Waarom Duitse wetenschappers koeien knetter stoned aan het maken zijn

Wetenschap Sam Dille 27 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

We weten allemaal wat er gebeurt als je te veel cannabis binnenkrijgt. Je wordt dan heel erg stoned! Dit effect komt niet alleen bij mensen voor. Nieuw onderzoek uit Duitsland laat namelijk zien dat er ook koeien zijn die stoned raken. Alleen niet door de cannabisplant, maar de hennepplant.

De hennepplant behoort tot dezelfde soort als de cannabisplant. Ze zijn bijna identiek, maar er is wel een verschil. De hennepplant heeft 0,3 procent minder tetrahydrocannabinol (THC) dan cannabis. THC is dan weer de stof die zorgt dat je stoned raakt. De koeien die teveel hennep aten waren dus zeker een beetje stoned…

Koeien die stoned zijn?

Een nieuwe studie die werd gepubliceerd in het online tijdschrift Nature Food, laat zien dat koeien zich gek gedragen als ze teveel hennep eten. Niet veel anders dus dan hoe mensen op cannabis reageren. In vergelijking met koeien die maïs of hooi aten, waren de hennepkoeien heel ontspannen. Ze geeuwden veel en kwijlden veel vaker. Hun ogen werden zelfs rood.

Cannabis
Het verdovende plantje. (Afbeelding: Unsplash)

En nou vraag je, je vast af: waarom kregen de koeien zoveel hennep? De belangrijkste reden van het onderzoek was niet om koeien stoned te maken. De onderzoekers wilden echter uitzoeken of een koe die stoned is, ook melk produceert waarin THC te vinden is. Ze kregen een heel duidelijk antwoord.

Kort nadat de wetenschappers begonnen met het voeden van hennep vonden ze al sporen van THC en andere giftige stoffen in de melk. Toen de dieren stoned waren, produceerden ze zelfs melk met zo’n hoog THC gehalte, dat het niet veilig was voor mensen om te drinken.

Gelukkig draaide het effect al vrij snel terug. Het THC-gehalte van de melk daalde vrijwel meteen nadat de koeien nuchter waren geworden. Het rare gedrag van de koeien duurde nog wel even voort. Sommige gedroegen zich pas na twee dagen weer normaal.

Ze werden een stuk gelukkiger

Hoewel het voor de zuivelproductie geen goed idee is om de dieren te veel hennep te geven, heeft het voor de dieren zelf juist wel voordelen. Ander onderzoek laat namelijk zien dat koeien dankzij hennep een stuk ontspanner worden en gelukkiger zijn.

Waarschijnlijk zullen we dus in de toekomst nog meer onderzoek tegenkomen met koeien die stoned zijn.

Cannabis: helpt dat nu wel of niet tegen een flinke hoofdpijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen