iPhone batterij vervangen of niet? Zo check je de conditie van je accu

Apple rmens 16 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Als je iPhone een jaartje of twee oud is, kan het toestel vaak nog prima mee. Apple ondersteunt zijn smartphones jarenlang met software-updates, maar de batterij is een heel ander verhaal. Die gaat namelijk gewoon verslijten en dat ga je merken. Is jouw iPhone toe aan het laten vervangen van de accu? Zo check je de conditie van de batterij.

Minimaal iOS 11.3 nodig

Voordat je begint, is het belangrijk dat je toestel minimaal op iOS 11.3 draait. In deze en nieuwere versies heeft Apple namelijk tools ingebouwd die inzicht geven in de conditie van je accu. Checken welke iOS-versie je hebt kan een eenvoudig via InstellingenAlgemeenInfo. Daar zie je welke versie geïnstalleerd is.

Check de capaciteit van je iPhone batterij

Apple is uitermate transparant over de conditie van je iPhone batterij. Je ziet door naar InstellingenBatterijConditie van de batterij meteen hoeveel capaciteit de accu nog heeft in vergelijking met een nieuwe iPhone. Een normale batterij is ontworpen om tot 80% van de oorspronkelijke capaciteit vast te houden na 500 keer volledig opladen. Als je accu onder of rond de 80% zit, is het tijd voor een nieuwe batterij.

Klik/tap voor groter.

Trage iPhone door slechte accu?

Een slechte accu kan ervoor zorgen dat je iPhone onverwacht uitvalt. De accu kan de piekspanning die nodig is voor maximale prestaties niet meer leveren. Om te voorkomen dat je iPhone uitvalt, kan Apple een rem op het toestel zetten. Je krijgt dan niet meer de maximale prestaties, maar uitvallen van de toestel wordt voorkomen. Of dit het geval is kun je in hetzelfde menu checken als de conditie van je accu.

Staat onder het kopje ‘Piekprestaties’ dat je batterij momenteel normale piekpretaties ondersteunt? Dan is alles in orde. Staat er echter dat de energiebeheerfunctie is toegepast om uitvallen te voorkomen, dan weet je dat je iPhone trager werkt door een slechte batterij die de benodigde spanning niet kan leveren. Het is dan echt tijd om de accu snel te laten vervangen.

Een iPhone met een goede (links) en versleten accu (rechts) – Klik/tap voor groter.

Kosten iPhone batterij laten vervangen

Wij raden aan om de iPhone accu door Apple of een erkend servicepunt te laten vervangen. Zo ben je zeker dat er een originele accu in geplaatst wordt. Momenteel worden door Apple de volgende prijzen gerekend:

  • iPhone met home-knop (5/5s/SE/6/6s/7/8): € 49,-
  • iPhone met Face ID (X/XS/XR): € 69,-

Je kunt je iPhone bij een Apple Store of bij een erkend servicepunt inleveren, maar het toestel ook laten ophalen. Apple heeft een handige pagina waar je dit meteen kunt regelen. Kies voor: iPhoneBatterij en ladenBatterijvervanging. En kies welke methode je voorkeur heeft. Apple zal je in geval van inleveren naar een erkend servicepunt in de buurt verwijzen. Ophalen is kosteloos en zit bij de prijs van vervanging inbegrepen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen