Je iPhone krijgt een speciale gamemodus, maar wat heb je er nou echt aan?

Smartphones Jeroen Kraak 13 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Apple richt zich steeds meer op gaming en dan kan een gamemodus voor je iPhone natuurlijk niet ontbreken. Maar wat heb je er precies aan?

Tijdens de Apple keynotes zien we een onderwerp steeds vaker terugkomen: gaming. Niet alleen maakt het bedrijf het steeds makkelijker voor ontwikkelaars om games uit te brengen op de Mac, ook de iPhone en iPad worden niet overgeslagen. Met speciale software is het nu nog eenvoudiger om games voor de Mac uit te brengen op andere Apple-apparaten.

Maar daar stopt het niet. Eerder kwam er al een speciale gamemodus voor de Mac, maar met iOS 18 komt die ook naar de iPhone. Wat doet die precies?

iOS 18 brengt de gamemodus naar je iPhone

MacOS Sonoma kreeg vorig jaar een gamemodus, en nu is dus de iPhone aan de beurt bij iOS 18. Daardoor weten we al een beetje wat we kunnen verwachten. Eigenlijk komt het in het kort hierop neer: gaming krijgt de hoogste prioriteit op je iPhone. Dat betekent dat het de belangrijkste taak op je processor wordt, waardoor andere taken op de achtergrond verminderd worden.

Volgens Apple heeft de gamemodus daardoor verschillende voordelen. Als eerste moet het ervoor zorgen dat spellen sneller reageren op de besturing van een game. Daarnaast moeten beeld en geluid ook minder vertraging hebben. Dat is vooral belangrijk bij multiplayer-games, waarbij je meteen wilt horen waar het geluid vandaan komt. Zo merk je eerder vijanden op en niet als je al neergeschoten wordt.

Je iPhone krijgt een speciale gamemodus, maar wat heb je er nou echt aan?
Gamen op je iPhone. (Afbeelding: Apple)

Daarnaast moeten ook draadloze accessoires sneller reageren in de gamemodus. Als je dus gamet op een draadloze controller en met AirPods in, moet je alles nog sneller beleven.

Zo werkt het

Je kunt de gamemodus niet zelf inschakelen, dit doet de iPhone automatisch voor je. iOS 18 merkt wanneer je een spel speelt en zal dan overschakelen naar de gamemodus. Wel krijg je op je scherm een notificatie te zien dat de gamemodus is ingeschakeld.

Deze functie is vooral bedoeld voor grotere games. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan Death Stranding, Assassin’s Creed Mirage en Resident Evil Village. Als je Candy Crush speelt, gaat de functie niet aan en dat is best logisch. Zo’n game vraagt veel minder van je iPhone en waarschijnlijk wil je niet eens dat dat spel ten koste gaat van andere taken op je iPhone.

Zoals gezegd is de gamemodus onderdeel van iOS 18. Als je de bèta van het besturingssysteem installeert, kun je er al gebruik van maken. Anders moet je helaas wachten tot september van dit jaar. Dan komt naar alle waarschijnlijkheid de eerste definitieve versie van iOS 18 naar de iPhone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen