[REVIEW] iPhone 12 Pro Max: groots op alle fronten

Apple Mark Hofman 27 nov 2020
Leestijd: 7 minuten

De iPhone 12 Pro Max is de absolute opperbaas in de nieuwe iPhone 12-serie. De smartphone is niet alleen groot qua prestaties, maar beschikt ook over het grootste beeldscherm in een iPhone ooit. De vraag is alleen hoe dit bevalt in het dagelijkse gebruik.

Ik ging aan de slag met de iPhone 12 Pro Max om te kijken hoe het grote formaat nu precies bevalt. Daarnaast kijk ik naar de voordelen die de specificaties met zich meebrengen en kijk ik naar de positie van de telefoon in de nieuwe serie.

iPhone 12 Pro Max: hoe groot is te groot?

De iPhone 11 Pro Max heeft, op een aantal reviewmomenten na, een jaar lang in mijn broekzak gezeten. Ik heb het toestel verreweg het meest gebruikt van alle smartphones en moet heel eerlijk zeggen dat ik in die tijd toch neigde naar een iets kleiner formaat. Het feit dat ik ontzettend te spreken ben over de iPhone 12 Pro en de 12 mini laat zien dat ik echt toe was aan een kleinere smartphone. Iets wat de iPhone 12 Pro Max alles behalve is.

De iPhone 12 Pro Max is namelijk een bakbeest van een smartphone. Niet alleen qua formaat, maar ook qua beeldscherm en qua gewicht. Het vernieuwde hoekige ontwerp zorgt er, in combinatie met het gewicht van 233 gram, voor dat het toestel niet heel lekker in de hand ligt. Het is een lomp en log apparaat. Smartphones zijn jarenlang steeds groter en groter geworden, waardoor de vraag “hoe groot is te groot?” vaak in mijn hoofd opduikt. Ik denk dat ik het antwoord inmiddels gevonden heb.

Ondanks het feit dat de Android-markt uit veel grotere smartphones bestaat, gaat de iPhone 12 Pro Max over een grens. Door het zware gewicht en de afmeting is de smartphone gewoon niet handzaam meer. Uitstekend voor het kijken van een filmpje of het spelen van een game, maar te groot voor het dagelijkse gebruik.

iPhone 12 Pro Max
Het beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Beste beeldscherm ooit

Doordat de iPhone 12 Pro Max zo groot is heb je als consument de mogelijkheid om gebruik te maken van een imposant 6.7-inch beeldscherm. Eentje die kwalitatief zo hoog ligt dat het de beste smartphone-ervaring ooit geeft. Ondanks het feit dat de iPhone 12 Pro Max dus helemaal niet handzaam zit. Het is iedere keer weer uiterst indrukwekkend.

Net als bij de overige toestellen uit de serie beschikt de iPhone 12 Pro Max over een Super Retina XDR OLED-beeldscherm. Eentje die door zijn grootte beschikt over de laagste pixeldichtheid (458ppi). Maar daar zie je tijdens het gebruik niets van terug. De kleurnauwkeurigheid ligt ontzettend hoog, de helderheid is maximaal 1200 nits en het beeld is haarscherp. Je kan vinden van dit grote beeldscherm wat je wilt, maar er zullen weinig mensen zijn die niet onder de indruk zijn van de kwaliteit van het beeldscherm.

Het is dan ook niet voor niets dat de iPhone 12 Pro Max de hoogste score ooit heeft gekregen van DisplayMate en zo’n 11 records op zijn naam heeft weten te zetten.

iPhone 12 Pro Max: groots op alle vlakken

De iPhone 12 Pro Max is niet alleen interessant voor mensen die een grote telefoon willen. Het is ook een toestel dat onder de motorkap grootste dingen doet. Uitstekend voor de diehard multitasker, gamer en videobewerker. Het camerasysteem is iets geavanceerder en de batterij gaat ontzettend lang mee.

Maar verder heeft het toestel voornamelijk veel gelijkenissen met de iPhone 12 Pro. Maar wat bracht dit toestel eigenlijk?

iPhone 12 Pro Max
12 mini vs 12 Pro Max (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Nieuw in de iPhone 12 Pro

De iPhone 12 Pro is voorzien van een vernieuwd ontwerp. De ronde kanten hebben ruimte gemaakt voor vlakke kanten waardoor het toestel er toch strakker uitziet. De 12 Pro beschikt over een Super Retina XDR OLED-beeldscherm die beschikt over dezelfde notch als zijn voorganger. Maar het beeld is wel een stukje platter geworden wat een grote voordeel is dan je in eerste instantie zou denken. De randen zijn gemaakt van roestvrij staal, waardoor het gewicht van de smartphone iets omhoog gaat. Dit zorgt voor meer gevoeligheid qua vingerafdrukken, waar dit aan de achterkant minder is dankzij de matte afwerking. Dit jaar is er een nieuwe kleurenoptie beschikbaar in de vorm van oceaanblauw. Een kleurenoptie die ik iedereen aan zou willen raden.

Verder is de iPhone voorzien van de nieuwe A14 Bionic chip van Apple, waardoor hij opgewassen is tegen de zwaarste taken. Het maakt in deze niet uit of je een game aan het spelen bent, wilt streamen of zelfs een video wilt exporteren: het is allemaal mogelijk met deze chip. In combinatie met iOS 14 is de gebruikservaring dus uitstekend en staat de iPhone 12 Pro je in iedere situatie bij.

Het camerasysteem bestaat wederom uit drie lenzen, maar die zijn nu iets groter. Dat zorgt ervoor dat de telefoon zo’n 27% beter presteert in situaties met slechte belichting. De kwaliteit foto’s die je uit het camerasysteem haalt zijn nog steeds indrukwekkend. De kleurnauwkeurigheid ligt hoog, de helderheid in foto’s is goed en er zit veel detail in de beelden. Op videogebied is er ook veel uit de iPhone 12 Pro te halen mede dankzij de toevoeging van Dolby Vision. De enige grote wijziging aan dit systeem is de toevoeging van de LiDAR Scanner voor Augmented Reality doeleinden.

iPhone 12 Pro Max
Oceaanblauw (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Wat betreft de batterij zit het hartstikke goed. De iPhone 12 Pro gaat makkelijk anderhalve dag mee op een volle lading en is met een vermogen van 20W op te laden. Uiteraard biedt ook dit model ondersteuning aan MagSafe en alle nieuwe accessoires die daarmee gepaard gaan.

Wat brengt dit model extra?

De iPhone 12 Pro Max presteert op vele fronten hetzelfde als de 12 Pro. Alleen zijn er wel wat wijzingen te vinden. Wijzigingen die voornamelijk op het gebied van de batterij merkbaar zijn.

De batterij van de iPhone 12 Pro Max is een bakbeest. Op een volle lading haal je makkelijk twee dagen bij normaal gebruik. Kijk je veel video’s, speel je veel games of voer je veel zware taken uit, dan zal je er logischerwijs wel minder lang mee doen. Maar het is echt indrukwekkend. Zo haalde ik de iPhone 12 Pro Max bijvoorbeeld op zondag om 17:27 uur uit de oplader. Dinsdagmiddag om 16:30 uur besloot ik het toestel aan de lader te leggen toen ik nog 26% batterij over had. Heerlijk!

Focus iPhone 12 Pro Max
Dichtbij (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Het tweede verschil zit ’em in het camerasysteem. Of althans, dat is wat Apple voornamelijk naar buiten brengt. Het is zeker zo dat de iPhone 12 Pro Max beter presteert bij slecht licht, maar of dat verschil zo groot is met de 12 Pro weet ik eerlijk gezegd niet. Laat ik het anders formuleren: het verschil tussen het camerasysteem van de 12 Pro en van de iPhone 12 Pro Max is er misschien wel, maar je moet wel heel goed kijken om dat verschil te kunnen zien.

Night mode iPhone 12 Pro Max
Nachtmodus (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Maar goed, dat is dan ook de doelgroep voor dit toestel. Mensen die echt het meeste uit het camerasysteem willen halen, zullen naar de kleine details willen kijken. Het verschil is het wat dat betreft voor sommige mensen waard, maar voor de algemene consument zal dit verschil niet heel erg merkbaar zijn. Althans, in mijn ervaring dan.

Landschap iPhone 12 Pro Max
Herfst (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

De positie van de iPhone 12 Pro Max

Smartphones zijn in de afgelopen paar jaar steeds groter geworden. Er is een groot deel consumenten die dit een fijne ontwikkeling vinden, maar er is ook zeker een groep die hier helemaal niet op zit te wachten. Over smaak valt niet te twisten, maar ik denk dat die tweede groep in het geval van de iPhone 12 Pro Max groter gaat worden. Door het gewicht, het ontwerp en de afmeting ligt de smartphone namelijk echt niet lekker in de hand. Laat staan of hij goed in een broekzak zit. Verwar deze iPhone 12 Pro Max ook zeker niet met de 11 Pro Max of de XS Max. De mensen die deze smartphones fijn vonden gaan niet direct voldoening halen uit de 12 Pro Max. Het is wel echt een aanzienlijk grotere telefoon.

Maar voor de mensen die echt een grote smartphone willen hebben en toegang willen hebben tot het beste wat je Apple je op dit moment te bieden heeft, is dit een keiharde aanrader. De iPhone 12 Pro Max is niet alleen groot qua formaat, maar ook groot qua prestaties. De iPhone 12 en 12 Pro blijven wat mij betreft de beste keuzes. De 12 mini en 12 Pro Max zijn twee toestellen die vooral aan de voorkeur van bepaalde consumenten voldoen. Wat dat betreft is het prachtig dat Apple vier verschillende modellen op de markt brengt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen