iPhone-apps begin 2024 ook buiten App Store te downloaden

Smartphones Mark Hofman 13 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Europese iPhone-gebruikers zijn vanaf volgend jaar in staat om, net als Android-gebruikers, applicaties buiten de App Store te downloaden. Althans, dat is de verwachting van Bloomberg’s Mark Gurman.

Europa heeft de laatste tijd strengere maatregelen genomen tegen techbedrijven. Nadat het Apple eerder dwong om over te stappen op USB-C en Facebook dwong om gepersonaliseerde advertenties te laten vallen, richt het zich nu op de App Store.

iPhone krijgt vanaf begin 2024 Android-functie

Een groot verschil tussen Android en iOS is het feit dat je bij smartphones met het Android-besturingssysteem apps kunt downloaden buiten de Google Play Store. Hoewel Apple dit tot nu toe heeft afgewezen vanwege privacy- en veiligheidsredenen, lijkt de iPhone er toch aan te moeten geloven.

In de meest recente editie van Power On, de nieuwsbrief van Bloomberg-journalist Mark Gurman, staat dat Europese gebruikers vanaf begin 2024 de mogelijkheid zullen hebben om hetzelfde te doen. Degenen die dus een applicatie willen downloaden vanuit een andere winkel of website, zouden in theorie in staat moeten zijn om dat te doen.

Het bericht spreekt echter een eerdere voorspelling van Gurman tegen. De journalist had verwacht dat Apple deze wijziging zou doorvoeren bij de eerstvolgende iPhone-update (iOS 17.2). In de nieuwsbrief staat echter dat de code die daarnaar verwees voor iets anders bedoeld was.

Berichtgeving doet nu vermoeden dat alleen iPhone-gebruikers in de Europese Unie met de wijziging te maken zullen krijgen. Maar op het moment van schrijven zijn er ook gesprekken gaande in bijvoorbeeld de Verenigde Staten over soortgelijke maatregelen.

App Store Apple
App Store (Afbeelding: Apple)

Europa neemt maatregelen

Met deze maatregelen wordt verwezen naar de wet die de Europese Unie in november 2022 heeft ingevoerd, de Digital Markets Act. Dit is een manier voor de Unie om ervoor te zorgen dat bedrijven geen misbruik maken van hun marktkracht. Simpel gezegd: diensten en platforms moeten meer openstaan voor concurrenten.

Dit betekent niet alleen dat de App Store niet langer de enige plek op een iPhone mag zijn om apps te downloaden, maar het zal ook invloed hebben op diensten als iMessage, FaceTime en Siri.

Apple, dat zich verschuilt achter het argument dat de App Store betere privacy en veiligheid biedt, is niet blij met deze maatregel. Ontwikkelaars, die doorgaans 15 tot 30 procent van hun verkopen moeten afdragen, zijn dat wel.

Niet alleen de iPhone wordt beïnvloed

Hoewel het misschien lijkt alsof Europa alleen Apple en de iPhone in het vizier heeft, is dat niet het geval. Ja, er moest persé een USB-C-aansluiting op smartphones komen en ja, er wordt nu strenger gekeken naar de App Store. Maar het houdt daar niet op.

Je krijgt flink veel nieuwe emoji op je iPhone: dit zijn ze
(Afbeelding: Unsplash)

Recentelijk heeft Europa bijvoorbeeld ook Meta aangepakt. Het bedrijf mag op platforms als Facebook en Instagram geen gebruik meer maken van gepersonaliseerde advertenties. Dit is lastig, omdat dit precies is waar het bedrijf veel geld mee verdient.

Wil je meer weten over deze situatie en waarom Meta hiermee moet stoppen? Ik leg het je uit in het onderstaande artikel.

Europa lijkt Facebook en Instagram definitief de genadeklap te geven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen