Wat is het beste en het slechtste moment om een nieuwe iPhone te kopen?

Apple Sam Dille 30 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Het kopen van een nieuwe iPhone vereist altijd wat onderzoek. Wat is bijvoorbeeld het beste moment, maar ook vooral het slechtste moment om er eentje aan te schaffen? WANT geeft het antwoord.

Nieuwe iPhones worden meestal per seizoen uitgebracht, net als de meeste andere elektronica. Dat betekent dat je door strategisch te kopen flink wat geld kunt besparen. Of je kunt voorkomen dat je spijt krijgt van je nieuwe iPhone.

We doken in de tijdlijn van Apple’s productlanceringen en vertellen je wanneer het beste moment is om een nieuwe iPhone te kopen. En natuurlijk ook wanneer je beter even kunt wachten.

Dit is het beste moment om een nieuwe iPhone te kopen

Er is eigenlijk geen ‘beste’ moment om een nieuwe iPhone te kopen. De prijzen bij Apple veranderen niet vaak, en providers en winkels bieden het hele jaar door meestal vergelijkbare inruilvoordelen.

Maar als je slim wilt zijn, is de herfst meestal een goed moment om een iPhone te overwegen. Dan komt vaak de nieuwe versie uit, en dalen de prijzen van oudere iPhones. Niet alleen bij Apple, maar gedurende het jaar ook bij andere winkeliers. Zo kun je rustig beslissen of je wilt upgraden of nog een jaar bij je huidige smartphone blijft.

Zo sluit je apps op je iPhone (maar doe het vooral niet)
Een waaier van iPhones (Afbeelding: Unsplash)

Over het algemeen raden we je aan om te upgraden als je telefoon meer dan twee generaties oud is. De nieuwste functies, zoals Apple Intelligence, zijn namelijk vaak te vinden op de modellen met de nieuwste chips.

Wil je gaan voor het nieuwste van het nieuwste, dan is het een ander verhaal. In dit geval kun je het beste een paar weken of maanden wachten na de lancering. Direct na de release zijn veel kleuren en modellen snel uitverkocht door de grote vraag. Door even geduld te hebben, vergroot je de kans om de iPhone te bemachtigen die precies bij je past. Ook kun je zo eventuele bugs of problemen beter in de gaten houden.

Verwacht niet dat het nieuwste vlaggenschipmodel al na een paar maanden in prijs is gedaald. Dat kan je echt op je buik schrijven.

In deze maanden kun je beter wachten

Er is dus niet echt een perfecte tijd om een nieuwe iPhone te kopen. Maar er is zeker een slechtste moment, van eind juli tot begin september. Met andere woorden: koop geen iPhone vlak voordat Apple een nieuwe lanceert.

Nieuwe iPhones brengen meestal upgrades aan de camera, een nieuwe processor (vooral op de Pro-modellen), en andere nieuwe functies. Als je het huidige model koopt vlak voor de lancering van een nieuw model, loop je deze verbeteringen mis. En je betaalt er dezelfde prijs voor die je zou kunnen besteden aan een nieuwe generatie iPhone.

iPhone 16 prototype
(afbeelding: MacRumors)

Doe je toch een miskoop, dan is er nog een sprankje hoop. Als Apple binnen twee weken na je aankoop de prijs van de desbetreffende iPhone verlaagt, kun je het prijsverschil terugvragen. Ten minste, als je het verzoek indient binnen twee weken na de prijsdaling.

Misschien vraag je je af of het de moeite waard is om te wachten op de nieuwste iPhone 16 of om nu een nieuwe iPhone 15 te kopen. Het is geen rare vraag, want de modellen lijken behoorlijk op elkaar te zitten. We hebben beide smartphones voor je vergeleken in het artikel hieronder.

iPhone 15 kopen of is het slimmer om op de iPhone 16 te wachten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen