rmens
rmens Apple 24 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Tim Cook bij Startup Fest Europe: kijk, lees of luister terug

Tim Cook is in Nederland en gisteren publiceerden we al foto’s van zijn bezoek aan ontwikkelaars, de Apple Store en het Anne Frank Huis. Cook is echter in Nederland om te spreken tijdens de opening van het Startup Fest Europe in Amsterdam.

Tim Cook werd door Neelie Kroes geïnterviewd in de Beurs van Berlage. Gemist? Geen nood! Wij hebben het geheel opgenomen en de belangrijkste punten uitgeschreven. Kijk, lees of luister terug.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Wat doet Apple voor Europese start-ups?

Neelie Kroes vroeg Tim Cook wat Apple voor startups doet. Volgens Cook zijn het iOS-platform en de App Store het belangrijkste dat Apple te bieden heeft. Het stelt iedereen met een idee in staat om hun app wereldwijd te promoten en verkopen. Daarnaast heeft Apple onlangs een Europees Centrum voor Ontwikkelaars in Napels (Italië) geopend. Kroes kon het niet laten om te lobbyen en zei dat Henk Kamp (Minister van Economische Zaken) zo’n centrum in Nederland ook wel ziet zitten.

Europese markt

Cook is op meerdere fronten positief over de Europese markt. Hij prijst de Europese regering voor het duidelijk maken van regels den ze niet te vaak te veranderen. Ook is er volgens Cook genoeg toegang tot durfkapitaal in Europa. De Apple-CEO heeft het idee dat er in Europa na de crisis van 2008 weer “vibrance en excitement” heerst en dat de toekomst zonniger is dan het verleden.

Zakelijke app-revolutie

Consumenten hebben inmiddels toegang tot vele apps, maar voor zakelijke gebruikers kan dit nog beter. “Zakelijk worden iPhones en iPads vaak gebruikt voor e-mail en surfen, maar er kan zoveel meer.” Volgens Cook is het op zakelijk gebied nog 2008 en kunnen de juiste apps voor meer productiviteit zorgen.

Health is de toekomst

Toen Cook werd gevraagd hoe Apple er over vijf jaar uit ziet, hoewel de vraag moeilijk te beantwoorden was, legde hij de nadruk op health. Momenteel is het een markt waar Apple weinig aan verdient, maar met een groot potentieel. Zo ziet hij een rol voor de Apple Watch als het waarschuwingslampje voor je lichaam. “Iedereen die een auto heeft, ziet wel eens een waarschuwingslampje voor oververhitting of het vervangen van de olie. Wat is het equivalent in je lichaam? Je hersens. Toch overtuigen we onszelf er vaak van om geen actie te ondernemen.”

Volgens de Apple-CEO is de health-markt momenteel erg ingewikkeld en klaar voor versimpeling. Het zal echter niet in één keer te veranderen zijn. Maar met meer health-functies wil Cook de Apple Watch uiteindelijk onmisbaar maken.

Telecom

Een opmerkelijke vraag van Neelie Kroes: wanneer gaat Apple nu eens zijn eigen telecomprovider worden en met de de traditionele telecomboeren concurreren. Cook antwoordde dat telecomproviders erg veel expertise hebben die Apple niet bezit. Bovendien doet Apple graag dingen die wereldwijd uitgerold kunnen worden en een wereldwijd telecomnetwerk opzetten is niet erg simpel. De iPhone-maker gaat in de toekomst wel inzetten op e-sims om switchen van providers makkelijker te maken, maar waardeert wat de huidige telecomproviders doen.

“Je bent zo’n diplomaat,” concludeerde Neelie.

Startup Fest Europe duurt nog de hele week. Naast Cook zullen later ook Travis Kalanick (Uber) en Eric Schmidt (Google) spreken. Bekijk het hele programma hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!