Jelle van Es
Jelle van Es Games 20 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

[REVIEW] Judgment: Beleef een groot avontuur in Tokio

Yakuza 6 is voorlopig de laatste game uit de Yakuza-reeks. Maar dat neemt niet weg dat de makers stilzitten en niks meer gaan doen. Vorig jaar kondigde de studio tijdens de Tokyo Game Show aan dat Judgment hun nieuwe game zou zijn. Een game die zich afspeelt in Kamurocho, een wijk die gebaseerd is op de wijk Kabukicho in Shinjuku, Tokio. Daarin maak je kennis met de advocaat Yamagi, die al snel als privédetective aan het werk gaat.

Hoewel de game iets minder over de top is in vergelijking met de Yakuza-reeks, is het wel een duidelijke game waar je van kunt genieten als je Yakuza-reeks tof vond. Het biedt min of meer dezelfde omgeving aan, kent een hoop zij-missies, kent een vergelijkbaar vechtsysteem en ook de gesprekken die gevoerd worden met de diverse personages zien diepgaand en voelen herkenbaar aan. Tegelijkertijd is het qua stijl net iets meer duisterder en kom je terecht in een verhaal met complotten en mensen die elkaar tegen spreken. Het geheel is wat mij betreft zeer de moeite waard en dit zijn de vijf punten die me zijn opgevallen aan Judgment.

Boeiende personages in Judgment

Vanaf het moment dat Judgment begint, zit je er gelijk in. Dat komt omdat de personages die in de game zitten, boeien. Het hoofdpersonage Yamagi is goed uitgewerkt en je snapt zijn beweegredenen. Maar ook de andere personages die je tegenkomt zijn vaak voorzien van rijke achtergrondverhalen en meer dan een simpel typetje. Het loont zodoende ook echt om de verschillende gesprekken te beluisteren en te bekijken. Bijkomend voordeel is dat je vaak de gesprekken kunt doorklikken wanneer je de tekst die er onderstaat hebt gelezen.

Judgment

Vechtsysteem is leuk

Net als bij de Yakuza-reeks zul je in Judgment regelmatig op straat worden lastig gevallen door bendeleden. Of je komt terecht in een gevecht met een baas. In alle gevallen knok je er lekker op los en dat werkt heerlijk. Het vechtsysteem is overzichtelijk, terwijl het tegelijkertijd diep gaat. Naast de mogelijkheid om aan te vallen, heb je ook de optie om vijanden op te pakken, net als voorwerpen en die dan te gebruiken. Verder kun je aanvallen soepeltjes ontwijken of blokken en heb je bovendien de mogelijkheid om tijdelijk jezelf op te laden en krachtiger te zijn. Tot slot heb je soms de mogelijkheid om in de context van het gevecht de optie om een speciale aanval uit te voeren, die dan cinematisch in beeld wordt gebracht.

Judgment

Jezelf verbeteren

Aan het einde van zo’n gevecht of met het voltooien van een andere activiteit, verdien je experiencepunten. In tegenstelling tot Yakuza 6 zijn alle experiencepunten hetzelfde en worden ze op een hoop gegooid. Daar kun je vervolgens jezelf mee verbeteren. Op die manier heb je de mogelijkheid om nieuwe aanvallen te leren, maar is het ook mogelijk om sneller vrienden te worden met personages. En dat levert weer nieuwe zijmissies op.

Genoeg te doen

En er is zo enorm veel te doen in Judgment. Naast de zijmissies kun je een tal van minigames spelen. Met name in de arcadehal zijn er toffe dingen en zit er bijvoorbeeld een volledige arcadeversie van de vechtgame Virtua Fighter 5 in. En die werkt gewoon heel erg goed. Of je gaat gokken in het casino en hopen dat je veel geld wint. Maar het is ook mogelijk om deel te nemen aan Drone-races, waarvoor je in de straten allemaal voorwerpen vindt om die drones te verbeteren. En dan hebben we het nog geen eens gehad voer de optie om in het honkbalhok een balletje te gaan slaan. Dit is een game die echt heel veel te bieden heeft.

Judgment
(Bron: Sega)

Productiewaarde in Judgment minder sterk dan in Yakuza 6

Toch is er wel één puntje van kritiek en dat is dat de productiewaarde van het geheel wat mij betreft minder sterk is in vergelijking met Yakuza 6. Zeker wanneer je een paar hoofdstukken verder bent in de game merk je dat er steeds minder personages zijn die via voice acting hun verhaal vertellen en je zodoende wat dode tekstballonnen door moet scrollen. Dat maakt het geheel net wat minder interessant.

Judgment

Judgment is vanaf 25 juni beschikbaar en verschijnt dan exclusief op de PlayStation 4. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!