rmens
rmens Apple 8 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

iPhone X heeft beste smartphone-scherm

De iPhone X is de eerste iPhone met OLED-scherm en Apple heeft het meteen goed aangepakt. Het toestel heeft volgens experts van DisplayMate namelijk het beste smartphone-scherm dat ooit is gemaakt. Apple laat de concurrentie achter zich.

Het scherm van Apple blinkt op een aantal punten uit. Het is het helderste smartphone-scherm dat DisplayMate ooit getest heeft. De kleurweergave is ook erg accuraat en het scherm heeft weinig last van reflecties.

Perfecte kleurweergave

Apple kalibreert ieder iPhone-scherm voordat het de fabriek verlaat en dat is te merken. De kleurweergave van het scherm is onder normale omstandigheden niet van perfect te onderscheiden. DisplayMate drukt dit uit in een JNCD-score (Just Noticeable Color Difference). Bij de weergave van normale beelden haalt de iPhone X een score van 1.0, wat gelijk is aan een beeld dat niet van perfect te onderscheiden is. Wanneer een breed (P3) kleurenpallet wordt getoond, zakt de score naar 0,9. Dat wil zeggen dat de kleuren iets fletser zijn dan gewenst.

Ter vergelijking: de Samsung Galaxy Note 8 heeft een JNCD-score van 3.1, wat wil zeggen dat de kleuren veel te verzadigd zijn. De iPhone 7 had een JNCD-score van 1.1, dus Apple heeft niet alleen Samsung maar ook zichzelf overtroffen. Smartphone-schermen zijn over het algemeen veel beter dan televisieschermen, die makkelijk een JNCD-score van 10 kunnen hebben.

iPhone X vs Note 9 benchmark test
iPhone X (links) en Galaxy Note 8 (rechts) – Klik/tap voor groter.

Helderste scherm, weinig reflectie

Op op het gebied van helderheid doet de iPhone X het goed. Met gemiddeld 634 nits heeft de nieuwe iPhone het helderste OLED-scherm dat DisplayMate ooit gezien heeft. De Galaxy Note 8 moet het doen met gemiddeld 560 nits. De iPhone 7 produceerde in de test van DisplayMate gemiddeld 602 nits, dus Apple overtreft ook zijn eigen LCD-scherm.

In de reflectietest gaf de iPhone X slechts 4.5 procent van het licht dat op het scherm geschenen werd terug. Dat is iets meer dan de iPhone 7 die met 4.4 procent reflectie recordhouder is. De Galaxy Note 8 komt met 4.6 procent ook aardig mee. Al met al is het scherm prima leesbaar in volle zon.

Afwijking kijkhoek

Een nadeel van OLED-schermen is dat de kleuren wat gaan afwijken als het scherm vanuit een hoek bekeken wordt. De iPhone X is hier ook niet immuun voor, maar de afwijkingen zijn bij een hoek van 30 graden erg beperkt. Volgens DisplayMate zorgt de afwijking in het witpunt voor een JNCD-score van 2.7, wat nog steeds erg goed is. De Galaxy S8 doet het met een score van 2.3 echter iets beter. Ter vergelijking: LCD-schermen hebben veel minder last van afwijkende kleuren bij een kijkhoek van 30 graden, want de iPhone 7 zet in dat geval een bijna perfecte JNCD-score van 0,9 neer.

Klik/tap voor groter.

DisplayMate wijst er ten slotte nog op dat de iPhone X als eerste smartphone kan schakelen tussen gewone kleuren (SRGB), brede kleuren (P3), HDR (10-bits) en Dolby Vision (12-bits). Dit gecombineerd met een perfecte kleurweergave, hoogste helderheid ooit en geringe reflecties zorgt dat de experts van DisplayMate het iPhone X-scherm tot beste smartphonescherm ooit uitroepen. De academici die zich specialiseren in schermtechnologie noemen het scherm “truly innovative and top performing”.

Maar… Apple laat het OLED-scherm toch gewoon door Samsung maken?
Goed dat je het vraagt. Het scherm van de iPhone X is inderdaad door Samsung gemaakt, maar het is geen standaard onderdeel dat Apple van de plank heeft gepakt. Samsung heeft aan de hand van de technische wensen van Apple een scherm geproduceerd. De goede kleurweergave is bijvoorbeeld een gevolg van kalibraite door Apple. Iedere iPhone X wordt na productie handmatig gekalibreerd. Samsung doet dit bij zijn eigen toestellen niet. Zo ontstaan verschillen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!