Waarom JBL door deze overname de grootste nachtmerrie van Sonos kan worden

Audio Jeroen Kraak 29 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Sonos is wellicht het bekendste merk als het gaat om speakers in huis. Toch kan dat binnenkort zomaar eens veranderen door een overname van JBL.

Terwijl je Sonos vooral kent van de soundbars en de speakers in en rondom je huis, ken je JBL wellicht vooral van de koptelefoons en draagbare boxen voor onderweg. Onterecht, want het merk heeft ook een  aantal grotere speakers voor in het assortiment. Daarmee is het niet meteen een directe concurrent van Sonos, maar dat kan zomaar eens veranderen.

JBL wil concurreren met Sonos

Sonos staat naast de geluidskwaliteit vooral bekend om het gebruiksgemak. Het is heel makkelijk om de verschillende speakers en soundbars op elkaar aan te sluiten. Daardoor kun je simpel in het hele huis genieten van je favoriete muziek, of een echte bioscoopervaring creëren doordat alles op elkaar afgestemd wordt door de software.

Andere merken willen maar al te graag hetzelfde als Sonos bieden, maar komen bij die totaalervaring helaas nog niet in de buurt. Toch kan dat binnenkort veranderen door JBL, nu moederbedrijf Harman/Kardon Roon heeft overgenomen. Dit streamingplatform is gespecialiseerd in multi-device en multi-room management. Het helpt je dus om ideaal geluid in meerdere kamers te bieden, zodat je net als Sonos een ervaring voor je hele huis hebt.

Wat is Roon?

Roon wordt door het bedrijf zelf een soort AirPlay voor audiofielen genoemd. Het kan 32-bit/769kHz streams ontvangen, wat zelfs hoger is dan AirPlay. Die kan maar tot 16bit/44,1kHz. Voor die dienst moet je echter wel flink betalen; een abonnement kost zo’n 150 dollar per jaar.

Het is een dienst die nu dus nog flink wat geld kost. Als JBL dit standaard inbouwt in zijn apparaten, kan het flinke een concurrent worden van Sonos. Nu is het bijvoorbeeld nog zo dat het lastig is om oudere JBL-apparaten aan te sluiten op nieuwe. Zo heeft de een nog Connect+-ondersteuning terwijl de ander de zogenaamde PartyBoost heeft.

Waarom JBL dankzij deze overname Sonos grootste nachtmerrie kan worden
Een Partybox van JBL. (Afbeelding: JBL)

Ook lijkt JBL zich weer steeds meer terug te richten op boxen in huis. De bekendste voorbeelden zijn de speakers uit de Authentics-lijn die tijdens IFA 2023 werden aangekondigd.

Sonos opent aanval op Apple met alternatieven AirPods Max en Apple TV

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen