iPhone 12 review: fantastische verbetering, heerlijke deal

Tech Mark Hofman 28 okt 2020
Leestijd: 6 minuten

De iPhone 12 ligt in de winkels met een minimale verkoopprijs van €909. Aanzienlijk goedkoper dan de iPhone 12 Pro, waarvan de review hier te lezen is, van €1159. Maar lever je als consument in en is de smartphone een verbetering op zijn voorganger?

In deze review vertel ik je wat de goede punten van de iPhone 12 zijn, hoe hij zich staande houdt tegenover de 12 Pro en of dit de smartphone is die je aan zou moeten schaffen.

Dit is een beknopte review. We hebben de iPhone 12 uitvoerig getest en er een review van bijna 1700 woorden op onze Apple-gerelateerde website OneMoreThing geschreven. Wil je een uitgebreid verhaal, check dan zeker even deze review!

De iPhone 12: een flinke stap vooruit

De iPhone 11 was in de eerste helft van 2020 de best verkochte smartphone van de gehele markt. Het is dus niet heel gek dat de ogen gericht zijn op de iPhone 12. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat er een aantal tegenvallende zaken van die iPhone 11 worden aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwde ontwerp. De iPhone 12 is een stuk kleiner, dunner en lichter, maar beschikt over een even groot beeldscherm. Alleen hebben we dit keer niet te maken met een 6.1-inch LCD beeldscherm, maar met een 6.1-inch Super Retina XDR OLED-scherm. Exact hetzelfde scherm als de 12 Pro dus. De schermranden van dat scherm zijn kleiner en de kwaliteit ligt echt een heel stuk hoger.

De telefoon ligt uitstekend in de hand, waardoor het dagelijkse gebruik een stukje fijner wordt. Gelukkig sleept de batterij je makkelijk de dag door, ondanks een aantal grote vernieuwingen. Het scherm is een heel stuk beter, met de A14 Bionic chip is de smartphone een stuk krachtiger en de 5G-ondersteuning vraagt ook wat van de batterij. Gezien het feit dat de iPhone 12 fysiek gezien een kleinere batterij heeft, zou je dus verwachten dat je er op achteruit gaat. Maar dat is zeker niet het geval. De smartphone gaat makkelijk anderhalve dag mee en biedt je zomaar 6 uur aan schermtijd. Daarna is het mogelijk om hem met een vermogen van 20W op te laden, mits je de USB-C adapter koopt. Die krijg je er dit jaar niet bij.

iPhone 12
De 12 in het groen (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Op het gebied van prestaties en specificaties loopt de iPhone 12 eigenlijk ook niet heel erg achter. Het enige verschil is dat de 12 Pro voorzien is van 6GB RAM, waar je het met dit toestel met 4GB RAM moet doen. Maar daar ga je in het dagelijkse gebruik echt weinig tot niets aan merken. Het spelen van een game en het kijken van een film of serie kan zonder problemen. Zelfs het exporteren van een video is mogelijk, alleen zal dat wat langer duren. Maar over het algemeen is deze iPhone 12 krachtig genoeg om alle taken te voltooien.

Het camerasysteem is ietsjes beter

De iPhone 12 beschikt ook over een dual-camerasysteem. Dat is dezelfde opstelling als bij het vorige model, maar dan wel met een paar kleine verbeteringen. Het systeem is voorzien van een 12-megapixel groothoeklens en een 12-megapixel ultragroothoeklens. En je kunt gewoon prima foto’s maken met deze opstelling. De kleuren zijn accuraat, de helderheid van foto’s is meer dan prima en ook de details zijn meer dan aanwezig. Het is niet zo indrukwekkend als het camerasysteem van de iPhone 12 Pro, maar dat wil niet zeggen dat het systeem dus niet goed presteert.

Deze foto is bijvoorbeeld genomen met de iPhone 12:

iPhone 12 foto
Genomen met de smartphone (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

En deze foto is afkomstig van de iPhone 12 Pro:

iPhone 12 Pro
Foto genomen met de 12 Pro (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Er zijn dit jaar een aantal verbeteringen doorgevoerd en deze zijn voornamelijk te merken in situaties waarbij de belichting niet heel erg goed is. Foto’s zijn wat helderder en tonen iets meer details.

De autofocus doet het in dit systeem iets beter bij snel bewegende objecten, zoals fietsers of auto’s bijvoorbeeld. Daarnaast is de HDR dankzij Smart HDR 3 iets verbeterd. Daarnaast is de iPhone 12, net als de 12 Pro, een koning voor video’s. Het is onder andere mogelijk om te filmen in een 4K resolutie met 30 frames per seconden en het is mogelijk om te filmen met Dolby Vision. Dat is een bepaald type HDR dat ervoor zorgt dat de beelden er nog gelikter uitzien.

De iPhone 12 heeft wel degelijk een iets beter camerasysteem dan zijn voorganger, maar het verschil is niet zo groot. Dat lijkt misschien jammer als je naar de andere verbeteringen van de smartphone kijkt, maar het is eigenlijk hartstikke prima. De iPhone 11 schoot heerlijke plaatjes en de iPhone 12 doet dat nu dus ook.

Een paar tegenvallers

Er zijn ook een aantal dingen die tegenvallen als je de iPhone 12 dagelijks gebruikt. Het ontwerp is sterk veranderd en ik moet bekennen dat ik dit een van de mooiste iPhone-modellen van de afgelopen jaren vind. Maar helaas kunnen we nog steeds niet om die dikke notch heen. Apple maakt het zo dik om de technologie voor Face ID kwijt te kunnen, maar ik had gehoopt dat het bedrijf daar binnen 2017 en 2020 wel een oplossing voor had kunnen vinden. De keuze voor een verversingssnelheid van 60Hz vind ik overigens ook best wel een beetje teleurstellend. Er zijn talloze smartphones op de markt die 90Hz of 120Hz aanbieden en wat dat betreft mag je van een telefoon in deze prijsklasse dat anno 2020 wel minimaal verwachten.

iPhone 12
Achterkant van de smartphone (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Goed om te weten is overigens dat de iPhone 12 voorzien is van Ceramic Shield. Dit zorgt ervoor dat de telefoon 4 keer beter bestendigd is tegen valschade. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat het scherm hierdoor ongelofelijk makkelijk krast. Pas daar dus mee op!

En verder blijf ik toch een beetje bij het prijskaartje. De iPhone 12 is iets duurder dan zijn voorganger en dat vind ik gezien de verbeteringen die het biedt niet heel erg. Alleen ik vind het bijvoorbeeld wel jammer dat het instapmodel slechts 64GB aan opslagcapaciteit biedt. Daarnaast is 5G een uiterst dure toevoeging waar de consument in 2020 nog weinig tot niets aan heeft. Wat dat betreft had dit een uitstekende Pro-functionaliteit geweest, waardoor deze prijs nog kon zakken.

Het zijn naar mijn idee kleine tegenvallers waar uitstekend mee te leven valt, maar die zeker benoemd moeten worden.

iPhone 12
Het camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

iPhone 12: fantastische verbetering, heerlijke deal

De iPhone 12 is een fantastische verbetering ten opzichte van de iPhone 11. Of je nu kijkt naar het iets betere camerasysteem, het vernieuwde ontwerp of het indrukwekkende beeldscherm: dit is een ontzettend goede iPhone. Sterker nog: het gat met de Pro-modellen is zo goed als gedicht, waardoor alleen het camerasysteem nog het grote onderscheid maakt. Wie daar prima mee kan leven bespaard makkelijk €250 en dat vind ik een hele goede deal.

Het mag duidelijk zijn: de iPhone 12 is dankzij zijn prijs/kwaliteitverhouding een geweldige deal. Dit is het model die de meeste mensen aan zullen gaan schaffen. Dit is het model die de algemene consument uitstekend gaat bedienen. En ik zou zomaar een van die consumenten kunnen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen