iRobot Roomba S9+ Review: schoonmaken was nog nooit zo leuk!

Smart Home Mark Hofman 18 aug 2020
Leestijd: 6 minuten

Wie op zichzelf woont weet dat het schoonmaken van het huis een wekelijks terugkerende taak is. Of je deze taak ook daadwerkelijk uitvoert is een tweede, maar over het algemeen komt hij iedere week voorbij. Maar wanneer jij de iRobot Roomba S9+ in huis hebt staan, dan is het ook meer dan prima om iedere dag een stofzuiger door het huis te halen. Want je hoeft er namelijk helemaal niets mee te doen.

In de afgelopen twee weken heeft de iRobot Roomba S9+ als een ware stofkoning door mijn huis gereden. In deze review vertel ik je precies hoeveel voordeel dat opleverde, hoe handig het was en hoe hard ik gelachen heb om dit toch wel geniale robotje.

iRobot Roomba S9+: wat heeft hij te bieden

De iRobot Roomba S9+ is een robotstofzuiger die door middel van Smart Mapping en een handige app je huis spik en span houdt. Door middel van die app geef je de iRobot Roomba S9+ een zuigschema en door middel van Smart Mapping weet hij precies waar hij moet zijn. Hoe dat in de praktijk werkt vertel ik je zo. Eerst maar eens kijken naar wat hij te bieden heeft.

De iRobot Roomba S9+ kunnen we met een afmeting van 9,2cm x 35,3cm x 35,3cm een flinke stofzuiger noemen. Iets dat ook zeker te merken is op het moment dat je de 3,5kg wegende stofzuiger optilt. Uiteraard heeft de grootte alles te maken met de hoeveelheid afval dat het apparaat kan opzuigen. De Roomba S9+ is voorzien van een stofreservoir waar 0,55 liter in past.

Wie de iRobot Roomba S9+ aanschaft krijgt er een aantal dingen bij. Zo krijg je onder andere de thuisbasis van het apparaat. Deze zorgt ervoor dat de afval dat opgevangen is wordt afgevoerd en dat je slimme stofzuiger weer opgeladen wordt. Dat laatste kan binnen twee uur tijd gebeuren, waarmee de Roomba vervolgens weer 120 minuten kan schoonmaken. Heel stilletjes doet hij dat niet. De iRobot Roomba S9+ heeft een geluidsniveau van 45dB.

iRobot Roomba S9+
Houder en app

Hoe goed maakt de iRobot Roomba S9+ schoon?

Op papier weet de iRobot Roomba S9+ goed te scoren, maar hoe zit dat in de praktijk?

Om te beginnen is het apparaat uiterst gebruiksvriendelijk te noemen. Wie hem uit de verpakking haalt en voor het eerst installeert, zal waarschijnlijk zonder veel vraagtekens blijven zitten. Alles spreekt wel een beetje voor zich en ook de knoppen op de iRobot Roomba S9+ laten weinig aan de verbeelding over. Een knopje om schoon te maken, een knopje om hem terug naar het station te sturen en een knopje om afval af te voeren. Het is allemaal heel erg duidelijk.

Daarbij maakt deze iRobot Roomba S9+ ontzettend goed schoon. Het maakt niet uit of hij op het pakket rijdt of zijn route wijzigt richting tapijt of een vloerkleed: hij maakt echt alles schoon. Hij reedt bij mij regelmatig de deurmat en het vloerkleed op, met enigszins veel geluid, en liet deze prachtig schoon achter.

Wel moet je rekening houden met het feit dat sommige plekjes, zoals hoekjes of onder kastjes, overgeslagen worden. Daar komt de stofzuiger simpelweg niet bij en moet je dus handmatig nog even schoonmaken.

Je huis verkennen

De Roomba S9+ leert je huis ook goed kennen. Het maakt wat dat betreft niet uit of je gebruik maakt van Smart Mapping of niet. Smart Mapping is een functionaliteit waardoor de stofzuiger je huis in kaart brengt. Zo kan jij makkelijk zeggen: “maak de keuken schoon” en rijdt hij naar je keuken om schoon te maken. Dat is iets dat niet mogelijk is zonder Smart Mapping, maar het schoonmaken verloopt ook dan dus uiterst soepel.

De Roomba S9+ heeft het spelletje wat dat betreft best wel snel door. Hij rijdt om hoekjes heen, maakt niet vaak dezelfde fouten en weet inmiddels wat voor een hoek hij op een bepaalde plek moet maken. In de eerste paar keer was hij af en toe echt in de war, maar dat lijkt steeds minder voor te komen. Een dikke plus.

Smart Mapping is dus onderdeel van het hele pakket en met deze functie ingeschakeld rijdt de stofzuiger een aantal keer door je huis. Op die manier analyseert hij alles wat hij tegenkomt en maakt hij een plattegrond van je huis. Eentje die nog daadwerkelijk klopt ook.

Wanneer de Roomba S9+ overigens klaar is, rijdt hij zelf terug naar het thuisstation. Daar gooit hij zelf het afval weg en laadt hij automatisch op. Makkelijker dan dit wordt stofzuigen niet.

Handig app

Naast de knoppen die op de iRobot Roomba S9+ zitten, is het ook mogelijk om gebruik te maken van de iRobot app. En dat is echt een gigantische uitkomst.

Met de applicatie geef je de stofzuiger niet alleen opdrachten zoals het afvoeren van vuil of het terugkeren naar het laadstation. Je plant ook schoonmaak momenten in, kijkt naar de geschiedenis en activeert Smart Mapping. Het is op die manier ook mogelijk ook de Google Assistent of Alexa te koppelen, waardoor je met je stem opdrachten kan geven. Daarbij is ook aan te geven welke gebieden hij juist wel of niet moet pakken.

iRobot Roomba S9+
Onderkant van het apparaat (Afbeelding: iRobot)

iRobot Roomba S9+ komt soms in de problemen

Er komt ook zeker wat hilariteit kijken bij het hele gebeuren. Zo heb ik een aantal keer met een grote glimlach zitten kijken hoe de Roomba S9+ zichzelf in de nesten had gewerkt. Op een of andere manier zat hij bijvoorbeeld op een plek waar hij eigenlijk helemaal niet kon komen. Het ging om een hoekje waar een stoel van de keukentafel stond. Toen hij na zes keer proberen er niet uitkwam, schoof het apparaat de stoel maar gewoon opzij door gewoon door te blijven rijden. Niet alleen zorgde het voor een lach, maar ook zeker voor een schone vloer!

Uiteraard was dit niet het enige moment dat het mis ging. Er waren opvallend weinig momenten waarin de stofzuiger in de problemen kwam, maar die momenten waren er wel degelijk. De stofzuiger blijft soms hangen, is nu en dan de weg kwijt en kan vast komen te zitten. Dingen die je op dit moment bijna niet kan voorkomen.

Een flinke investering!

Ik zal heel eerlijk met je zijn: ik heb genoten van de iRobot Roomba S9+. Mensen die opzoek zijn naar een goede robotstofzuiger met alles erop en eraan, die worden dolgelukkig van dit apparaat. Hij laadt snel op, komt met een flinke lading functionaliteiten en maakt goed schoon. Maar door het prijskaartje van €1499 ben ik toch minder enthousiast over die dingen. Het is echt een flinke investering.

iRobot Roomba S9+
Afvoeren maar

Is de iRobot Roomba S9+ het geld waard?

Ik ga zeker niet ontkennen dat de iRobot Roomba S9+ een van de betere stofzuigers van de markt is. De flinke lading functionaliteiten, de accuduur, de handige app en Smart Mapping zorgen ervoor dat je het meeste uit een stofzuiger kan halen dan uberhaupt mogelijk is. Maar daar betaal je dan ook flink voor. €1499 is een hele hoop geld en zeker gezien het feit dat er bepaalde plekken zijn waar de Roomba S9+ niet bij kan, moet je achteraf nog steeds wat dingen schoonmaken. Wat dat betreft is er waarschijnlijk een betere deal te vinden.

Maakt het geld je niet uit en wil je gewoon een ontzettend goede robotstofzuiger in huis hebben? Dan mag het duidelijk zijn waar je die gaat vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen