iPhone 12 review: een fantastische deal voor een fantastische upgrade

Apple Mark Hofman 28 okt 2020
Leestijd: 9 minuten

De iPhone 12 ligt in de winkels en is minimaal voor de prijs van €909 op de kop te tikken. In vergelijking met de goedkoopste variant van de iPhone 12 Pro is deze smartphone dus €250 goedkoper. Maar is het verschil ook echt zo groot? Levert de iPhone 12 veel in of houdt het zich ontzettend goed staande?

In deze review geef ik je de antwoorden op die vragen. We kijken samen naar de goede kanten van de iPhone 12, de minder goede kanten en waarom deze smartphone waarschijnlijk de populairste van het stel gaat worden.

De iPhone 12

Onlangs werd bekend dat de iPhone 11 de best verkochte smartphone van de gehele markt is. Dat terwijl het verschil met de iPhone 11 Pro op kwalitatief gebied nog best wel groot was. Zo maakt de smartphone nog gebruik van een 720p LCD beeldscherm, is hij een stuk logger en is hij voorzien van een dual-camerasysteem. Dat camerasysteem wist overigens uitstekend presteren en de iPhone 11 werd ook geroemd om de uiterst goede accuduur.

Het is niet gek dat de ogen op de iPhone 12 gericht zijn. Zeker nu dat gat met de Pro-modellen, op papier, een heel stuk gedicht lijkt te zijn. Sterker nog: met een nieuw ontwerp en indrukwekkend beeldscherm is alleen het camerasysteem nog een groot verschil te noemen. Of zit dat in de praktijk anders in elkaar?

Ik vertel het je in deze review!

iPhone 12
Achterkant van de smartphone (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

De hardware

Het ontwerp van de iPhone 12 is, net als bij de iPhone 12 Pro, aanzienlijk veranderd. Al is het verschil met zijn voorganger een heel stuk groter. De iPhone 12 is bijvoorbeeld 11% dunner, 16% lichter en 15% kleiner dan de iPhone 11. Hierdoor voelt het toestel zeker minder premium aan dan het Pro-model, maar ligt hij wel heerlijk in de hand. Iets dat ook zeker te maken heeft met de vlakke kanten van de smartphone. Kanten die zijn gemaakt van aluminium in plaats van roestvrijstaal zoals bij de iPhone 12 Pro het geval is. En geloof me, dat is een voordeel.

De iPhone 12 is in vijf verschillende kleurenopties beschikbaar:

  • Wit
  • Zwart
  • Blauw
  • (PRODUCT)RED
  • Groen

Het is goed om te weten dat de kleuren niet altijd zijn zoals je in eerste instantie zou verwachten. Waar de blauwe iPhone 12 echt een felle kleur is, heeft de groene variant daar niet zoveel mee te maken. Ik heb die variant nu al een aantal dagen in gebruik en blijf me verbazen over het feit dat dit in de meeste situaties heel erg op wit lijkt. Maar dan wel met een klein tintje.

Ik vind het eerlijk gezegd geen nadeel, maar het is misschien wel goed om even van te voren onderzoek te doen naar welke kleur je mooi vindt.

iPhone 12
Beeldscherm van de smartphone (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

iPhone 12: het beeldscherm

Een van de grootste voordelen van de iPhone 12 vind ik persoonlijk dat de smartphone een stuk kleiner geworden is, maar dat het beeldscherm even groot is gebleven. Al zit er dus wel een flinke verbetering in de kwaliteit. De smartphone beschikt over een 6.1-inch Super Retina XDR OLED scherm met een verversingssnelheid van 60Hz. Daar is uitstekend mee te leven, want iPhone-gebruikers zijn immers niet anders gewend. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik een hogere verversingssnelheid niet mis. Iets dat overigens ook het geval is bij de iPhone 12 Pro, waardoor deze twee beeldschermen identiek zijn.

Het LCD-scherm is dus vervangen door een OLED-scherm en ook de schermranden zijn een heel stuk kleiner geworden. Het scherm is helemaal plat en wordt dus ook aan de zijkanten niet afgerond. Dat vind ik persoonlijk een fijne toevoeging, maar het is echt iets heel kleins. Verder zit het met de helderheid van maximaal 1200 nits hartstikke goed, is de kleurnauwkeurigheid hoog en heb je met de pixeldichtheid van 460 pixels weinig tot niets te klagen. Het enige nadeel dat ik op dit gebied echt heb is het feit dat het scherm onderbroken wordt door de grote notch. Deze notch is sinds 2017 al hetzelfde en ik had eerlijk gezegd gehoopt dat Apple er wat voor zou verzinnen. Ondanks het feit dat de sensoren van Face ID erin verwerkt zitten zijn de mogelijkheden inmiddels eindeloos.

De iPhone 12 is ook voorzien van Ceramic Shield. Dat is een type glas dat de smartphone vier keer bestendiger weet te maken tegen valschade. Iets dat ik uiteraard niet getest hebt en waar ik Apple maar gewoon op zijn woord op moet geloven. Net als bij de iPhone 12 Pro krast het beeldscherm wel echt heel snel.

Specificaties & prestaties

Op het gebied van prestaties kom je met de iPhone 12 niets te kort. De smartphone beschikt over de nieuwe A14 Bionic chip in combinatie met 4GB aan werkgeheugen. Dat is 2GB RAM minder, maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik geen verschil merkte in het dagelijkse gebruik. Het spelen van games of streamen van content verloopt ontzettend soepel. Misschien dat je niet het meeste eruit kan halen op het gebied van multitasken of dat het exporteren van video’s langer duurt. Maar om heel eerlijk te zijn ben ik niet tegen problemen aangelopen.

iPhone 12
De 12 in het groen (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Uiteraard is de smartphone 5G-ready en waar dit zeker fijn is, voegt het op dit moment nog weinig toe. Wat dat betreft is het best jammer dat je als consument niet heel veel keus hebt als het op deze, toch wel, dure toevoeging aankomt. Maar goed. Mensen die in 2020 een iPhone 12 kopen doen er waarschijnlijk nog jaren mee en wat dat betreft is je telefoon klaar voor de toekomst.

Wat ik overigens wel echt een nadeel vind is de standaard opslagcapaciteit van 64GB. Anno 2020 is dat toch echt een beetje achterhaald. De 12 Pro doet het op dat gebied dus een stuk beter, al moet ik wel zeggen dat de stap naar 128GB vrij toegankelijk is. Voor €50 meer beschikt je iPhone 12 over meer opslagcapaciteit en dat is naar mijn idee best een goede deal.

iPhone 12: de software

De iPhone 12 draait uiteraard op de meest recente software van Apple: iOS 14. Met besturingsysteem geeft gebruikers de mogelijkheid om hun thuisscherm naar eigen wens in te stellen met widgets. Daarnaast is het eindelijk mogelijk om bepaalde tabbladen niet te tonen, waardoor je thuisscherm uit bijvoorbeeld twee tabbladen kan bestaan. De rest van de apps zijn dan terug te vinden in de appbibliotheek.

Meer weten over iOS 14 en alle functionaliteiten die ermee gepaard gaan? Lees dan zeker even dit artikel!

Het camerasysteem

Net als zijn voorganger beschikt de iPhone 12 over een dual-camerasysteem. Deze bestaat uit een 12-megapixel groothoeklens en een 12-megapixel ultra-groothoeklens. Het camerasysteem van de iPhone 11 was al goed en dat is dit keer niet anders. Er zijn wat wijzigingen doorgevoerd, maar deze zijn niet heel erg groot.

iPhone 12 foto
Foto gemaakt met de smartphone (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

De kleuren zijn accuraat, de helderheid van foto’s is meer dan prima en ook de details zijn meer dan aanwezig. Het is niet zo indrukwekkend als het camerasysteem van de iPhone 12 Pro, maar dat wil niet zeggen dat het systeem dus niet goed presteert. Deze foto is bijvoorbeeld genomen met de iPhone 12:

iPhone 12 foto
Foto gemaakt met de smartphone (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

En dit is exact dezelfde foto, maar dan genomen met de iPhone 12 Pro:

iPhone 12 Pro camerasysteem
Genomen met de 12 Pro (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Er zijn dit jaar een aantal verbeteringen doorgevoerd en deze zijn voornamelijk te merken in situaties waarbij de belichting niet heel erg goed is. Foto’s zijn wat helderder en tonen iets meer details.

iPhone 12 nachtmodus
Nachtmodus (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Verder is HDR dankzij Smart HDR 3 verbeterd en doet de autofocus het beter met snel bewegende objecten. Daarnaast is de iPhone 12, net als de 12 Pro, een koning voor video’s. Het is onder andere mogelijk om te filmen in een 4K resolutie met 30 frames per seconden en het is mogelijk om te filmen met Dolby Vision. Dat is een bepaald type HDR dat ervoor zorgt dat de beelden er nog gelikter uitzien.

Het camerasysteem is ten opzichte van vorig jaar dus niet heel erg sterk verbeterd. Als je kijkt naar de rest van de iPhone 12 is dat misschien jammer, maar het is zeker geen verlies. Je schiet gewoon heerlijke plaatjes met het toestel.

iPhone 12: de batterij

De batterij is, ten opzichte van voorgaande modellen, niet echt verbeterd. Dat klinkt misschien negatief, maar dat is eigenlijk best wel indrukwekkend. De iPhone 12 beschikt over een krachtiger beeldscherm en is fysiek gezien voorzien van een kleinere batterij. Desondanks is het mogelijk om op een volle lading zeker anderhalve dag te doen. Wie zijn telefoon veel gebruikt zal er een dag mee kunnen doen. In ieder geval is een schermtijd van 6 uur halen niet echt een uitzondering voor deze telefoon. Erg lekker dus.

Wanneer je geen accu meer over hebt is het mogelijk om de batterij op te laden met een vermogen van 20W. Hiervoor moet je uiteraard wel de USB-C adapter van Apple kopen, want deze adapter wordt niet meer standaard geleverd. Wie nog een oplader van vorig jaar in huis heeft zal in de mogelijkheid zijn om op te laden met een vermogen van 15W. Opladers van eerdere modellen zullen het niet goed doen, gezien de smartphone geleverd wordt met een USB-C naar Lighting-port kabel.

Een ander alternatief is het gebruik van MagSafe, al moet ik heel eerlijk bekennen dat ik het grote voordeel daar nog niet van gezien hebt. Benieuwd naar mijn beweegredenen? Lees dan zeker ook even de review over MagSafe!

iPhone 12
Het beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

iPhone 12: fantastische deal, fantastische upgrade

De iPhone 12 is ten opzichte van de iPhone 11 iets duurder geworden. Dat heeft voornamelijk te maken met de introductie van 5G, waar je in 2020 nog niet heel veel aan hebt in Nederland. Dat is best jammer, maar je krijgt er ook heel veel voor terug.

De iPhone 12 is voorzien van een heerlijk ontwerp en een aanzienlijk beter beeldscherm. De accuduur is ongeveer hetzelfde gebleven en het camerasysteem is een kleine beter beter geworden. Het mag duidelijk zijn dat het gat met het Pro-model een heel stuk kleiner geworden is, ondanks het feit dat deze nog wel €250 duurder is.

Het mag duidelijk zijn: de iPhone 12 is dankzij zijn prijs/kwaliteitverhouding een geweldige deal. Dit is het model die de meeste mensen aan zullen gaan schaffen. Dit is het model die de algemene consument uitstekend gaat bedienen. En ik zou zomaar een van die consumenten kunnen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen