Baanbrekende technologie tovert klassieke benzinebakken om tot elektrische auto

Elektrische auto's Sam Dille 7 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Om elektrisch te rijden hoef je niet meer een gloednieuwe elektrische auto te kopen. Creatieve fabrikanten geven benzinebakken gewoon een flinke make-over.

Tegenwoordig stelen flink wat fabrikanten de show met gloednieuwe elektrische auto’s. Van een elektrische microcar tot een EV die om te bouwen is tot een drone.

Toch ontstaat er ook een groeiende groep knappe knoppen die juist het tegenovergestelde doen. Ze geven (klassieke) benzinebakken een make-over tot een EV. Het is een fantastische manier om elektrisch rijden voor iedereen mogelijk te maken.

Creatieve fabrikanten bouwen jouw benzinebak om tot elektrische auto

Phil Wagenheim ontwikkelde samen met zijn partner Bobby Singh Sacrilege Motors. Het bedrijf bouwt benzineauto’s om tot EV’s met behulp van een speciale kit. Met die kit en een hoop eigen tweaks bouwden ze hun eerste beest van een auto: de SR001 Blackbird.

Een opgepimpte versie van een Porsche 911 America Roadster uit 1992 met 500 pk onder de motorkap. Dubbel zoveel vermogen als voorheen, maar met betere remmen, ophanging en andere snufjes om de Porsche-rijervaring intact te houden.

SR001 Blackbird: van benzinebak naar elektrische auto
De SR001 Blackbird (Afbeelding: Sacrilege Motors)

Ondertussen heeft Jonathan Ward met zijn bedrijf Icon, ook zijn oog laten vallen op elektrische auto’s. Zijn team heeft een VW Thing omgetoverd met Tesla-componenten en hun grootste EV-project tot nu toe is een Mercury Eight coupé uit 1949, bekend als The Merc.

Onder de vintage look van de Mercury Eight schuilt een totaal moderne elektrische auto met een hypermodern voertuigsysteem. Hiermee kan het bedrijf moderne snufjes toevoegen, zoals lampen die automatisch dimmen, en ze hebben nu veel meer controle over die krachtige elektromotoren. De batterij van Tesla zit verborgen achter de benzineklep.

The Merc: van benzinebak naar EV
The Merc (Afbeelding: Icon)

Pittig geprijsd

Wie zijn trouwe vierwieler wil omtoveren tot een elektrische auto, moet wel flink in de buidel tasten. Icons benzineauto’s starten rond de 300.000 euro, maar als je er een volledig elektrische auto van wilt maken, zal dat heel wat duurder uitvallen. Sacrilege Motors vraagt meer dan het dubbele, met 850.000 euro.

Dus deze ombouwsessies zijn vooral voor de big spenders die hun vertrouwde auto koesteren, maar wel elektrisch willen rijden. Maar de toekomst ziet er wel rooskleurig uit, want verwacht wordt dat deze ombouwprojecten in de toekomst goedkoper en makkelijker zullen worden. En dat er meer kant-en-klare kits beschikbaar zijn.

Alles wat je wil weten over onderhoud voordat je een elektrische auto koopt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen