Is mijn router toe aan vervanging? Zo kom je er makkelijk achter

Gadgets Sam Dille 25 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Een goede router zorgt ervoor dat je internet zo snel mogelijk is. Maar als dat niet het geval is, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te checken of je toe bent aan een nieuwe.

Net als bij alle slimme apparaten, gaan routers niet eeuwig mee. Volgens experts is je router minstens elke vijf jaar toe aan vervanging. Als je veel slimme apparaten in huis hebt of altijd de nieuwste laptops en telefoons koopt, is dit zelfs elke twee tot drie jaar.

Dat betekent dat veel mensen in 2024 waarschijnlijk een nieuwe router kunnen gebruiken. Hier lees je hoe je dat aanpakt en op het juiste moment kiest voor een upgrade.

Is je router toe aan vervanging? Zo kom je erachter

De eerste stap die je wilt ondernemen, ligt eigenlijk best voor de hand. Haal de stekker van je router en modem eruit en steek ze er weer in. Een simpele herstart is namelijk in veel gevallen al voldoende. Door de router te herstarten, worden alle netwerkverbindingen ververst, wat vaak helpt om verbindingsproblemen op te lossen.

Het is ook slim om te testen of je router echt het probleem is. Dit doe je door je computer rechtstreeks met een Ethernet-kabel op de modem aan te sluiten. Is je internet sneller dan normaal? Grote kans dat je router niet zo goed werkt.

Router aan het plafond bevestigen
Makkelijk én snel (Afbeelding: Megasnel)

Probeer ook een snelheidstest uit te voeren op verschillende plekken in huis. Ookla’s snelheidstest is een handige tool die je gratis kunt gebruiken. Je kunt de test in je browser uitvoeren, maar ook de app downloaden voor Android of iOS. De resultaten laten zien of het probleem bij een specifiek apparaat of een bepaalde plek in huis ligt, of dat het een groter probleem is.

Met die informatie kun je wat aanpassingen doen om je internet sneller te maken. Verplaats de router naar een meer open en centrale plek in je huis, liefst zo hoog mogelijk. Terwijl je bezig bent, kun je de antennes aanpassen om het signaal te verbeteren. Blaas ook de poorten en andere openingen schoon.

Helpt dit allemaal niet en is je internet nog steeds traag? Dan is het waarschijnlijk tijd voor vervanging van je router.

Hier wil je nog even extra op letten

Routertechnologie en de beveiliging daarvan wordt steeds beter. De afgelopen jaren zijn er grote sprongen gemaakt met Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E en nu zelfs Wi-Fi 7. Dankzij deze nieuwe generaties zijn veel routers flink verouderd. Daarom is het sowieso handig om je router te vervangen als je een ouder model hebt.

Heb je op sommige plekken in huis een sterke verbinding, maar op andere plekken zwakke of helemaal geen verbinding? Dan is het misschien handig om een mesh-systeem aan te schaffen. Dit systeem gebruikt meerdere kastjes om je wifi-signaal sterker te maken, zodat je overal in huis goed internet hebt.

Mesh-systeem van Netgear Orbi
Een mesh-systeem van Netgear Orbi (Afbeelding: Coolblue/Netgear)

Mesh-routers bestaan al een tijdje, maar de afgelopen jaren zijn er goede opties op de markt verschenen. In 2024 heb je veel keuze, met prijzen van instapmodellen voor ongeveer 150 euro tot topsystemen die wel 1000 euro kunnen kosten.

Nog een laatste punt: je router maakt geen internet. Hij gebruikt het internet waarvoor je betaalt bij je internetprovider en verdeelt dat in je huis. Als je van je provider al niet veel internet krijgt, kan je router daar niks aan veranderen. Mocht je een klein abonnement hebben, dan kan het handig zijn om uit te breiden.

Waarom je router nodig aan vervanging toe is voor beter internet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!