Samsung Galaxy Note 20 Ultra: 5 redenen om hem (niet) te kopen | Review

Smartphones Mark Hofman 18 aug 2020
Leestijd: 9 minuten

Met de Note-serie weet Samsung al jaren succes te boeken. Grote smartphones met uiterst indrukwekkende specificaties en een robuust, maar mooi uiterlijk. De Samsung Galaxy Note 20 Ultra lijkt daar een goed voorbeeld van te zijn, maar hoe goed is de upgrade als je het prijskaartje van €1299 er tegenover zet?

In dit artikel leg ik het je uit! Ik geef je 5 redenen waarom je de Samsung Galaxy Note 20 Ultra (niet) moet kopen!

Samsung Galaxy Note 20 Ultra: 5 redenen om hem (niet) te kopen

In deze review kijken we of de Samsung Galaxy Note 20 Ultra het kopen waard is voor jou. We lichten drie punten uit waarvan we denken dat dit een reden tot kopen is en komen met twee punten waarom niet. Vervolgens vatten we de boel samen en is het aan jou om te beslissen of de Samsung Galaxy Note 20 Ultra datgeen te bieden heeft waar jij als consument naar zoekt.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra: waarom moet je hem kopen?

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra onderscheidt zichzelf, naar mijn idee, door drie punten:

#1 Het beeldscherm

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra beschikt over een 6.9-inch Dynamic AMOLED scherm. Klinkt heel fancy en dat is het ook. Het scherm is kraakhelder, heeft een hoge kleurnauwkeurigheid en is heerlijk in het dagelijkse gebruik. Het bekijken van video’s, het spelen van games of simpelweg scrollen door social media is een waar feestje te noemen. Dat is mede te danken aan de variabele verversingssnelheid van de Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Je kiest niet simpelweg voor 120Hz, maar voor een variant erop. De verversingssnelheid zal bij het spelen van een game dus hoger liggen wanneer jij door je Instagram-feed scrolt. Erg handig, want dat heeft ook zeker invloed op de batterij.

Het enige probleem met deze variabele snelheid, en we zeiden hetzelfde met de Samsung Galaxy S20-serie van begin dit jaar, is de beeldkwaliteit. Je kunt wederom geen gebruik maken van de WQHD+ resolutie, wanneer je de 120Hz optie aan hebt staan. Je moet dus wederom een keuze maken tussen de hoogst mogelijke beeldkwaliteit en een hogere verversingssnelheid. Een keuze die wat mij betreft nog steeds vrij makkelijk gemaakt kan worden. Zonde.

Maar verder valt er niets op aan te merken. Het scherm is precies goed gebogen, de kwaliteit is goed en de hole-punch notch is zo klein dat het je niet eens stoort. Dat Samsung beeldschermen kan maken wisten we, maar het is altijd fijn als het Zuid-Koreaanse bedrijf zichzelf blijft bewijzen.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Voorkant met pen (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 Het camerasysteem

Wat dat betreft valt er nog zeker genoeg te bewijzen op het gebied van het camerasysteem. In de afgelopen jaren zijn er bij ieder vlaggenschip wel wat problemen geweest en ik ben blij dat ik kan zeggen dat dit een van de betere tot nu toe is. Oprecht. Het camerasysteem van de Samsung Galaxy Note 20 Ultra is een sterke verbetering te noemen.

Ja, er wordt nog steeds iets raars gedaan met de kleuren. Foto’s die je maakt met het camerasysteem zijn nog steeds warmer dan bij een iPhone 11 Pro Max of een OnePlus 8 Pro. En dat is zeker niet in het voordeel van Samsung. Al moet ik zeggen dat dit er inmiddels wel voor zorgt dat foto’s met slechte belichting beter uit de verf komen. Zeker op momenten dat je foto’s in de nachtmodus zou schieten, en de functie uitschakelt, komen er verdomd mooie foto’s uit. Oh, en over die nachtmodus gesproken. Deze is, in vergelijking met de Samsung Galaxy S20 Ultra en de Note 10+ van vorig jaar, aanzienlijk beter. Op sommige momenten zou ik nog steeds kiezen om de functie uit te laten. Bijvoorbeeld bij de onderstaande foto, waar je duidelijk kan zien dat er iets geks gebeurt in de lucht.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Nachtmodus uit (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Nachtmodus aan (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Een verbetering is het zeker.

