7 handige tips die je helpen om snel en foutloos te typen

Tablets, Laptops & Computers Sam Dille 28 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Typen kan soms erg frustrerend zijn. Precies als je snel even iets wil invoeren gaat net die ene letter verkeerd. Tips om beter te typen zijn daarom altijd handig. Wij geven je er zeven die je goed op weg kunnen helpen.

Een goede typer moet snel en blind kunnen typen. ‘Blind’ klinkt misschien een raar begrip in deze context. Het komt erop neer dat je kunt typen zonder te hoeven kijken op je toetsenbord. Door snel te typen word je een stuk productiever: je kunt tot wel 21 dagen per jaar besparen. Hoogste tijd om je snelheid flink omhoog te gooien met behulp van deze zeven tips.

Sneller typen met behulp van deze zeven tips

1. Zorg voor een schone werkruimte

Snel en effectief typen begint niet bij je toetsenbord, maar bij deze tip. Wil je een Max Verstappen worden op een keyboard, dan zul je toch echt eerst je werkruimte moeten opruimen en schoonmaken. Zorg dat je werkt aan een opgeruimde, rustige tafel. Ga vooral niet met je laptop op schoot zitten, je moet wel op een stabiele ondergrond typen. Mocht je voor een langere tijd moeten typen, zorg er dan voor dat je je op je gemak voelt en niet teveel afleiding hebt.

2. Let op je houding

Als je effectief wil typen moet je stabiel zitten en een goede houding aannemen. Ga zitten met een rechte rug en houd je voeten een beetje uit elkaar. Zet je polsen in een houding waarmee je makkelijk bij alle toetsen kunt. Speel ook een beetje met de afstelling van je bureaustoel, zodat je comfortabel zit.

3. Leer je toetsenbord kennen

Om zonder na te denken alles te kunnen typen wat je wil, moet je eerst goed de indeling van je toetsenbord bestuderen. De meeste toetsenborden hebben natuurlijk een QWERTY-indeling, waardoor in ieder geval de letters op veel laptops op dezelfde plek staan. Onthoud ook waar belangrijke (lees)tekens staan. De enige manier waarop je snel kan leren typen is het kennen van je toetsenbord. Daarom moet je dan ook veel aandacht besteden aan deze tip.

Deze video helpt je om de indeling van je toetsenbord te onthouden:

4. Kijk niet naar je handen

De grootste fout die veel mensen maken, is het kijken naar je handen. Om snel te kunnen typen moet je namelijk zonder te kijken kunnen typen. Probeer daarom regelmatig te typen zonder de hele tijd naar je toetsenbord te kijken. Dit is een lastige tip voor mensen die dit niet gewend zijn.

5. Sluit je ogen en benoem de toetsen hardop als je gaat typen

Voor wie onze vorige tip nog niet helemaal onder controle heeft, kan deze tip gebruiken als goede oefening. Dit ziet er misschien een beetje gek uit, maar je traint echt je typvaardigheid als je het regelmatig doet. Kijk rechtstreeks naar het scherm of sluit je ogen en benoem elke toets die je indrukt om te kijken of je de indeling van je toetsenbord kan onthouden. Je leert zo makkelijk toetsen uit je hoofd, waardoor je minder hoeft na te denken over welke toets je indrukt.

6. Blijf de tips tijdens het typen oefenen

Deze tip is een beetje cliché, maar oefening baart kunst. Je kan wel heel goed je toetsenbord uit je hoofd kennen, maar als je niet regelmatig typt en oefent kom je er niet. Zorg er dus echt voor dat je dit doet. Dan kan het alleen maar goed gaan.

7. Oefen met typ-games

Er zijn online verschillende websites te vinden waarop je games kunt spelen die je typevaardigheid trainen. Hier vind je een aantal leerzame websites:

Voordat je aan de slag gaat met de tips voor het typen moet je natuurlijk wel een goed werkend toetsenbord hebben. Lees hier alles over de bluetooth toetsenborden van Logitech.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen