Apple Intelligence niet naar je Nederlandse iPhone: ‘EU heeft het helemaal mis’

Apple Mark Hofman 25 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Apple Intelligence komt voorlopig niet naar Europa door zorgen rondom de DMA. Europa is blij, maar volgens WANT-hoofdredacteur Mark Hofman slaat de EU volledig de plank mis.

Apple Intelligence, de kunstmatige intelligentie die de manier waarop we onze iPhone gebruiken voorgoed moet veranderen, komt voorlopig niet naar Nederland. Apple heeft eind vorige week laten weten de komst van de nieuwe AI-functies uit te stellen in Europa door de Digital Markets Act (DMA).

De regels van de DMA weten Apple al langer te teisteren en nu zorgt het dus zelfs voor uitstel van de veelbelovende nieuwe functies. Het Amerikaanse bedrijf wil eerst goed onderzoek doen of Apple Intelligence wel voldoende de regels naleeft en dat is volgens Eurocommissaris van mededinging Margrethe Verstager reden genoeg om blij te zijn. Sterker nog: ze wenst andere landen veel succes.

Apple Intelligence (nog) niet naar Europa

Tegenover The Wall Street Journal werd eind vorige week duidelijk dat Apple Intelligence voorlopig niet naar Europese iPhone-modellen komt. De kunstmatige intelligentie gaat op papier gepaard met een strakke regelgeving om de privacy van gebruikers te kunnen waarborgen.

Of dat ook daadwerkelijk zo werkt, zal de praktijk ons moeten leren, maar dat de regelgeving van de Europese Unie in de weg staat, staat vast. Apple denkt dat de huidige regels rondom concurrentiewetgeving dusdanig strak zijn, dat de veiligheidsrisico’s rondom Apple Intelligence te groot zijn.

Apple Intelligence: hoe veilig is de AI voor iPhone, Mac en iPad?
(Afbeelding: Apple)

Het moet dus nog twee keer nadenken voordat het daadwerkelijk kan beslissen om jouw Nederlandse iPhone te voorzien van Apple Intelligence. Jammer voor ons liefhebbers, maar voor de EU is het een teken dat het iets goeds doet.

EU waarschuwt de rest van de wereld voor Apple Intelligence

Margrethe Verstager (Eurocommissaris Mededinging) vindt het verhaal van Apple niet heel sterk en verschuilt het zich achter de uitspraak om niet te hoeven voldoen aan de DMA. “Als Apple de DMA nodig heeft om nog eens twee keer na te denken voordat het AI integreert, dan wens ik de rest van de planeet succes”, zegt ze.

Die uitspraak is voornamelijk gebaseerd op het feit dat Apple Intelligence wel verschijnt in de rest van de wereld. Daardoor is Verstager van mening dat Apple het helemaal niet erg vindt om concurrentieverstorend te werk te gaan.

Wat de reden ook is, het zorgt er in ieder geval voor dat je iPhone voorlopig drie verschillende functies misloopt. Naast Apple Intelligence zullen ook iPhone Mirroring en het schermdelen via SharePlay niet mogelijk zijn.

Apple Intelligence: hoe veilig is de AI voor iPhone, Mac en iPad?
(Afbeelding: Apple)

WANT’s Kijk: fan van de EU, maar in deze heeft Apple gelijk

Twee weken geleden was ik in Apple Park om alles te leren over Apple Intelligence en Privacy rondom de AI. In dit uitgebreide verhaal vertel ik je al alles wat ik daar te horen heb gekregen, maar het komt erop neer dat ik Apple eigenlijk wel snap in dit verhaal.

De gegevens op het eigen apparaat houden, zelfgebouwde Apple Silicon servers zonder geheugen waar alleen Apple iets van snapt en een dichtgetimmerde integratie met ChatGPT waarmee alle gegevens van de gebruiker achter slot en grendel blijft. Voor de consument is het goed, maar het slaat de plank qua DMA-regels volledig mis.

Ik ben fan van die DMA en van de manier hoe Europa zijn burgers op digitaal vlak beschermt, maar ik denk wel dat Apple hier een punt heeft. Het Amerikaanse bedrijf is namelijk niet in staat om een dichtgetimmerde versie van Apple Intelligence te bieden om jouw gegevens te beschermen en tegelijkertijd ook te voldoen aan de regels van de DMA.

Verstager kan de rest van de wereld veel succes wensen met de AI van Apple, maar in alle eerlijkheid denk ik dat we te maken hebben met een domme zet van de EU en we op dit gebied steeds meer achterlopen. Of zijn we soms vergeten dat anno 2024 alleen Fairphone als Europees merk nog wat smartphones weet te verkopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen