iPhone op slot en VoiceOver per ongeluk aan? Zo los je het op

Apple Rajno Van Wilgenburg 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

VoiceOver is een prachtige toegankelijkheidsfunctie, maar er zit wel een nadeel aan. Als je de spraakfunctie per ongeluk inschakelt en je toestel is vergrendeld, kun je de iPhone niet meer lekker ontgrendelen. Dit probleem verhelp je met deze snelle oplossingen.

Je merkt direct wanneer je iPhone of iPad in VoiceOver-stand staat. Je hoort bijvoorbeeld dat de tijd of tekst op het scherm wordt voorgelezen door een computerstem. Staat je geluid zacht en hoor je het niet (goed), dan kun je VoiceOver altijd herkennen aan de grijze lijn die om een geselecteerde app of functie verschijnt.

Drie keer klikken op de thuisknop

Als je driemaal op de thuisknop drukt, hoor je “VoiceOver uit”. Dit werkt alleen als je deze functie ook ooit aan de thuisknop hebt toegewezen. Wil je VoiceOver niet aan of uitzetten via de thuisknop? Ga dan naar Instellingen → Algemeen → Toegankelijkheid → Activeringsknop (deze staat helemaal onderaan). Hier vind je verschillende toegankelijkheidsopties.

Vraag het Siri

Siri kan je in dit geval ook helpen. Houd de thuisknop ingedrukt tot Siri verschijnt. Zeg nu: “Zet VoiceOver uit.” Zodra Siri antwoord met: “OK, ik heb VoiceOver uitgezet.” kun je weer in je iPhone.

VoiceOver en meer uitzetten

Alle opties vind je in het menu Toegankelijkheid onder Algemeen. Hier kun je de toegankelijkheidmodus definitief uitzetten. We raden je aan om het menu rustig te doorlopen en alle functies die niet voor jou van toepassing zijn. Het menu bevat wel enkele handige opties die je wellicht aan wil laten, zoals 3D-touch en ook vind je hier AssistiveTouch, deze functie imiteert de thuisknop in het telefoonscherm.

One More Thing-hulplijn

Heb jij een brandende vraag? Kom je ergens niet uit of ben je een instelling na de laatste iOS- of macOS-update kwijt? Ga naar de tip-pagina van One More Thing of vraag het de experts op ons forum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen