Setapp is het eerste echte App Store-alternatief voor je iPhone

Apps Jeroen Kraak 1 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Ergens deze maand moet het gebeuren: ontwikkelaars van derde-partijen kunnen hun eigen App Store naar de iPhone brengen. Setapp gaat dat proberen, maar wat kun je daarvan verwachten?

Apple is allesbehalve blij met de Europese Unie. De politieke instantie heeft het bedrijf flink in de tang met de Digital Markets Act, omdat het vindt dat het zijn monopoliepositie misbruikt. Zo zagen we eerder al de USB-C-poort op de iPhone verschijnen en moet Apple nu App Store-concurrenten toelaten.

De eerste aanbieder die van de kans gebruik gaat maken is Setapp. Maar wat is het precies en is het ook echt een goed alternatief voor de App Store?

De App Store krijgt concurrentie op de iPhone

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Setapp werkt wat anders dan de App Store van Apple. In plaats van dat je per app betaalt, is Setapp een abonnement. Je kunt het eigenlijk een soort Netflix van de apps noemen. Voor een vast bedrag per maand krijg je zoveel apps als je maar wilt op je iPhone.

Het bedrijf achter Setapp is het Oekraïense MacPaw. Wellicht zegt de naam je helemaal niets, maar het heeft wel een van de bekendere apps voor de Mac ontwikkeld. CleanMyMac X wordt door redelijk wat mensen gebruikt om hun Mac op te schonen.

Big news! MacPaw will launch @Setapp Mobile Beta in the EU – the first alternative marketplace for iOS with a curated selection of apps 🚀

Read on for some insider secrets, including the first apps on board: https://t.co/b7Tc2hm7JA pic.twitter.com/lYfplYlnFp
— MacPaw 🇺🇦 (@MacPaw) February 29, 2024

Daarnaast heeft het ook andere apps zoals ClearVPN 2 en Moonlock, die je moet beschermen tegen cyberaanvallen. De apps van het bedrijf zijn vooral gericht op de Mac en iPhone, en dus heeft het bedrijf Setapp dan ook niet op Android uitgebracht.

Wat heeft Setapp te bieden?

Natuurlijk is het idee van Setapp leuk als App Store-concurrent, maar alles valt of staat met welke apps het bedrijf in de appwinkel kan aanbieden. De apps van MacPaw zijn handig, maar niet zo populair dat mensen massaal een abonnement erop zouden nemen. Daarvoor zal het bedrijf echt programma’s van andere aanbieders moeten binnenhalen.

CEO en oprichter van MacPaw, Oleksandr Kosovan, is in ieder geval overtuigd dat zijn App Store-alternatief voor iPhone zal werken: “Onze belofte met SetApp is simpel: software aanbieden die je werk gestroomlijnder maakt en je creativiteit aanmoedigt. We zorgen ervoor dat elke app die we aanbieden dit kan gaan doen.”

Setapp is op dit moment al beschikbaar voor de Mac. Een abonnement kost 9,99 euro per maand en gebruikers krijgen daarmee toegang tot 240 apps. Hiertoe behoren mediaspelers, montageprogramma’s en fotobewerkers.

Handige iPhone-functie is stiekem een must voor apps uit de App Store

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen