Rango, Fantastic Mr. Fox en andere kinderfilms waar volwassenen gek op zijn

Films & Series Rik Claessen 21 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Kinderfilms als Rango en Fantastic Mr. Fox zijn fantastisch voor de kleintjes onder ons, maar niet exclusief leuk voor hen. Wat ons betreft zijn er voldoende titels die ook voor volwassenen echt een genot zijn.

Ken je dat inspiratieloze gevoel dat je maar niet weet wat je moet kijken? Op de streamingsdiensten heb je alle categorieën al 10 keer doorgekeken. Geen thriller, horror, actie of dramafilm die je de moeite waard lijkt.

Tuurlijk, je hebt dat kopje ‘kinderfilms’ nog. Maar als er niet iemand van onder de 12 met je meekijkt, waarom zou je daar dan op klikken? Nou, daar is reden genoeg voor.

Ook als volwassene zijn deze kinderfilms de moeite waard

Er zijn geweldig leuke kinderfilms die óók goed aanslaan op een volwassen publiek. Deze kinderfilms moet je echt eens een kans geven.

How to Train Your Dragon

Niet alle kinderfilms hoeven slappe grappen en overdreven knullige personages te hebben. How to Train Your Dragon is daar een perfect voorbeeld van. Het is een verhaal over een jongen die een draak vindt en daar een bijzondere vriendschap mee sluit. Vooral om dat de hoofdpersoon uit een dorp vol Vikingen komt dat als voornaamste beroep draken doden heeft.

De film is grappig, maar raakt ook regelmatig een gevoelige snaar. De setting is origineel en ontzettend goed uitgevoerd. Als dat je nog niet overtuigd heeft, dan zal de soundtrack dat wel doen.

Deze kinderfilms zijn ook erg leuk voor volwassenen
(afbeelding: DreamWorks)

Rango

Een kameleon in een Hawaii-shirt. Als dat geen typisch personage uit een kinderfilm is dan, dan weten wij het ook niet meer. Maar in tegenstelling tot andere kinderfilms met dieren in de hoofdrol, is Rango gewoon een hele have westernfilm. Compleet met cowbowtypes, schuine grappen en hier en daar wat tumbleweed.

Rango wordt door de loop van omstandigheden de sheriff van een dorpje genaamd Dirt. Kosten wat het kost moet hij het idyllische cowboydorp onder zijn hoede nemen. Rango wordt overigens door ingesproken door niemand minder dan Johhny Depp, die een rauwe maar vooral humoristische draai aan de kameleon geeft. De film zit ook nog eens vol met geweldige one-liners.

Rango is gewoon een kei harde westernfilm verkleed als kinderfilm
(afbeelding: Paramount)

Fantastic Mr. Fox

Filmkenners zullen wel weten dat de films van Wes Anderson altijd wel kinderlijks en haast sprookjesachtig hebben. Laat Anderson nou ook nog eens een kinderboek van Roald Dahl verfilmen en je hebt een typische kinderfilm. Fout, want hoewel Fantastic Mr. Fox schattig oogt met zijn poppen en stopmotionanimatie, is het veel meer dan andere kinderfilms. Het is een grappig, maar vooral een filosofisch verhaal.

Je zou deze film alleen al moeten kijken voor zijn cinematografie, maar juist de boodschap heeft grote impact. Mr. Fox (ingesproken door George Clooney) wil het allerbeste voor zijn gezin en valt terug in zijn criminele verleden. Als dat je allemaal niet trekt, doe het dan voor de geweldige voice-acting van Willem Dafoe die een rioolrat speelt.

Fantastic Mr. Fox is gebasseerd op een kinderboek van Roald Dahl. Toch is het niet zomaar een kinderfilm
(afbeelding: 20th Century Fox)

Scooby-Doo

Wie heeft er nou niet vroeger de tekenserie over Mystery Inc. en hun trouwe viervoeter gezien? En precies die associatie met je eigen kindertijd zorgt er voor dat je de live-action Scooby-Doo uit 2002 misschien links laat liggen.

Er zijn inmiddels meerdere kinderfilms van Scooby-Doo gemaakt. Maar geen enkele heeft dezelfde droge en soms vulgaire humor als deze. Al die volwassen grappen zijn fantastisch verhuld in korte dialogen, snelle shots of goed verborgen in de achtergrond. De film verdient geen schoonheidsprijs want ook voor die tijd is de CGI erg matig. Toch zal Scooby-Doo geen seconde vervelen wanneer Mystery Inc. op onderzoek uitgaat op een behekst vakantie-eiland.

Deze kinderfilms zijn ook erg leuk voor volwassenen
(Afbeelding: Warner Bros.)

Nu we het over kinderfilms hebben gehad, moeten we het nog eens hebben over kinderen in films. Zeker horrorfilms. Want waarom zijn kinderen eigenlijk altijd zo verrekte eng in horrorfilms? Je leest het hier:

Waarom kinderen in horrorfilms zo ongelofelijk eng kunnen zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen