The Acolyte op Disney+ pakt Jedi in Star Wars compleet anders aan

Films & Series Lucas van de Wetering 7 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

De serie The Acolyte op Disney+ introduceert ons aan een andere tijd in het Star Wars-universum. En ook bij de Jedi zijn er verschillen.

De nieuwe Star Wars-serie op Disney+ The Acolyte speelt zich heel wat jaren af voor Episode I: The Phantom Menace. In deze tijd, The High Republic, ziet alles er heel anders uit dan dat we gewend zijn uit de films en series.

De grootste verschillen zijn hierbij te merken bij de Jedi. In de tijd van The High Republic zijn de Jedi dan ook op hun hoogtepunt. Er zijn veel visuele, maar ook onderliggende verschillen bij de Jedi Order vergeleken met de tijd van de prequels.

Verschillen bij de Jedi Order in Star Wars: The Acolyte op Disney+

De enige keer dat we een echte Jedi Order hebben gezien in de films is tijdens de prequels. Maar hier is de Jedi Order heel anders dan in The Acolyte op Disney+. In deze tijd is de Order op zijn hoogtepunt, en dat is te merken.

De gouden eeuw van de Jedi Order in Star Wars

Er is aan een aantal dingen te zien dat The High Republic het hoogtepunt is van de Jedi. Zo ziet de Jedi Temple op Coruscant er anders uit dan in Episode I. Het gebouw lijkt verhoogd, maar dit komt doordat de rest nog lager staat. Toch laat dit wel zien dat de Jedi nog hoger staan dan in Star Wars: Episode I. Ook heeft de Jedi Temple allerlei gouden accentjes door het hele gebouw heen.

Ook is het te zien aan de Jedi zelf. In plaats van de bruine kleding in Episode I, hebben ze in The Acolyte op Disney+ wit- en goud gekleurde kleding. Hierdoor zien ze er niet alleen machtiger uit, maar ook meer vreedzaam. Het is dan ook een tijd van vrede in het universum. Lightsaberkleuren zijn ook gevarieerder in The Acolyte. We zien veel meer gele en paarse lightsabers naast de blauwe en groene lightsabers.

Menselijkheid in de Disney+-serie

Ook zijn de Jedi anders in hun gedrag. Zo zijn er bijvoorbeeld veel meer normale mensen te zien in de Jedi Temple op Coruscant. Dit laat zien dat de Jedi in de Star Wars-serie veel meer in contact staan met het universum. Het hoogtepunt van de Jedi heeft niet alleen te maken met macht, maar ook met vertrouwen van de mensen die ze beschermen.

Verder laten de Jedi ook meer emotie zien, in Episode I is dit heel anders. In The Phantom Menace zijn de Jedi haast bang voor emotie, gevoelens worden zoveel mogelijk onderdrukt. In The Acolyte op Disney+ is dit veel minder. Zo laat Master Sol meerdere keren zien dat hij geeft om zijn oude Padawan. Ook vertelt hij aan zijn huidige Padawan dat het verleden belangrijk is voor de toekomst.

Decentralisatie in The Acolyte

De Jedi hebben in The Acolyte op Disney+ ook een andere aanpak dan in Episode I. Ten eerste is er sprake van functionele decentralisatie. In Star Wars: The Phantom Menace en de rest van de prequels wordt elke beslissing eigenlijk gemaakt door de Jedi Council. Maar in de eerste twee afleveringen van The Acolyte zien we Jedi al meerdere beslissingen voor zichzelf maken. Dit laat zien dat de Jedi minder afhankelijk zijn van een hogere orde.

Ook is er sprake van territoriale decentralisatie. In de prequels is Coruscant het verzamelpunt van alle Jedi, andere tempels worden niet echt gebruikt. Maar in The Acolyte zijn de Jedi veel meer verspreid over verschillende tempels en planeten. Hierdoor kunnen ze hun werk als beschermers ook beter verrichten, ze zijn beter verspreid door het universum. De Jedi in The Acolyte zijn wat Jedi moeten zijn.

Er is geen twijfel dat de Jedi in The Acolyte op Disney+ compleet anders zijn dan we gewend zijn. Maar dat is het voordeel aan een Star Wars-serie die los staat van bijna alle andere content. Het wordt interessant om te zien hoeveel verschillen we gaan zien in de rest van de serie. De eerste twee afleveringen van The Acolyte zijn nu te zien op Disney+.

The Acolyte op Disney+ is Star Wars als nooit tevoren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen