[REVIEW] Samsung Galaxy Watch 3: mooie en complete smartwatch

Tech Maarten Verkoren 24 okt 2020
Leestijd: 6 minuten

In de zoektocht naar de ideale smartwatch kwam de Samsung Galaxy Watch 3 een tijdje logeren om mijn pols. Om hem optimaal te kunnen testen, probeerde ik ook de Note 20 Ultra 5G uit in combinatie ermee. Ik was erg benieuwd naar hoe het horloge zou presteren en werd niet teleurgesteld. Na ruim een maand intensief testen, is hier mijn oordeel.

Het scherm is prachtig, het is haast alsof je een mini-smartphone om je pols draagt. Dankzij het mooie scherm en de optie die altijd aan te hebben staan is de Galaxy Watch 3 in de eerste plaats een mooi mode-item. Als je uit eten gaat, completeer je je look door een mooie bijpassende wijzerplaat te selecteren. Zo lijkt het bovendien of je elke keer een ander horloge draagt. Bij andere gelegenheden, zeker ook als je slaapt, zou ik aanraden de optie ‘horloge altijd aan’ uit te zetten, want je batterij gaat er veel sneller door leeg.

Draaibare rand is prachtig en slim

Ook een heel positief punt is de draaibare rand om het horloge. Die geeft zowel een lekker analoog gevoel als een slimme bediening om snel door je schermen of berichten heen te scrollen. Voor mij persoonlijk is dit veel fijner dan met je vingers op een klein schermpje pielen. Zelfs mijn tweejarige zoontje had het in een oogwenk door en wil al een maand niets liever dan aan mijn horloge draaien.

Review Samsung Galaxy Watch 3
(Afbeelding: Samsung)

Enige minpuntje eraan was dat ik op het strand zandkorrels tussen de draairand kreeg. Hij liep toen wat minder soepel en ik was ook bang om eraan te draaien, want ik wilde hem niet beschadigen. Maar een paar stevige douchestralen verwijderden de zandkorrels en spoelden alles weer schoon, daarna draaide hij weer als een zonnetje. Erg fijne functionaliteit!

Het opladen gaat zeer gemakkelijk, via een draadloos laadplatform ter grootte van ongeveer een twee-euromunt. De andere kant gaat via usb in een energiebron naar keuze. De batterij gaat lang mee, hoe lang hangt sterk af van je instellingen en activiteiten. Als ik alles op maximaal energieslurpen instelde en de hele dag in beweging was, activiteiten deed en veel op het schermpje klooide, was hij einde dag aardig leeg. Als ik de meest zuinige instellingen gebruikte en niet heel actief was, hield de Galaxy Watch 3 het tegen de vier dagen vol.

Samsung Health is verbeterd

De app die ik by far het meest gebruikte, was Samsung Health. Deze app is verbeterd ten opzichte van eerdere versies die ik weleens bij vrienden zag en waar ik niet heel erg van onder de indruk was. Nu echter ontbrak het aan niets. Het tracken van mijn stappen, training, slaap, hartslag en bloedzuurstofgehalte zijn voor mij belangrijk. Het helpt me mezelf actief te houden, moedigt me aan meer te lopen, meer trappen te pakken, meer te sporten, rustiger adem te halen, minder te stressen en beter te slapen.

Review Samsung Galaxy Watch 3
Stappendoel gehaald! (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Om met dat laatste te beginnen, ik vind het prettig om te zien hoe ik geslapen heb. Huh, voel je dat niet dan? Ik kan me ’s ochtends heel moe voelen en dan toch wat prakkiseren over wat er mis gegaan is. Als ik dan gerustgesteld word door mijn sleeptracker doordat ik zie dat ik genoeg REM-slaap en diepe slaap heb gepakt, is dat prettig. En als ik zie dat ik vaak onrustig slaap, is dat ook goed om te weten, want dan kan ik veranderingen aanbrengen in wat ik eet of drink voor ik naar bed ga en bijvoorbeeld een schermvrij dieet instellen voor ik ga slapen.

Sleeptracking op de Galaxy Watch 3 roept enige twijfels op

De kritiek van mensen die niet zo houden van constant allerlei metingen omtrent je lichaam, is dat het je onnodig zorgen kan opleveren. Ik begrijp dat en liet het meewegen in mijn beoordeling van deze smartwatch. Wat me het meeste opviel aan de sleeptracker van de Galaxy Watch 3, was dat ik nauwelijks diep lijk te slapen. Dit baarde me wel enige zorg. Een onderzoekje leerde dat meer mensen daar vragen over hebben en dat Garmin en Fitbit mogelijk andere metingen doen.

Review Samsung Galaxy Watch 3
Ook verkrijgbaar in Mystic Bronze (Afbeelding: Samsung)

Om iets meer duidelijkheid te krijgen, ben ik een paar weken lang met twee horloges gaan slapen, aan mijn ene pols de Samsung Galaxy Watch 3 en aan mijn andere een Garmin Vivoactive 4. Gemiddeld registreerde de Samsung 20 minuten diepe slaap per nacht en de Garmin 80 minuten. Een uur meer! Dat is nogal wat. Waar dat verschil door komt en wie er gelijk heeft, is niet wetenschappelijk uitgezocht. Maar naar mijn gevoel zat Garmin dichterbij de waarheid. Deze liet een meer overeenkomend beeld zien met wat ik zelf al dacht over mijn slaap van de afgelopen nacht. Ook was de Samsung Galaxy Watch 3 een paar keer mijn slaapgegevens kwijt, stond er ineens ‘geen gegevens’.

Ik merkte overigens ook wel wat verschil in stappen en trappen tellen. Bij de ene activiteit was de Galaxy Watch 3 strenger dan de Garmin, bij de andere genereuzer. Maar bij een gebalanceerde dag, met zowel sporten, wandelen, trappenlopen, rennen en rust balanceerde het totaal zich wel weer uit en kwam ik vaak redelijk gelijk uit.

Galaxy Watch 3: je persoonlijke coach en trainer

De trainingsfunctie binnen Samsung Health is mooi, ook grafisch. Zit goed in elkaar, mooie animaties en intuïtief. Het zorgde er ook voor dat ik oefeningen beter uitvoerde. Je kan ook allerlei trainingsprogramma’s bekijken in de bijbehorende app op je telefoon en downloaden naar het horloge. Goed over nagedacht. Het horloge presteerde naar wens tijdens hardlopen en ik had het gevoel dat de snelheid klopte.

Review Samsung Galaxy Watch 3
De Watch 3 werkt naadloos samen met Note 20 Ultra 5G (Afbeelding: Samsung)

Mooie feature ook: als je je oplader niet bij je hebt, kun je hem ook draadloos opladen door hem op de Note 20 Ultra 5G te leggen. Wie wordt niet blij van dat soort extra’s? Sowieso werkte de Galaxy Watch 3 mooi samen met dat toestel, ik hoefde er maar bij in de buurt te komen of hij synchroniseerde ermee. Berichtjes die op de telefoon binnenkwamen, kwamen ook op het horloge binnen en waren makkelijk en snel te bekijken.

Voor mij is berichtjes lezen echter niet het belangrijkste, ik wil juist liever niet de hele tijd gestoord worden of uit het moment gerukt worden. Voor de snelle manager die altijd bereikbaar wil zijn of tijdens een meeting niet betrapt wil worden op zijn telefoon, kan het handig zijn om even snel op het klokje te kijken wat er binnen is gekomen aan berichten.

Wijzerplaten… verslavend want zo mooi!

Meest gebruikte functionaliteit? Wijzerplaten wisselen! Verslavend, steeds downloadde ik weer nieuwe. Ik heb een aantal favorieten die ik zo mooi vind dat ik moeite had om afstand te doen van ‘mijn’ Galaxy Watch 3 na deze review. Ik ga mijn geliefde wijzerplaatjes missen!

Review Samsung Galaxy Watch 3
Wijzerplaatjes… (Afbeelding: Samsung)

De Galaxy Watch 3 is daarnaast ook een heel erg mooi polshorloge, waarbij meerdere mensen verbaasd reageerden dat het een smartwatch was. De Apple Watch bijvoorbeeld is toch minder op dit gebied. Alle plussen en minnen op een rij zettend, zou ik eerder voor de Galaxy Watch 3 dan een Apple Watch gaan.

Galaxy Watch 3 conclusie

Prachtig polshorloge waarmee je gezien mag worden, presteert zoals je mag verwachten van een smartwatch, compleet en veel handige features die het leven vergemakkelijken. Wensenlijstje/verbeterpuntjes: sleeptracker nog wat verbeteren, Google Maps en WhatsApp ondersteunen. 

De Samsung Galaxy Watch 3 is nu te koop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen