MagSafe review: de voordelen, nadelen en het einde van lightning-port

Apple Mark Hofman 27 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

Tijdens het Hi, Speed evenement op 13 oktober introduceerde Apple niet alleen de nieuwe iPhone 12 serie. Het bedrijf uit Cupertino toonde ook een nieuwe oplaadtechnologie die gepaard ging met de smartphone: MagSafe. Een technologie die we kennen van verschillende MacBook-modellen en in een nieuw jasje gestoken is voor de iPhone.

Maar wat zijn nu precies de voordelen van MagSafe en wat zijn de nadelen? In deze review geef ik antwoord op beide vragen en vertel ik je ook waarom de komst van MagSafe het einde van de lightning-port betekent.

MagSafe: een nieuwe manier van opladen

MagSafe is een nieuwe manier van draadloos opladen. Althans, dat is hoe Apple de technologie naar buiten brengt. Persoonlijk vind ik het lastig om de technologie draadloos te noemen, gezien het feit dat de oplaad-pad met magneten vastgeplakt wordt aan de achterkant van je smartphone. Waardoor deze dus alsnog vast zit aan een kabel. Maar goed, dat geheel ter zijden.

Dankzij de technologie is het dus mogelijk om op een nieuwe manier op te laden. Je plakt MagSafe aan de achterkant van je iPhone, die vervolgens met een vermogen van 15W opgeladen wordt. Iets dat ook gewoon werkt wanneer je hoesjes en accessoires gebruikt. Maar wat zijn nu precies de voordelen en wat zijn de nadelen. Ik zet het voor je op een rij!

De voordelen

Mensen die hun smartphone wel eens draadloos hebben opgeladen, die weten dat de technologie over het algemeen alles behalve snel is. Je iPhone wordt bijvoorbeeld opgeladen met een vermogen van 7,5W en dat werkt alleen wanneer deze precies op de goede plek op de lader ligt. Iets teveel naar links of iets teveel naar rechts en je iPhone laadt simpelweg niet op. Met MagSafe tackelt Apple beide problemen. Het bedrijf uit Cupertino zorgt er met magneten voor dat je iPhone altijd goed op de oplader ligt. De oplader plakt zich namelijk vast aan de achterkant van je telefoon. Het oplaadvermogen verdubbelt ook dankzij MagSafe. Waar je voorheen met 7.5W draadloos kon laden, kan je dat nu met een vermogen van 15W doen.

Doordat MagSafe aan de achterkant van je iPhone plakt, is het dus mogelijk om deze nog steeds te gebruiken. Voorheen was dit natuurlijk ook al mogelijk met draadloze opladers, maar dan stopte de smartphone tijdens het gebruik even met laden. Nu gaat dat proces gewoon door. Doordat je de lightning-port niet gebruikt tijdens het opladen, is het mogelijk om deze voor andere doeleinden te gebruiken. Zo is het mogelijk om gewoon muziek te luisteren via de Earbuds of accessoires te gebruiken tijdens het opladen.

Uiteraard moeten we ook even aandacht geven aan de vele accessoires die beschikbaar zijn en MagSafe ook ondersteunen. Zo introduceerde Apple bijvoorbeeld de Dual Charger, waarmee je zowel je iPhone als je Apple Watch tegelijkertijd kunt opladen. Maar ook de hoesjes zijn voorzien van magneten waarmee je MagSafe kunt gebruiken, zonder eerst je iPhone uit hoesje te moeten halen. Niet vernieuwend, wel erg handig.

iPhone 12 MagSafe
De MagSafe Duo Charger van Apple. (Afbeelding: Apple)

De nadelen

Er zitten zeker ook nadelen aan MagSafe. Ik haalde het in de inleiding al even aan, maar draadloos laden lijkt me niet de juiste term. In tegenstelling tot Qi-laders zit je smartphone met MagSafe daadwerkelijk vast aan de lader. Deze lader zit met een kabel vast aan een adapter, die vervolgens weer in het stopcontact zit. Er zit dus niet veel verschil tussen opladen met een USB-C adapter en MagSafe. Het enige verschil is dat je met die USB-C adapter met een vermogen van 20W kan laden, in plaats van 15W. Wat dat betreft is het best jammer dat er op dit moment slechts één type kabel beschikbaar is voor MagSafe en dat is de kabel van 1 meter. Naar mijn idee wel heel erg kort. Bij mij in huis kom ik bijvoorbeeld overal net te kort om de iPhone 12 makkelijk te kunnen gebruiken tijdens het opladen.

Apple gaf eerder deze week een waarschuwing over MagSafe. Het bedrijf uit Cupertino is zich er namelijk van bewust dat de technologie voor schade aan leren hoesjes kan zorgen. Zo is het mogelijk dat er een afdruk van de oplader op de achterkant van de hoesjes verschijnt. Iets dat waarschijnlijk te maken heeft met de hitte die vrijkomt tijdens het opladen. Erg jammer gezien de leren hoesjes alles behalve goedkoop te noemen zijn. En dat geldt overigens ook voor MagSafe zelf.

Wanneer je naar de website Apple Store gaat zie je een prijskaartje van €45 aan MagSafe hangen. Wat mij betreft zeker een betaalbare optie wanneer je al een USB-C adapter in huis hebt liggen. Net als de oplaadkabel van de iPhone 11 Pro en iPhone 12 serie, heeft ook MagSafe een USB-C uiteinde. Dat betekent dus dat deze niet werkt met de standaard USB-A adapter, waardoor de meeste mensen waarschijnlijk een nieuwe adapter van €25 aan moeten schaffen. De prijs ligt dus eerder rond de €70 en dat maakt van MagSafe dan toch wel weer een dure grap.

Hou er overigens ook rekening mee dat MagSafe werkt met oudere modellen, maar dat dit alles behalve voordelig te noemen is. Meer weten over deze kwestie, lees dan zeker dit artikel.

iPhone 12 Pro MagSafe
Je klikt ’em zo vast (Afbeelding: Apple)

MagSafe: het einde van de lightning-port

Om heel eerlijk te zijn vind ik MagSafe een fijne nieuwe toevoeging, maar moet ik echt mijn best doen om het grote voordeel ervan te zien. De technologie werkt uitstekend, je laadt je iPhone relatief snel op en de keuze uit de vele accessoires is prettig. Maar gezien het feit dat je waarschijnlijk een USB-C adapter van 20W moet kopen om vervolgens “draadloos” op te kunnen laden met een vermogen van 15W, daar zie ik persoonlijk weinig voordeel in. Zeker gezien de technologie op gebied van draadloos opladen al een heel stuk verder is en jij met een USB-C adapter net zo “draadloos” kan opladen met je lightning-port kabel. Alleen dan wel met een vermogen van 20W.

Persoonlijk denk ik dat je MagSafe niet moet zien als een nieuwe manier van draadloos opladen. Ik denk dat we de technologie moeten zien als een nieuwe manier van opladen. Want de kans dat MagSafe de eerste stap is richting een iPhone zonder lighting-port aansluiting is best wel groot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen