Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 26 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Videoland komt met serie over Nederlandse special forces

Je weet het misschien, maar ook Nederland heeft special forces in het leger. Videoland brengt ze nu in beeld bij het grote publiek.

We kennen natuurlijk de Amerikaanse Navy SEALs, de Britse SAS en de Israelische Sayeret Matkal. Het zijn allemaal special forces in de defensie van de verschillende landen. Ool Nederland heeft zijn eigen special forces die de meest gevaarlijke missies uitvoeren: de MARSOF. Zij krijgen nu een eigen serie op streamingdienst Videoland.

MARSOF bij Videoland

MARSOF staat voor Maritime Special Operations Forces. Om hierbij te kunnen komen moeten militairen een loodzware selectie doorlopen, die alleen de beste zullen doorstaan. “Je komt jezelf tegen, het is pittig en zwaar, maar aan de andere kant is het mooi om te zien hoe diep je kan gaan om een bepaald doel te bereiken. In ons vak is opgeven geen optie,” aldus een MARSOF-operator in de Videoland-serie.

Videoland beschrijft de serie zelf als volgt: “Kalasjnikovs, bomvesten en groepen of eenlingen die sympathiseren met Al-Qaeda of IS; het zijn dreigingen waarvoor de MARSOF 24/7 inzetbaar is. Deze special forces zijn elke dag bereid om hun leven te geven voor de vrijheid van Nederland. Er worden bloedstollende acties en geheime operaties achter vijandelijke linies getoond. Zoals een riskante verkenningspatrouille in Afghanistan, om de Taliban te bestrijden. De eenheid verkeert in kritieke toestand wanneer de missie anders loopt dan gepland. Ze staan oog in oog met de vijand en worden voor een ultieme keuze gesteld: opgeven of doorgaan.”

MARSOF Videoland
MARSOF aan het werk tegen piraten. (Afbeelding: RTL)

Ook in eigen land

Naast al die actie zien we ook interviews met verschillende leden die tot de groep behoren. Daarnaast zitten er in de Videoland-productie ook beelden die nog nooit eerder zijn vertoond. Naast de actie in Afghanistan zien we bijvoorbeeld ook een kijkje achter de schermen bij een missie tegen Somalische piraten die schepen kapen en miljoenen dollars aan losgeld eisen.

Ook komt de eenheid in actie in eigen land. Zo zien we in de Videoland-serie ook welke rol MARSOF had in de undercover-actie om terrorismeverdachten aan te houden in Arnhem. De serie is bestaat uit vijf afleveringen en is vanaf 2 november te zien op de streamingdienst.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!