De Kater | Dit was het grootste nieuws van het afgelopen weekend

Tech Jeroen Kraak 18 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

TikTok blijkt stiekem ChatGPT te gebruiken; er komt een nieuwe PlayStation aan, en de iPhone 16 Pro krijgt een nieuwe knop. Dit is de Kater van maandag 18 december 2023.

Welkom bij De Kater, onze wekelijkse rubriek waarin we je op maandagmorgen snel even bijpraten over het weekend. Zie het als een bakkie bij de koffiemachine, maar dan met je vrienden van WANT.

We praten je in dit artikel kort bij over een aantal dingen die afgelopen weekend zijn gebeurd, zodat je snel een overzicht hebt van het grootste technieuws.

TikTok geband van ChatGPT

Het is hommeles tussen ChatGPT-moederbedrijf OpenAI en TikTok-eigenaar ByteDance. Het Chinese bedrijf gebruikte data die gegenereerd werd via ChatGPT om een eigen chatbot te ontwikkelen. Hiermee overtreedt het zowel de regels van Microsoft als die van OpenAI.

Microsoft is erbij betrokken, aangezien ByteDance vooral gebruikmaakte van Azure, waarvoor het GPT gebruikt. “Hoewel het gebruik van ByteDance minimaal was, hebben we hun account voorlopig geblokkeerd terwijl we het verder onderzoeken.”

Dit geval laat zien dat de strijd om de beste AI-assistent hevig is en dat bedrijven niet schuwen om bij elkaar af te kijken.

TikTok, ByteDance, VS
TikTok op jouw smartphone. (Afbeelding: Pexels/Cottonbro)

Rond deze tijd kun je de PlayStation 5 Pro verwachten

Nu de PlayStation 5 Slim in oktober werd gelanceerd, gaat de blik op de PS 5 Pro-editie. Terwijl de Slim vooral het apparaat kleiner maakt, zorgt de Pro-versie ervoor dat de console krachtiger wordt.
Er gaan al maanden geruchten over de PlayStation Pro. De nieuwste berichten vertellen echter dat we de vernieuwde console in november 2024 kunnen verwachten.

De PlayStation 5 Pro is volgens die geruchten al sinds 2022 in ontwikkeling. De grootste feature bij het apparaat is Sony’s oplossing voor DLSS. Door middel van machine learning zou het apparaat beelden weer kunnen geven in een hogere resolutie en framerate.

Nog een extra knop voor de iPhone 16 Pro-modellen

Apple introduceerde dit jaar de actieknop voor de iPhone 15 Pro-modellen. Met deze knop is het mogelijk om deze een functie naar keuze te geven.
De actieknop lijkt aankomend jaar ook naar de reguliere iPhone 16 te komen. Maar daar blijft het niet bij als we de betrouwbare Bloomberg-journalist Mark Gurman mogen geloven.

Zo krijgen de iPhone 16 Pro-modellen een extra ‘vastlegknop’. Volgens de journalist is het met deze knop mogelijk om video’s op te nemen. Overigens is dat niet het enige gerucht. Het lijkt er daarnaast ook op dat de Pro-modellen grotere schermen krijgen.

Actieknop van iPhone 15 Pro kan op deze manier meer taken uitvoeren
Daar is de actieknop! (Afbeelding: Apple)

WhatsApp maakt het nog makkelijker om statussen te posten

Over gedoe gesproken, laten we het even hebben over de Status-functie in WhatsApp. De berichtendienst test nu een nieuw ontwerp om het nog makkelijker te maken om je status te delen.

Met het herontwerp maakt WhatsApp de verschillende knoppen toegankelijker. Dat is vooral handig voor mensen die de functie vaker gebruiken. Zo hoef je minder vaak te drukken om een nieuwe status-post te maken.

De Status-pagina van WhatsApp is nu flink interessanter dan een tijd geleden. Het is op die pagina namelijk ook mogelijk om kanalen te volgen. Zo kun je ook het laatste nieuws van ons checken. Je leest het in het kader hieronder.

Hoe je binnenkort nog makkelijker apps via de Google Play Store verwijdert

Google komt met de ideale functie om apps van een apparaat te verwijderen, zelfs als je die even niet in de buurt hebt. Je kunt ze namelijk gewoon van afstand verwijderen als je Google-account verbonden is.

Apps verwijder je met de nieuwe functie via de Google Play Store zelf. Hiervoor ga je naar de beheer-sectie. Klik daar op je eigen apparaat en je ziet vervolgens welke andere gadgets verbonden zijn. Vervolgens kun je bij die apparaten apps naar keuze verwijderen.

Zo kun je bijvoorbeeld op je Android-telefoon apps verwijderen, zelfs als je Android Auto of Google Chromecast hebt staan. Dat scheelt vooral een hoop gedoe.

Schakel deze populaire iPhone-functie uit om je batterij te sparen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen