iPhone 15 Pro verslaat elke Android-telefoon in deze test

Smartphones Jeroen Kraak 14 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

De iPhone 15 Pro is nog maar net geïntroduceerd, maar weet nu al een grote slag aan de concurrentie toe te brengen. Geen enkele Android-telefoon komt in de buurt, volgens een bekende test.

Hoewel de iPhone 15 Pro pas vanaf 22 september in de verkoop gaat, is die nu al verschenen op Geekbench, meldt Mysmartprice.com. Het programma test de specs van smartphones en geeft ze een score mee. De 15 Pro scoort goed en dus lijkt Apple de uitspraken waar te maken die het bedrijf tijdens de keynote doet.

De A17 Pro Chip in de iPhone 15 Pro

In de iPhone 15 Pro en Pro Max zit de A17 Pro-chip. Deze is anders gemaakt dan de voorgangers. Dit is een zogenaamde 3nm-chip, wat betekent dat de transistoren dichter bij elkaar staan. Doordat er meer op de chip kunnen, betekent dat die nog efficiënter is.

Daardoor is die niet alleen sneller dan diens voorganger, maar ook efficiënter. Daardoor heeft het apparaat minder energie nodig, wat dus ook weer goed is voor de batterij. Dat is nu ook terug te zien in de score op Geekbench.

Apple claimde dat de A17 Pro zo’n 20 procent sneller GPU heeft en 10 procent sneller CPU. Volgens de cijfers van Geekbench lijkt dit te kloppen. Bij elkaar opgeteld is de score van de iPhone 15 Pro zo’n 13 procent hoger dan dat van de 14 Pro.

Als je naar oudere scores kijkt, loopt dat verschil alleen maar op. Zo is de A17-chip in de iPhone 15 40 procent sneller dan die van de A15-chip in de iPhone 13.

iPhone 15 Pro Apple
(Afbeelding: Apple)

Van 6 naar 8 GB RAM

Daarnaast komt uit de Geekbench-test ook nog een ander opvallend detail. Volgens de pagina heeft de iPhone 15 Pro 8GB RAM. De 14 Pro moest het vorig jaar nog doen met 6GB RAM. Ook de gewone 15 heeft 6GB.

Scores zijn ideaal om te vergelijken, al zeggen ze natuurlijk niet alles. De iPhone 15 Pro scoort flink hoger dan de Samsung Galaxy S23 Ultra, wat de beste gerankte Android is. Aan de binnenkant heeft die een Snapdragon 8 Gen 2 processor. De 15 Pro scoort 2914 op single-core en 7199 op multi-core. Bij de S23 Ultra is dit respectievelijk 1878 en 4973.

Apple Watch Series 9 en Ultra 2: alles wat je wil weten over de smartwatches

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen