iPhone-kabels worden snel geel, maar waarom is dat eigenlijk zo?

Apple Jeroen Kraak 29 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is ons allemaal weleens gebeurd. Die ooit zo mooie witte iPhone-kabel die na verloop van tijd geel is geworden. Niet alleen ziet het er niet uit, het is ook nog eens gevaarlijk. Maar hoe kan dat nou precies gebeuren?

Een gele kabel wil je niet, maar het kan wel gebeuren. Als het eenmaal zover is, kun je maar beter één ding meteen doen: weggooien. Maar hoe zit dat allemaal precies? Gebruikers op Reddit gingen met elkaar in discussie en daar komt een opvallend antwoord uit, wat je eigenlijk helemaal niet wilt weten.

Code rood in plaats van geel

Als iets wat wit is, geel wordt, is dat meestal geen goed teken. Dat geldt ook voor een kabel van een iPhone of een laptop. Helaas kun je er vrij weinig aan doen. Het heeft gelukkig niets te maken met bacteriën of vuil. Nee, het probleem ligt dieper en is helaas gevaarlijker, weten we nu, dankzij Reddit.

Op Reddit komen de grootste levensvragen voorbij. Vragen zoals: ‘Is er buitenaards leven?’ en ‘waarom wordt mijn iPhone-kabel geel?’ Gelukkig is er op die laatste vraag nu een antwoord. Sommige gebruikers van het platform zeiden dat de kabel aan gele koorts lijdt, maar er is wel degelijk iets serieus aan de hand.

De gele kabel van een iPhone of een laptop heeft namelijk alles te maken met hitte. Dit gebeurt vaak met Apple-kabels omdat ze onvoldoende trekontlasting hebben. Ze gaan rafelen in de isolatie, wat de weerstand en hitte verhoogt. Die warmte moet ergens naartoe, en dus komt het in de bovenlaag van de kabel terecht, waardoor deze geel wordt. Dit gebeurt vooral aan het begin en einde van een kabel.

Dit is er aan de hand met je iPhone- of laptopkabel

De gele kleur is dus een aanwijzing voor hitte, maar het kan nog erger. Sommige gebruikers van Reddit melden zelfs dat hun vergeelde kabel begon te roken omdat ze hem bleven gebruiken. Dat is dus echt gevaarlijk, want hierdoor kan er zelfs brand ontstaan.

Wordt je kabel van je iPhone of laptop geel, gooi hem dan meteen weg en koop een nieuwe. Het kost misschien extra geld, maar je bent in ieder geval veiliger.

@wantnl

USB-C voor je iPhone, maar wel The Apple Way 😅 #iphone15 #iphone15pro #iphone15plus #iphone15pluspink #iphone15promax #apple

♬ original sound – WANT – WANT

Er zijn gelukkig tips hoe je dit probleem kunt vermijden, of dat het in ieder geval uitgesteld wordt. Trek je kabel er altijd uit via de connector en nooit de draad zelf. Zo komt er minder spanning op het rubberen omhulsel en de draden aan de binnenkant, zodat ze langer heel blijven en er geen warmte kan ontsnappen.

iOS 17.1 brengt deze verbeteringen en functies naar je iPhone

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen