Op deze manier vang je 100.000 euro voor je oude iPhone

Smartphones Jeroen Kraak 27 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten


Regelmatig zie je berichten voorbijkomen dat een oude iPhone voor een megabedrag is verkocht, maar hoe verkoop jij jouw oude rakker voor een gigantisch bedrag?

Het was deze week weer zo ver: een eerste generatie iPhone ging voor 130.000 dollar onder de hamer tijdens een veiling. Wellicht denk je nu: kan ik mijn iPhone ook voor een flink bedrag verkopen?

Dat gaat niet zomaar, want je iPhone moet zeker aan een paar eisen voldoen. Wij nemen ze met je door, zodat je weet of je smartphone echt een klein fortuin waard is.

De eerste generatie iPhone is 130.000 dollar waard

Afgelopen week werd er een originele iPhone uit 2007 voor 130.027,20 dollar verkocht, terwijl de veiling begon bij een startbedrag van 10.000 dollar. Overigens had de eigenaar wat pech, want eerder werd nog een exemplaar voor 190.373 dollar verkocht.

Om precies te zijn, gaat het om een eerste-generatie model met 4 GB geheugen. Dat staat natuurlijk enorm niet in verhouding tot de iPhone 15 waar we nu mee in onze broekzak lopen. Een versie van 8 GB leverde tijdens de veiling ‘maar’ 20.713 dollar op en een eerste Apple Watch uit 2015 2.761 dollar.

Hieraan moet je iPhone voldoen om 'm voor tonnen te verkopen
Het exemplaar dat ruim voor 130.000 dollar werd verkocht. (Afbeelding: LCG Auctions)

Hier moet je iPhone aan voldoen

Goed, de eerste voorwaarde waar je iPhone dus aan moet voldoen, is dat het er eentje uit de eerste generatie is. Die uit de tweede generatie en later zijn minder zeldzaam en ook het verhaal erachter is minder uniek, dus is de bereidheid om daar veel geld aan uit te geven minder hoog.

Heb je die eerste generatie iPhone en reken je jezelf al rijk? Nog even wachten! Er zijn nog wat meer eisen waaraan de smartphone moet voldoen. Hij moet in perfecte staat zijn.

De verpakking mag daarbij nog nooit geopend zijn en moet nog in het gesealde plastic zitten. De kans dat je iPhone daaraan voldoet is klein. Want waarom zou je er eentje kopen, om ‘m vervolgens nooit te gebruiken en dicht in een doos te laten zitten?

Die dichte doos is slechts een voorwaarde, want ook daar zitten weer ogen en haken aan. De conditie van de doos moet ook in optimale conditie zijn. Zo moet de voorkant nog steeds beschikken over heldere kleuren en geen enkele tekenen van vervaging hebben.

Ook mag er geen enkel deukje in het doosje van de iPhone zitten. Minstens zeven van de acht hoeken moeten scherp zijn en alle randen compleet recht. De fabriekszegel is schoon en de naaddetails van het plastic moeten intact zijn. Het moet dus nog steeds even strak zijn als 16 jaar geleden en dus geen gaatjes.

Wat is wel een goede investering?

Waarschijnlijk voldoe je niet aan deze eisen. Als je nu het idee hebt om een iPhone 15 te kopen en deze geseald te bewaren voor 20 jaar, dan is de kans nog steeds klein dat die daadwerkelijk voor een vermogen wordt geveild.

Een apparaat waarbij die kans misschien wel aanwezig is, is de Apple Vision Pro. Dit is een compleet nieuw product van de eerste generatie, wat zomaar het begin van een nieuwe toekomst kan zijn. Ga je echter 3.499 dollar uitgeven en ‘m 20 jaar in de kast laten liggen, met het risico dat die misschien helemaal niet in waarde vermeerdert?

AI en Android-jasje over de iPhone: dit mag je verwachten van Apple’s WWDC 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen