Waarom je moet oppassen voor deze foute ChatGPT-apps voor iPhone en Android

Apps Jeroen Kraak 19 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

De iPhone en Android-toestellen worden geteisterd door foute ChatGPT-apps. Wij vertellen je waarom dit zo gevaarlijk is en je ze niet moet gebruiken.

ChatGPT is een van de fijnste diensten die je kunt hebben op je smartphone. Je stelt vragen of geeft een opdracht voor een tekst die het programma vervolgens uitvoert. Toch moet je nu goed oppassen op je iPhone of Android-toestel.

ChatGPT op iPhone of Android

Het is dus logisch dat veel mensen de dienst op hun telefoon willen. Moederbedrijf OpenAI heeft nu een app uitgebracht voor iPhone en Android die binnenkort uitkomt in Nederland. Maar ook zijn er derden die functies van ChatGPT in app-vorm aanbieden, maar deze zijn niet altijd even goed.

ChatGPT is op dit moment nog helemaal gratis te gebruiken. Je kunt zelfs heel makkelijk jouw eigen ChatGPT-app bouwen zonder dat het je geld kost.

Toch kunnen we begrijpen dat het misschien makkelijker is als al het werk voor je gedaan is. Daarom zijn verschillende ChatGPT-apps populair. Tik de naam maar eens in bij de App Store of Google Play Store en je krijgt tig opties voor Android en iPhone.

Toch betekent het niet dat ze allemaal even goed zijn. Beveiligingsexperts van internetsecuritybedrijf Sophos luiden bij Ghacks de noodklok. Zo maken sommige makers flink misbruik door stiekeme in-app-abonnementen te verkopen.

ChatGPT
Het logo van de beroemde dienst. (Afbeelding: OpenAI / Bewerking: Mark Hofman / WANT)

Oplichting

Zulke apps worden fleeceware genoemd. Ze doen zich voor als de echte aanbieders van een dienst zoals ChatGPT en bieden verleidelijke gratis proefaanbiedingen aan, maar werken in de praktijk amper. Als je deze echter niet op tijd opzegt, moet je flink betalen. Deze apps hebben vaak misleidende abonnementskosten.

Veel mensen denken dat je een abonnement opzegt als je een app verwijdert, maar dat is zeker niet zo. Op je iPhone doe je dat door naar de App Store te gaan en dan op je profiel te drukken. Op Android gaat het op zo’n zelfde manier.

Vaak gebruiken deze apps een valse naam door de originele app verkeerd te spellen. Denk bijvoorbeeld aan Chat GBT in plaats van ChatGPT. Deze apps lokken mensen vooral door middel van advertentie.

In tegenstelling tot malware vertoont fleeceware geen openlijk kwaadaardig gedrag. Het verdienmodel zijn de abonnementen in plaats van het stelen van gegevens. Makers van deze apps dienen deze dan ook gewoon in bij de App Store of Play Store, maar laten de abonnementsprijzen en betalingstermijnen weg. Hierdoor kunnen ze later alsnog de voorwaarden wijzigen en abonnementen verhogen.

Zo krijg je ChatGPT op je iPhone of Android-toestel

Wil je dus ChatGPT op jouw iPhone of Android-toestel, dan kun je dus zelf makkelijk een eigen app maken, of alsnog voor een app van derde partijen gaan. Let wel goed op de reviews en houd jouw abonnementen goed in de gaten.

Til ChatGPT naar een hoger niveau met 5 machtige opdrachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen