Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Apple 26 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom de iPhone 12 hier honderden euro’s duurder is dan in Amerika

Apple-fans die naar het Hi, Speed event gekeken hebben en aangenaam verrast waren door de prijzen, kwamen van een koude kermis thuis toen de Nederlandse prijzen onthuld werden. Net als in voorgaande jaren gaat het vlaggenschip van Apple in Amerika voor aanzienlijk minder over de toonbank. Wij vertellen je waarom Nederlanders honderden euro’s meer moeten betalen.

Laten we als voorbeeld de iPhone 12 nemen. In Amerika kost dit toestel $829,-. Mensen die de presentatie gezien hebben, hadden misschien nog een andere dollar prijs in hun hoofd zitten. Dat klopt, want tijdens het Hi, Speed event onthulde Apple wat het toestel kost wanneer je deze koopt met een Verizon, AT&T of T-Mobile abonnement. Dat is $799,-, maar wie het toestel gewoon los wil kopen, moet $829,- overmaken.

Honderden euro’s verschil

Wanneer je dit bedrag gaat omrekenen naar euro’s is dat, met de dagkoers op het moment van schrijven, €699,69. Dat is bijna 210 euro minder dan in Nederland. Hier betalen we voor nagenoeg dezelfde iPhone 12 namelijk €909,-. Bij andere toestellen zoals de Pro is dit verschil zelfs nog groter. Amerikanen betalen omgerekend €842,86 voor dit toestel terwijl wij er €1.159 voor moeten ophoesten. €316,14 meer dus.

Dit grote verschil komt door een aantal dingen. Om te beginnen met één van de meest onvermijdelijke dingen in het leven van een Nederlander: belasting. Op alle producten zit BTW. Voor smartphones geldt het hoge tarief van 21%. In Amerika betalen ze ook belasting op producten, maar dit is vele malen minder. Ook verschilt het per staat. Zo betaal je in Hawaii, Wyoming en Wisconsin ongeveer 5%, terwijl de zogenaamde sales tax in Washington, Tennessee en Louisiana richting de 10% gaat. Maar zelfs in deze staten is het nog niet eens de helft van wat wij in Nederland betalen.

BTW en heffingen op een iPhone 12

Ook belangrijk is om te weten dat deze sales tax nog niet verwerkt zit in de prijs waarmee geadverteerd wordt. In Nederland is dat anders en zit de BTW al in het bedrag dat je op de site ziet. Wat ook verstopt zit in de Nederlandse prijs zijn een aantal andere heffingen. De bekendste daarvan is de thuiskopieheffing.

Deze heffing vinden we op cd’s/dvd’s, cloud opslag, harde schijven, computers en ook smartphones. Dit bedrag is bedoeld om auteursrechthebbenden te compenseren voor het kopieergedrag van consumenten. Dit bestaat al sinds het cassettebandje en geldt nu dus ook voor nieuwe manieren van mediaconsumptie zoals streamen.

Veel discussie rondom Thuiskopieheffing

Dit gebeurt op grote schaal en daarom werd een week geleden besloten dat de hoogte van de thuiskopieheffing omhoog moet. Dit was €4,70 per smartphone, maar gaat per 2021 naar €7,30. Dit is de grootste stijging sinds de introductie van de thuiskopieheffing. Over deze toename is wel de nodige discussie. Zo vinden veel consumentenelektronicabedrijven dat de heffing in deze vorm niet meer van deze tijd is. Vooral het feit dat het offline beschikbaar maken van muziek of een serie gezien wordt als een kopie, is ze een doorn in het oog.

iPhone 12 Pro
De Pro in Hemelsblauw (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

De brancheorganisatie NLdigital laat weten dat veel producenten en importeurs vinden dat de huidige regeling steeds meer uit de pas loopt met de technische en economische realiteit. Ze stuurden daarom een brief naar Minister Dekker van Rechtsbescherming. Hierin vragen ze om de vergoeding te evalueren en te herzien vanaf 2023. Iets waar Auteursrechtenorganisatie BumaStemra ontstemd over is.

Wat we naast belasting en verschillende heffingen ook niet moeten vergeten is de wisselkoers. Apple kijkt niet naar de dagkoers om de prijs te bepalen. Het bedrijf moet immers rekening houden met schommelende wisselkoersen. Bij het omrekenen van de prijs zorgt Apple ervoor dat ze een extra buffer hebben. Op deze manier beschermt het bedrijf zich tegen veranderingen op de valutamarkt.

Onze eerste indruk van de iPhone 12

Tel dit allemaal bij elkaar op en je komt tot het toch wel grote verschil tussen de Amerikaanse en Europese prijzen. Spijtig, maar dit betekent natuurlijk niet dat de iPhone 12 een slechte deal is. Integendeel zelf. Wij mochten al aan de slag met de iPhone 12 en de iPhone 12 Pro. Onze eerste indruk na 24 uur gebruik, lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!