rmens
rmens Apple 12 sep 2018
Leestijd: 6 minuten

iPhone XS onthuld: opvolger iPhone X komt in goud en twee maten

De iPhone X heeft zijn officiële opvolger, want Apple heeft woensdagavond de iPhone XS onthuld. Het nieuwe toestel is verkrijgbaar in zowel 5,8-inch als 6,5-inch (iPhone XS Max) en heeft net als zijn voorgang een OLED-scherm en Face ID. Het nieuwe toestel is veel sneller dan zijn voorganger en heeft een aanzienlijk betere camera.

Hou je van een grote iPhone? Dan is de iPhone XS Max voor jou. Dit toestel is technisch gelijk aan de iPhone XS, maar heeft een scherm van maar liefst 6,5-inch. Dit is de grootste iPhone ooit. Hier zijn alle details over de nieuwe toestellen.

5,8-inch OLED-scherm met gouden randje

De iPhone XS lijkt sprekend op zijn voorganger. Dat is niet zo gek, want het ontwerp van de iPhone X is nog maar een jaar oud. Apple behoudt de notch en dunne schermranden, maar voegt wel iets toe, namelijk een gouden kleur. Het scherm blijft dus OLED en 5,8-inch groot. De resolutie blijft ongewijzigd 2436 x 1125 pixels met 458 pixels per inch. Het scherm ondersteunt verder 3D Touch, Dolby Vision en HDR10. Het dynamisch bereik van de nieuwe OLED-scherm is 60% groter. Leuk voor gamers: het scherm heeft een verversingsfrequentie van 120Hz.

Naast zilver en spacegrijs kun je nu ook voor goud als kleur kiezen. Dat ziet er high-end uit, maar heeft geen meerprijs.De voor- en achterkant van de nieuwe iPhone zijn van glas, terwijl de rand van roestvrij chirurgisch staal is. De krasbestendigheid is verbeterd en volgens Apple is het glas het sterkte smartphoneglas ooit. We weten niet niet zeker, maar waarschijnlijk gebruikt de iPhone XS het nieuwe, sterke Gorilla Glass 6.

iPhone XS 2018
Klik/tap voor groter. Archiefbeeld

Face ID sneller, waterbestendigheid verhoogd

Face ID werd in 2017 samen met de iPhone X geïntroduceerd en werkte voor een eerste generatie gezichtsscanner erg goed. In de nieuwe iPhone is Face ID echter een stuk sneller. Dat komt door een sneller algoritme dat je gezicht herkent. De A12-chip van de iPhone XS beschikt bovendien over een snellere secure enclave (beveiligd deel dat je gezicht opslaat). Deze twee elementen zorgen er samen voor dat je gezicht sneller en accurater wordt herkend.

Nog een kleine, maar fijne verbetering. Apple heeft de waterbestendigheid van het toestel verhoogd. De iPhone XS voldoet nu aan de IP68-standaard. Dat wil zeggen dat de nieuwe iPhone maximaal 30 minuten 2 meter onder water kan blijven. Voorheen was de iPhone IP67 waterbestendig, wat voor maximaal 30 minuten 1 meter onder water staat.

iPhone XS modems
Klik/tap voor groter.

Snelle A12 Bionic-chip

Ieder jaar wordt de iPhone weer een stuk sneller en krachtiger. Apple heeft de iPhone voorzien een A12 Bionic-chip, de eerste 7-nanometer chip ooit in een smartphone. De transistors zijn erg klein en zitten erg dicht op elkaar en dat zorgt voor hoge prestaties. De A12 Bionic heeft zes cores, waarvan twee prestatie-cores die tot 15 procent sneller zijn en vier efficiency-cores die tot 50 procent efficiënter zijn. De GPU heeft vier cores en is tot 50 procent sneller. De goede prestaties gaan niet ten koste van de accuduur, want de A12-chip is tot 50 procent zuiniger dan zijn voorganger, de A11 Bionic.

De chip is ook voorzien van een nieuwe ‘Neural Engine’ voor geavanceerde Machine Learning. Apple zet dit op allerlei vlakken in. Van Siri tot fotografie en augmented reality. De engine heeft maar liefst acht cores en kan tot 5 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren, tegenover 600 miljard taken met de A11 Bionic-chip. Dit biedt allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals een snellere detectie van vlakken in ARKit en nieuwe features voor Machine Learning in real-time. Ontwikkelaars kunnen deze chip ook via Core ML gebruiken. De A12 Bionic-chip werkt in externe apps tot negen keer sneller dan op de A11 Bionic-chip, met ongeveer een tiende van het energieverbruik.

Klik/tap voor groter.

Maatje groter? iPhone XS Max

Heb je liever een nog grotere iPhone? Dan is de iPhone XS Max voor jou. Dit is Apple’s grootste iPhone ooit met een scherm van maar liefst 6,5-inch en een resolutie van 2688 x 1242 pixels. Omdat de grote telefoon ook een notch en scherm met dunne randen heeft, is het toestel niet groter dan de iPhone 8 Plus. Alleen iets dikker en zwaarder. Naast een groter scherm, heeft de iPhone XS Max ook de grootste smartphone-accu die Apple ooit gebruikt heeft.

Klik/tap voor groter.

Betere camera

De nieuwe iPhone heeft net als zijn voorgang twee camera’s waar op technisch gebied weinig aan gewijzigd is. Er is een groothoeklens met 12 megapixels en een diafragma van ƒ/1.8. De telelens heeft een diafragma van ƒ/2.4. De pixels zijn iets groter en gaan van 1,22 micron naar 1,4 micron. Grotere pixels zijn gunstig, want ze verbeteren de prestaties in donkere omstandigheden. Beide camera’s beschikken over optische beeldstabilisatie en Apple zegt dat de sensor helemaal opnieuw ontworpen is.

Klik/tap voor groter.

De camera heeft ook een nieuwe functie genaamd smart HDR. Dit is een nieuwe functie die meerdere foto’s tegelijk maakt en met een neuraal netwerk zorgt voor gedetailleerder contrast tussen licht en schaduw. Er wordt ook op beweging gelet. Beweegt een object? Dan wordt meteen een foto gemaakt zonder sluitervertraging. Film je graag? Dan zul je blij zijn dat de iPhone XS nu ook stereo-geluid op kan nemen.

Verbeterde portretmodus

De portretmodus is ook verbeterd. Deze lijkt nu meer op het Bokeh-effect van professionele camera’s, maar daar blijft het niet bij. Je kunt achteraf het diepte effect aanpassen in de Foto’s-app van iOS 12. Apple spreekt van een “New area of photography and video.”

iPhone XS
Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

Langere accuduur

Een zuinige chip zorgt voor een langere accuduur. Apple claimt dat de iPhone Xs 30 minuten langer meegaat dan de iPhone X. De iPhone XS Max heeft anderhalf uur extra accuduur en volgens Apple de grootste accu ooit. Helaas wordt de capaciteit niet specifiek genoemd. De telefoons ondersteunen snelladen, waardoor de accu binnen 30 minuten opgeladen kan worden. Er wordt echter geen snellader bij de iPhone geleverd. Apple blijft vasthouden aan zijn 5 watt lader die er aanzienlijk langer over doet om het toestel op te laden.

Klik/tap voor groter.

Dual-sim met eSim

De iPhone XS wordt de eerste iPhone met dual-sim. De iPhone ondersteunt Dual Sim, Dual Stand-by. Je kunt op beide telefoonnummers tegelijk gebruikt worden. De traditionele sim blijft, maar wordt aangevuld met een virtuele simkaart. Voor China komt een aparte iPhone op de markt met twee simkaarten. Dual-sim komt later dit jaar beschikbaar als software-update. Welke Nederlandse providers de eSim gaan ondersteunen is nog niet bekend.

Klik/tap voor groter.

Prijs en verkrijgbaarheid

De iPhone Xs en iPhone Xs Max zijn vanaf vrijdag 14 september te bestellen. De eerste leveringen zullen plaatsvinden op 21 september. De nieuwe iPhone is voor het eerst ook met 512GB opslag verkrijgbaar. De prijzen in Nederland en België zijn voor de 5,8-inch iPhone Xs als volgt:

  • 64 GB – € 1.159,00
  • 256 GB – € 1.329,00
  • 512 GB – € 1.559,00

Dit zijn de prijzen voor de 6,5-inch iPhone Xs Max:

  • 64 GB – € 1.259,00
  • 256 GB – € 1.429,00
  • 512 GB1 – € 1.659,00

Ook beschikbaar: iPhone Xr

Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone met een meer bescheiden prijs? Check dan ook de iPhone Xr. Dit nieuwe toestel heeft een scherm van 6,1-inch en biedt bijna al het goede van de iPhone X voor een zachtere prijs. (Zie → iPhone XR: bijna al het goede van de iPhone X voor minder)

https://www.youtube.com/watch?v=9m_K2Yg7wGQ

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!