Wat de iPhone 16 zo goed maakt kan nieuwe iPad Pro slopen

Apple Mark Hofman 21 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

De iPhone 16 krijgt naar alle waarschijnlijkheid de dunste schermranden die we ooit op een iPhone kregen. Voor de iPad Pro van dit jaar geldt dat ook. Bij de een is het goed nieuws, bij de ander minder.

Apple heeft er in de loop der jaren geen geheim van gemaakt dat het graag afscheid zou nemen van schermranden. Niet alleen op producten als de iPhone, maar bijvoorbeeld ook op de iPad.

Als we recente geruchten mogen geloven heeft Apple, samen met leverancier Samsung, een manier gevonden om de randen een stuk kleiner te maken dan voorheen. En hoewel dat voor de iPhone bijzonder goed nieuws is naar ons idee, lijkt het voor de iPad Pro alles behalve handig te zijn.

iPhone 16 krijgt mogelijk dunste bezels ooit

Apple voorziet de iPhone 16, en alle modellen die daarbij komen kijken, mogelijk van BRS-technologie. Volgens het Zuid-Koreaanse SisaJournal-e hebben leveranciers Samsung Display, LG Display en BOE de technologie dusdanig onder de knie dat het Amerikaanse bedrijf van Tim Cook de gok wel durft te nemen.

BRS staat voor Border Reduction Structure en is een technologie die ultra-dunne schermranden mogelijk maakt. Het indrukwekkende daaraan is dat de technologie het voornamelijk voor elkaar krijgt om de onderste rand te verkleinen, terwijl dit door warmte meestal een van de lastigste dingen is om te fixen.

Niet alleen de Pro-modellen, maar zowel de standaard iPhone 16 als de Plus krijgen dit jaar dus extreem dunne schermranden. Hoewel sommige gebruikers online hun zorgen uiten over het gebruik van hoesjes, is het wel iets om enthousiast over te zijn. Al zal dit, gezien de focus op AI, niet de grootste ontwikkeling zijn dit jaar.

Apple laat iPad Pro volgen

Via MacRumors komen we vandaag echter bij een gerucht terecht over de iPad Pro. Het model van dit jaar zal naar alle waarschijnlijkheid voorzien worden van dunnere schermranden. Er wordt in het bericht gesproken over de 11-inch iPad Pro met 7,12mm randen en een 12.9-inch model met randen van 7,08mm.

Als we de informatie mogen geloven zou dat betekenen dat de schermranden tussen de 10 en 15 procent dunner zijn dan bij de modellen die tussen 2018 en 2022 verschenen.

Apple, M2 iPad Pro
Stuk dunner dan die in Star Trek. (Afbeelding: Apple)

Hoewel we het nieuws uiteraard met een korrel zout moeten nemen is de bron, Instant Digital in deze, wel betrouwbaar. In het verleden had de persoon het meermaals bij het rechte eind.

iPhone 16 goed idee, iPad Pro minder

Hoewel er zorgen zijn om hoesjes, moet ik eerlijk bekennen dat hoe dunner de schermranden op een smartphone zijn hoe meer premium het product aanvoelt. De iPhone 16 met ultra-dunne schermranden klinken me dus als muziek in de oren. Dat geldt echter niet voor de dunnere schermranden op de iPad Pro.

De kans dat de iPad Pro van 2024 er meer high-end uit gaat zien is groot, maar of de dunnere schermranden ook echt handig zijn is een tweede. Het heeft allemaal te maken met de manier waarop je bepaalde apparaten vasthoudt.

Bij de iPad Pro is het bijvoorbeeld fijn dat er om het scherm een rand zit waar niets mee gebeurt op het moment dat je deze aanraakt. Of het handig is dat dat stukje zo goed als gaat verdwijnen vraag ik me ten zeerste af.

De tijd zal het ons leren. Waar de iPad Pro in de komende weken verwacht kan worden, moeten we natuurlijk nog maanden wachten tot die iPhone 16 het levenslicht ziet. Genoeg tijd om die BRS-technologie goed onder de knie te krijgen, dus.

Binnenkort kan je in de ruimte eten voor 500.000 dollar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!