en stromend water.

#8 Laat je iPhone geluiden herkennen

Je iPhone kan worden getraind om geluiden zoals een deurbel of rookmelder te herkennen. Hoewel de functie is ontworpen voor slechthorenden, kan het voor andere mensen ook handig zijn.

Zodra je toestel zo’n geluid hoort, stuurt hij een melding om je te waarschuwen. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Geluidsherkenning om de functie in te schakelen.

@wantnl

WhatsApp-stickers bouwen kan zonder enige moeite op je iPhone. Je moet alleen even weten hoe 🔥 #iphone #apple #iphonetricks #iphonetipsandtricks #iphonehacks #whatsapp

♬ Million Cash – Connor Price & Armani White

#9 Stickers maken

Met een iPhone kun je nu vliegensvlug stickers maken voor op WhatsApp. Open een foto, tik op een onderwerp en houd het ingedrukt totdat je smartphone het markeert.

Daarna kun je ervoor kiezen om het onderwerp te kopiëren, een iMessage-sticker te maken met de optie ‘Sticker toevoegen’ of deze te delen met een andere app.

#10 Praten in een andere taal

Er zijn veel apps die je kunt downloaden in de App Store om spraak en tekst te vertalen, maar Apple heeft er een op je iPhone die zelfs offline werkt.

Start de Vertaal-app om aan de slag te gaan. Selecteer de juiste taal en typ de tekst in die je wilt laten vertalen, of gebruik de microfoon om het gesprek hardop uit te spreken.

Safari voor iPhone tovert het internet magistraal om tot audioboek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen