rmens
rmens Apple 13 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

iPhone Xs kan beter tegen water, maar dat is de halve waarheid

Een van de betere vernieuwingen aan de iPhone Xs is een verhoogde waterbestendigheid. De opvolger van de iPhone X overleeft maximaal 30 minuten op 2 meter diepte. Ter vergelijking: de iPhone X kan 30 minuten op 1 meter diepte blijven.

Als de telefoon dus in een zwembad, of toilet valt, zou er geen schade moeten zijn. Water dringt niet naar binnen en dat bespaart je in geval van een ongeluk honderden euro’s. Tijdens de presentatie van de iPhone zei Apple zelfs dat er getest is met water, thee en bier.

iPhone Xs gaat van IP67 naar IP68 waterproof

De iPhone XS heeft nu officieel een IP68-classificatie. Dat wil zeggen dat het toestel volledig stofdicht en waterdicht tot maximaal 30 minuten op twee meter diepte is. De iPhone X en iPhone Xr zijn hebben een IP67-classificatie. Ze zijn ook volledig stofdicht, maar alleen dompeldicht. Ze overleven een lichte onderdompeling van maximaal 30 minuten op 1 meter diepte. De iPhone Xs is dus een hele verbetering.

iPhone Xs waterdicht
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: The Verge)

Waterdicht? Halve waarheid

Apple vertelt hier echter maar de halve waarheid, want het bedrijf garandeert in zijn garantie niet dat de iPhone Xs écht bestand is tegen het water. Als je een iPhone naar de Apple Store brengt voor reparatie, en er water dat binnen is gedrongen aan wordt getroffen, is garantie niet van toepassing. De iPhone heeft een zogenaamde vloeistofschade-indicator die aangeeft of het toestel in aanraking is geweest met water. Apple heeft hier specifieke regels voor die medewerkers moeten hanteren. Ze zijn als volgt:

  • Check of de iPhone duidelijke tekenen van waterschade heeft. Bijvoorbeeld corrosie in de Lightning-poort of aanslag achter het scherm. Als dat zo is, geen garantie meer.
  • Als een kant bevestigt dat de iPhone in contact is geweest met een vloeistof of water en er correlatie is tussen het contact met water en een probleem, geen garantie meer.
  • Wanneer een klant zegt dat er geen sprake is van waterschade, maak het toestel open en check op sporen van corrosie. Bekijk ook of de interne vloeistofschade-indicator rood is. Als dat het geval is, geen garantie meer
Klik/tap voor groter.

Waarom krijgt de iPhone Xs een hoge waterproof certificering, als Apple de garantie kan weigeren? De reden is simpel: als er water in het apparaat komt, kan dat ook de schuld van de gebruiker zijn. Als je de simkaart-houder hebt verwijderd en het toestel daarna in water doopt, is er geen bescherming tegen indringen. Ook kan Apple niet uitsluiten dat de iPhone op meer dan 2 meter diepte onder water is geweest. Ten slotte is rubberen afdichting na verloop van tijd niet meer zo effectief als aan het begin. De IP68-certificering is dus niet voor onbepaalde tijd geldig.

Kortom, blijf voorzichtig, ondanks de mooie woorden van Apple. Vermijd gebruik van je iPhone in het zwembad of in bad, behalve op eigen risico.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!