Wat betreft de telefotolens is er ook een verbetering te vinden. Wie 50 keer inzoomt zal zien dat de kwaliteit echt heel veel beter is dan voorheen. Het zullen niet de mooiste foto’s worden die jij ooit gemaakt hebt, maar laten we eerlijk zijn: onderstaande foto zou ik gewoon zonder schaamte gebruiken.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
50x zoom (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De andere lenzen op de camera, de macro-lens en de ultra-wide lens, doen het ook prima. Zeker de ultra-wide lens maakt goede foto’s, waar de macrostand in sommige situaties me nog wel eens in de steek laat. In onderstaande foto is bijvoorbeeld goed te zien dat er op digitaal gebied wat ruis wordt weggewerkt en dat gaat niet altijd even goed.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Macro (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

En dan komen we aan bij het paradepaardje van het hele stel: de 108 megapixel hoofdcamera. Dankzij de laser die in het camerasysteem verwerkt zit, worden foto’s een stuk sneller scherpgesteld. Een prettige verbetering. Verder zijn de foto’s van indrukwekkende kwaliteit en neemt de Samsung Galaxy Note 20 Ultra gewoon hele goede foto’s. Al moet je hiervoor wel de 108 megapixel stand op je smartphone aanzetten, want anders worden de foto’s gecomprimeerd naar 12 megapixel.

De manier waarop je kan filmen is overigens ook indrukwekkend. Niet dat ik vind dat je het moet doen, maar het is mogelijk om in een 8K-resolutie te filmen. En dat gaat gewoon hartstikke goed. De kwaliteit is indrukwekkend en in de Pro-mode heb je de mogelijkheid om wat aan het geluid te veranderen. Je kan kiezen om de microfoon aan de voorkant of aan de achterkant te gebruiken. Het is mogelijk om verbinding te maken met een Bluetooth-microfoon (zoals je Galaxy Buds Live bijvoorbeeld) of een USB-microfoon.

Er zit alleen een groot nadeel aan dit camerasysteem en ik moet het toch even zeggen. De Samsung Galaxy Note 20 Ultra beschikt over een 10 megapixel selfiecamera…voor €1299. Ik denk dat Samsung beter kan, want ook het gebruik ervan is niet altijd even handig. Zo blijft het systeem mijn gezicht steeds maar mooier maken dan hij is. En ondanks het feit dat ik de moeite waardeer, ben ik daar niet echt naar opzoek. Zou misschien wel moeten…maar toch!

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Selfiecamera (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 De batterij

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra beschikt over een 4500mAh batterij. Het is een grote, maar dat mag ook zeker voor een grote smartphone. Een 6.9-inch AMOLED scherm met een verversingssnelheid van maximaal 120Hz vreet nu eenmaal stroom. Maar wat dat betreft weet de Samsung Galaxy Note 20 Ultra zich goed staande te houden. Met extreem gebruik weet ik alsnog een schermtijd tussen de vijf uur en zes uur te halen. Wanneer de smartphone op het nachtkastje ligt tijdens een schoonheidsslaapje, zal deze gedurende de hele nacht misschien 10% dalen in batterij.

Wanneer de batterij leeg is, kan je hem met een vermogen van 25W makkelijk en snel opladen. En dat is fijn.

De batterij is goed. Dat mag ook wel en dat is ook zeker nodig. Maar het is ontzettend fijn dat dit ook daadwerkelijk het geval is.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra: waarom laten liggen?

Het is bij de Samsung Galaxy Note 20 Ultra niet alleen maar koek en ei. Er zijn twee punten waarom je de smartphone, naar mijn idee, zou moeten laten liggen.

#1 Het ontwerp

Laat ik qua ontwerp eerst even een paar complimenten uitdelen. De telefoon is dusdanig ontworpen dat hij, ondanks het 6.9-inch scherm, ontzettend lekker in de hand ligt. Daarnaast heeft Samsung ervoor gekozen om de Note 20 serie ook een matte afwerking te geven om vingerafdrukken tegen te gaan. Je ziet bij de kleurenoptie die ik gebruik overigens nog wel wat vingerafdrukken, maar het ziet er over het algemeen erg goed uit. En over die kleurenoptie (Mystic Bronze) gesproken: wow. Ik bedoel: kijk eens naar dat plaatje!

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Mystic Bronze (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Wat dat betreft is het goed, maar er zijn ook zeker dingen mis. En dan ga ik het niet hebben over het feit dat de S Pen naar links verplaatst is, wat ik als rechtshandig persoon erg onhandig vind. Laten we de linkshandige mensen ook zeker een jaartje het gemak gunnen waar wij al jaren mee te maken hebben.

Het probleem dat ik wel ga aankaarten is het gigantische camerablok op de achterkant van de telefoon. Naast het feit dat de Samsung Galaxy Note 20 Ultra hierdoor niet stabiel op tafel ligt, zorgt het ook voor een vibratie van jewelste. Wanneer je een melding krijgt trilt de telefoon je eettafel, bureau of kast in elkaar. Ik besef nu dat ik klink als iemand die zich de kleren geschrokken is…en dat ben ik ook.

Daarnaast moet ik zeggen dat de Samsung Galaxy Note 20 Ultra, door de matte afwerking, echt gigantisch glad is. Je moet bijna wel een hoesje kopen om ervoor te zorgen dat hij nergens vanaf-of uit glijdt. Zo is de telefoon, tot mijn grote schaamte, al een aantal keer uit mijn broekzak gevallen. Sorry Samsung…het spijt me.

#2 De prijs

Ten tweede moet ik het echt even hebben over de prijs. Ik vind dat smartphones anno 2020 echt veel en veel te duur worden. Maar als ik realistisch naar de Note-serie kijk en de upgrades die deze variant met zich meebrengt, schrik ik best wel. De Samsung Galaxy Note 20 Ultra is vanaf (!)€1299 te koop. Wie een krappe 1300 euro neerlegt voor deze telefoon, haalt er nog niet het meeste uit. Zo ben je bijvoorbeeld voorzien van 128GB opslagcapaciteit. Serieus, Samsung? Kun je de consument op z’n minst niet 256GB geven voor deze prijs? Er is overigens ook een 512GB variant beschikbaar. Deze kost je alleen wel €1399.

Begrijp me niet verkeerd. De Samsung Galaxy Note 20 Ultra is echt een goede smartphone. Maar dat heeft vooral met de kleine dingen te maken. De verbeterde nachtmodus, de kwaliteit van de telefotolens, de S Pen, microfoon-opties voor je video’s en een variabele verversingssnelheid. Echt heel fijn, alleen zie ik niet echt een redenen waarom jij €1299 voor deze smartphone neer moet leggen. Vergelijk de telefoon met de Note 10+ en het is echt geen grote upgrade te noemen.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Note 20 Ultra (r) naast Note 20 (l) (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung Galaxy Note 20 Ultra: kopen of laten liggen?

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra is gewoon een lekkere smartphone. De serie staat altijd aan de top van de markt en dat doet dit toestel dan ook zeker. Een gigantisch 6.9-inch scherm met een variabele verversingssnelheid van 120Hz. Een indrukwekkend camerasysteem dat, ondanks een aantal mankementen, echt heel goed presteert. Een grote batterij die deze grote smartphone geweldig weet te bedienen. De Samsung Galaxy Note 20 Ultra behoort tot de allerbeste Android-smartphones van de markt.

Maar wie nog een Galaxy Note 10 of zelfs een Note 9 in zijn zak heeft zitten, die hoeft zeker niet te upgraden. Het ontwerp is er naar mijn idee niet op vooruit gegaan en de upgrade is dusdanig klein dat het geen €1299 waard is. Het is eigenlijk vrij simpel: zoek je naar de allerbeste deal, dan is dit een duidelijke nee. Zoek je naar een beest van een telefoon en maakt het je qua geld echt niet uit: here you go. Je gaat er zeker van genieten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen